Back

ⓘ Carl Bildt eshte nje politikan dhe diplomat suedez i cili sherbeu si kryeminister i Suedise nga viti 1991 deri me 1994. Ai ishte udheheqesi i Partise se Moderua ..
Carl Bildt
                                     

ⓘ Carl Bildt

Carl Bildt eshte nje politikan dhe diplomat suedez i cili sherbeu si kryeminister i Suedise nga viti 1991 deri me 1994. Ai ishte udheheqesi i Partise se Moderuar nga viti 1986 deri me 1999. Bildt sherbeu si Minister i Puneve te Jashtme nga viti 2006 deri me 2014.

Ai ishte ndermjetes ne lufterat Jugosllave, duke sherbyer si i Derguari Special i Bashkimit Evropian ne ish-Jugosllavi nga qershori 1995, bashke-kryetar i Konferences se Paqes te Dejtonit ne nentor 1995 dhe Perfaqesues i Larte per Bosnje dhe Hercegovinen nga dhjetori 1995 ne Qershor 1997, menjehere pas Luftes se Bosnjes. Nga viti 1999 deri me 2001, ai sherbeu si i Derguari Special i Sekretari i Pergjithshem i Kombeve te BashkuaraSekretarit te Pergjithshem te Kombeve te Bashkuara per Ballkanin.

                                     

1. Jeta e hershme

Bildt lindi me 15 korrik 1949 ne nje familje te vjeter fisnike daneze-norvegjeze-suedeze me vendbanim tradicionalisht ne qarkun Bohus. Gjyshi i gjyshit te tij, Gillis Bildt, ishte nje politikan dhe diplomat konservator, ambasador per nje kohe te gjate ne Perandorine Gjermane dhe Kryeminister i Suedise 1888–1889, i mbajtur mend kryesisht per politikat e tij proteksioniste tregtare. Bildt ka marrur pjese ne Universitetin e Stokholmit.

                                     

2. Karriera e hershme

Ne maj 1968 Bildt kundershtoi pushtimin e Nderteses se Unionit Studentor nga forcat e majta politike dhe bashke-themeloi grupin Borgerliga Studenter – Opposition 68, i cili vazhdoi te fitonte zgjedhjet e Unionit Studentor ne Stokholm per nje numer vitesh. Ai sherbeu si kryetar i Konfederates te Studenteve Suedeze Konservatore dhe Liberale FMSF, nje organizate studentore e qendres se djathte, ne fillimin e viteve 1970, dhe gjithashtu kryesoi Studentet Demokrate Evropiane, duke sjelle se bashku organizata studentore me te njejtin mendim nga e gjithe Evropa.

Kur qeveria jo-socialiste formoi qeverine me 1976, Bildt sherbeu si kreu i Zyres Koordinuese te Politikave ne Ministrine e Puneve Ekonomike dhe bashkepunetor i ngushte i liderit te partise dhe Ministrit te Ekonomise Gösta Bohman. Bildt u be anetar i Riksdag ne vitin 1979, megjithese sherbeu si Sekretar i Shtetit per Koordinimin e Politikave ne qeverine e reformuar jo-socialiste pas atyre zgjedhjeve.

Si deputet ne fillim te viteve tetedhjete, ai u be i njohur si nje debatues i perpikte dhe luftarak per çeshtjet e jashtme. Ai ishte nje anetar i Komisionit te Mbrojtjes se Nendeteseve duke hetuar nderhyrjet e vitit 1982 te nendeteseve te huaja ne arkipelagun e Stokholmit dhe zonat e bazes detare, dhe shpesh e gjente veten te vendosur perballe kryeministrit Olof Palme. Bildt u zgjodh kryetar i Partise se Moderuar ne vitin 1986, duke pasuar Ulf Adelsohn.

Ne zgjedhjet e pergjithshme te vitit 1991, Socialdemokratet u munden nga nje koalicion me kater parti i udhehequr nga Partia e Moderuar e Bildt.

                                     

3. Konflikti ballkanik

Pas mandatit te tij si kryeminister, Bildt ishte aktiv si ndermjetes ne konfliktin e Ballkanit, duke sherbyer si i Derguari Special i Bashkimit Evropian ne ish-Jugosllavi nga qershori 1995, bashke-kryetar i Konferences se Paqes te Dejtonit qe çoi ne Marreveshjet e Paqes te Dejtonit ne nentor 1995, dhe Perfaqesuesi i Larte per Bosnje dhe Hercegovinen nga dhjetori 1995 deri ne qershor 1997 menjehere pas Luftes se Bosnjes. Nga viti 1999 deri me 2001, ai sherbeu si i Derguari Special i Sekretarit te Pergjithshem te Kombeve te Bashkuara per Ballkanin.

Kosova shpalli ne menyre te njeanshme pavaresine e saj nga Serbia me 17 shkurt 2008, pa miratimin e Keshillit te Sigurimit te OKB-se, dhe Suedia e njohu ate me 4 mars 2008. Me 8 mars 2008, Carl Bildt u be ministri i pare i jashtem qe vizitoi zyrtarisht Kosoven pasi ajo deklaroi pavaresine.