Back

ⓘ Alaudin Frashëri. Alaudin Frasheri ishte agronom shqiptar nga Shqiperia. Alaudin Frasheri u lind me 3 maj 1912 ne Korçe dhe vdiq me 4 qershor 1997 ne Tirane. Ai ..
                                               

3 Maj

1494 - Detari spanjoll Cristoforo Colombo zbuloi nje ujdhese te cilen ma vone u quajt Xhamajka. 1877 - Nen kryesine e atdhetarit Abdyl Frasheri u formua Komiteti i Janines. 1841 - Zelanda Re shpallet koloni britaneze.

                                               

1912

21 nentor - Ismail Qemali se bashku me disa atdhetare shqiptare mberrijne ne Durres. 29 nentor - Isa Boletini mberrin ne Vlore se bashku me 100 luftetare. 25 nentor - Ismail Qemali se bashku me atdhetaret shqiptare arrijne ne Vlore. 15 prill - Mbytet anija Titanic. 28 nentor - Shqiperia shpall pavaresine duke u shkeputur teresisht nga Perandoria Osmane. 4 dhjetor - Kuvendi Kombetar zgjodhi Qeverine Kombetare me kryetar Ismail Qemalin.

                                               

1997

SK Tirana, e njohur edhe si 17 Nentori Tirana kampione e Shqiperise ne futboll.

                                               

4 Qershor

1989 – Nje shperthim i gazit berthamor ne afersi te Ufas, Rusi, vret 575 njerez, pasi qedy trena hedhin shkendija afer nje naftesjellesi qe rrjedh. 1996 – Fluturimi i pare i Ariane 5 ekplodon pas vetem 20 sekondave pasi qe eshte lansuar. 1859 – Ne Betejen e Magentes, trupat franceze nen komanden e Louis-Napoleonit, mundin trupat austriake. 1920 – Me marreveshje te forcave boterore ne Kongresin e Versajes ne Paris, Hungaria humb 71% te territorit dhe 63% te popullates. 1917 – Jipet per here te pare Çmimi Pulitzer: Laura E. Richards, Maude H. Elliott, dhe Florence Hall marrin çmimin e pare p ...

                                     

ⓘ Alaudin Frashëri

Alaudin Frasheri ishte agronom shqiptar nga Shqiperia. Alaudin Frasheri u lind me 3 maj 1912 ne Korçe dhe vdiq me 4 qershor 1997 ne Tirane. Ai diplomoi si Inxhinier Gjeodet ne Universitetin e Gracit ne Austri ne vitin 1941. Punoi ne disa ndermarrje si inxhinier ne ndertimin e hidrocentraleve, ne firmen Karl Zais Jena, dhe me tej si Asistent ne Katedren e Gjeodezise, ne Universitetin e Gracit.

                                     

1. Jeta

Ne vitin 1946 kthehet ne Shqiperi ku punon fillimisht ne Degen e Kadastres, prane Ministrise se Bujqesise. Merite e punes se tij ne ate kohe eshte pergatitja permes kurseve e nje numri specialistesh, te cilet do te perbenin berthamen e ardhshme te topografeve shqiptare. Si drejtues teknik i tyre ai punon per zbatime gjeodetike ne Elbasan, Tirane e Fier. Me pas, ne rilevimin e fushes se Kavajes dhe matjet topografike si edhe studimet per sistemimet agrare dhe bonifikimin e rreth 350 mije ha toke ne zonat fushore-kodrinore. Keto punime pasqyrohen ne hartat perkatese e dokumentacion baze, te trasheguar deri ne ditet e sotme.

Per 15-vjet me radhe ai punon ne Fakultetin e Pyjeve te Institutit te larte Bujqesor, sot Universiteti Bujqesor i Tiranes ne pergatitjen e specilisteve te ardhshem.

                                     

2. Veprat

Prof. Alaudin Frasheri eshte autori i pare i teksit mesimor te Gjeodezise, Gjeodezise se Aplikuar si edhe i hartimit te programeve mesimore te nje sere disiplinash te aferta me Gjeodezine.