Back

ⓘ Mikrobiologë francezë ..
                                               

Emmanuelle Charpentier

Emmanuelle Marie Charpentier eshte nje profesoreshe dhe studiuese franceze ne mikrobiologji, gjenetike dhe biokimi. Qe nga viti 2015, ajo eshte drejtoreshe ne Institutin Max Planck per Biologjine e Infeksionit ne Berlin. Ne vitin 2018, ajo themeloi nje institut te pavarur kerkimor, Njesine Max Planck per Shkencen e Patogjeneve. Ne vitin 2020, Charpentier dhe Jennifer Doudna u dha Çmimi Nobel ne Kimi "per zhvillimin e nje metode per ndryshimin e gjenomit".

                                               

Lui Pastër

Louis Pasteur, lexo Lui Paster, ishte nje kimist francez i njohur per punen dhe perparimet qe solli ne mikrobiologji. Eksperimentet e tij konfirmuan teorine e shkaktimit te semundjeve nga mikrobet dhe krijoi vaksinen kunder semundjes se terbimit. Gjithashtu u mor me zbulimin e metodave dizinfektuese nga ku del edhe metoda pasterizuese. Ai eshte renditur nder tre me te miret ne fushen e bakteriologjise bashke me Ferdinand Cohn dhe Robert Koch dhe njihet gjeresisht si "babai i mikrobiologjise". Ai beri disa zbulime edhe ne kimi, shumicen prej tyre ne asimetrine e kristaleve dhe racemizimit. ...