Back

ⓘ Lindje 1821 ..
                                               

Eleni Bukoura-Altamura

Eleni Boukura-Altamura, e njohur edhe si Eleni Boukouras ose Helen Boukoura, ishte nje artiste greke me prejardhje Arvanite. Ajo theksohet se eshte piktorja e pare e madhe femer e Greqise pas pavaresise.

                                               

Tuone Udaina

Tuone Udaina ishte personi i fundit i cili kishte njohuri aktive te gjuhes dalmate, nje gjuhe e cila kishte evoluar nga latinishtja dhe mbase ilirishtja, pergjate bregdetit lindor te Detit Adriatik. Ai ishte burimi kryesor i njohurive mbi dialektin e prinderve te tij, per gjuhetarin Matteo Bartoli, i cili e regjistroi ate ne vitin 1897. Nuk ka regjistrime zanore te bera ndonjehere. Gjuha dalmate nuk ishte gjuha ametare e Tuone Udaina, pasi ai e kishte mesuar ate prej prinderve te tij, duke degjuar bisedat private te tyre. Kur Bartoli u takua me te, Udaina nuk kishte folur gjuhen dalmate pe ...