Back

ⓘ Arbët. Arbet, ishin fis Ilir ne Shqiperine e Mesme. Permenden vetem ne shek. VI para eres sone, nga gjeografi Hekateu i Miletit ndermjet Taulanteve ne Jug dhe h ..
                                               

Fiset Ilire

Dalmatet nje nder fiset e medha te njohura ilire, banore te pjeses Verilindore te Ilirise. Qe nga periudha me e lashte e deri ne shek. II p.e.r. trevat e tyre shtrihesin ne brendesi, prapa vargamalit Dinarik ne pllajat e Duvnos, Livnos e Gllamoçit, ne Bosnjen e sotme Perendimore.

                                               

Taulantët

Taulantet, ishin fise Ilire, banore te ultesires bregdetare nga Auloni - Vlora deri ne Dyrrah. Pra, ato jetonin dhe ne Borizani. Permenden si fqinje te Dyrrahut qe nga shek. VI p.e.r. me qendrat e tyre Adria dhe Sesaret. Rreth vitit 430 p.e.r. shtrijne perkohesisht sundimin e tyre edhe mbi Dyrrahun. Ne shek IV u paraqiten si nje bashkesi me vete ne perberjen e mbreterise ilire: ne vitin 335 p.e.r. moren pjese ne luften e Peilonit kunder Aleksandrit te Maqedonise. Pas kesaj mbreti i tyre Glauku vu ne krye te mbreterise ilire, si themelues i nje dinastie te re, duke pasur Klitin, perfaqesues ...

                                               

Dalmatët

Delmatet ishin nje grup fisesh ilire qe jetonin ne Dalmaci dhe Bosnje - Hercegovinen e sotme perendimore ne antikitetin klasik.

                                               

Dasaretët

Dasaretet ishin nje fis ilir, banore te krahines Dasaretia, qe perfshinte pjesen perendimore te liqenit te Ohrit, Qarkun e Korçes, dhe te Beratit. Ne shek. IV p.e.r. emri dasaret del ne kete truall ne vend te enkelejve. Bejne pjese ne mbreterine Ilire. Vendi i tyre Dasaretia dhe qyteti me i forte i kesaj krahine, Pelioni, permenden ne kohen e kryengritjes se mbretit ilir, Klitit kunder Aleksandrit te Madh te Maqedonise. Ne kohen e lufterave Iliro-Romake dhe Maqedono-Romake dasaretet kaluan here ne varesin maqedone e here ate te mbreterise ilire deri sa rane perfundimisht, ne vitin 168 p.e. ...

                                               

Pirustët

Pirustet, ishin fise ilir, banore te krahines se sotme te Pukes, Kukesit, Tropojes, nje pjese te Matit te Miredites. Deri me 168 p.e.r. benin pjese ne Mbreterine Ilire dhe permenden nga Livi nder fiset qe mbeten te pavaruara pas shkaterrimit te saj nga romaket. Pavaresine e ruajten edhe ne vitin 54 p.e.r. kur Cezari i detyroi te paguanin nje demshperblim. Ne vitet 6-9 moren pjese ne kryengritjen e madhe ilire kunder pushtimit romak nen udheheqjen e Batos se Desidisteve dhe ishin nder te fundit qe u nenshtruan. Per here te fundit permenden ne shek. II te e.r. nga Ptolemeu. Pirustet permende ...

                                               

Molosët

Moloset jane nder tri fiset kryesore qe banonin ne qender te Epirit antik. Moloset fisin e tyre e krijuan ne shekullin e IV Para Eres se Re. Gjuhetaret mendojne se emri molos vjen nga fjala "malesore", malesjan, ose nje forme e vjeter e emrin malesore. Nga fisi i moloseve ka prejardhje dhe nena e Aleksandrit te madhe

Arbët
                                     

ⓘ Arbët

Arbet, ishin fis Ilir ne Shqiperine e Mesme. Permenden vetem ne shek. VI para eres sone, nga gjeografi Hekateu i Miletit ndermjet Taulanteve ne Jug dhe helidoneve ne Veri. Ka mundesi qe emri i tyre te lidhet e lumin Hebrus qe permendet ne Veri te Dyrrahut dhe me rrenjen e emrit alb - arb - qe del me pas ne emertimin e banoreve te kesaj treve, ajo njihej ndryshe si fisi i Kastrioteve.

hist-gunc