Back

ⓘ Cilindri. Siperfaqe cilindrike quhet bashkesia te gjitha pikave ne hapesire te cilat jane njelloj te larguara nga nje drejteze e fiksuar e cila quhet bosht i si ..
Cilindri
                                     

ⓘ Cilindri

Siperfaqe cilindrike quhet bashkesia te gjitha pikave ne hapesire te cilat jane njelloj te larguara nga nje drejteze e fiksuar e cila quhet bosht i siperfaqes cilindrike. Largesia e çdo pike nga boshti quhet rreze e siperfaqes cilindrike.

Cilinder quhet ajo pjese e siperfaqes cilindrike e cila ndodhet ndermjet dy rrafsheve paralele. Cilindri quhet i drejte nese rrafshet prerese jane normale me boshtin perndryshe quhet i pjerret. Largesia mes dy rrafsheve prerese quhet lartesi e cilindrit.

                                     

1. Vellimi i Cilindrit

Vellimi i cilindrit te drejte njesohet duke e shumezuar syprinen e bazes se cilindrit e cila eshte rreth me lartesini e tij:

V = B. H {\displaystyle V=B.H}

Pasi syprina e rrethit eshte S = {\displaystyle S=} π r 2 {\displaystyle r^{2}} π = 3, 14. {\displaystyle =3.14.} pra ne formulen me larte ne vend te B-se zevendesojme π r 2 {\displaystyle r^{2}} dhe fitojme per vellimin e cilindrit:

V = {\displaystyle V=} π r 2 {\displaystyle r^{2}} H {\displaystyle H}

Perimetri i bazes se cilindrit eshte 8.π cm.

Vellimi i cilindrit eshte 80.π cm. Gjeni lartesine e cilindrit.

                                     
 • përfaqësuesi kryesor i shtypit në teknikën e shtypit të lartë. Shtypi kryhet në tri mënyra: Pllaka në pllakë Cilindri në pllakë Cilindri në cilindër
 • të gomës e vendosur ndërmjet cilindrit bazë dhe cilindrit të shtypit. Cilindri i gomës e merr ngjyrën nga pllaka e ofsetit dhe e përcjell në letër duke
 • me anë të dritës figura, sinjale etj. Pllakat e tensionit Katoda Anoda Cilindri orientues Burimi i energjisë Pllakat vertikale Pllakat horizontale Një
 • tensioni sipërfaqësor tenton të minimizojë zonën evëllimit të njëjtë. Cilindri i kufizuar ka një vëllim që është 3 2 herë see sferës, dhe një sipërfaqe
 • ulëset. Televizorët klasik, janë pajisur me formatet 4: 3 me qëllim, pasi që cilindri i vakumit për këtë format është lehtë të montohet dhe është i përshtatshëm
 • Millerit, Vizita e damës plake e Dyrrenmatit, Magjia e madhe dhe Cilindri të De Filipos, Darka e të marrëve e Veberit, 6 vjet shtatzënë e Cikliropulosit
 • Magjistari nga Oksa, Moza dhe problemi 36, Si filloi lufta e majmunit me krokodilin, Picrraku, Cilindri magjik, Shtëpia prej bore - me kukulla, e të tjera.
 • presioni i fluidit tatëpjetë ventilit rregullues, përcillet më tej deri te cilindri frenues, i cili e bënë frenimin momental të rrotës. Për shkak të këtij
 • Armiku i popullit Pietra të Ibsenit, Pulëbardha Nina të Çehovit, Cilindri Rita të De Filipos, regjisor Kastriot Çipi dhe Kapitulli i dytë Xheni
 • pafajshme - Muharrem Shahiqi Shtrëngata - Sinan Hasani Halili dhe Hajria Kolë Jakova Hakmarrja - Jusuf Kelmendi Cilindri magjik - Hasan Bunjaku, e të tjera
 • Kombëtar dramën Histori Zooparku të Edward Albee 2003 dhe komedinë Cilindri të Eduardo De Filipo 2004 në Teatrin e Operas e Baletit operan Një