Back

ⓘ Shoqëria Civile ndër Shqiptarët. Ndryshimi ndermjet vendeve te varfra dhe te pasura nuk eshte vjetersia e shtetit. Per shembull, India dhe Egjipti me moshe mbi ..
                                     

ⓘ Shoqëria Civile ndër Shqiptarët

Ndryshimi ndermjet vendeve te varfra dhe te pasura nuk eshte vjetersia e shtetit. Per shembull, India dhe Egjipti me moshe mbi 2000 vjeçare jane te varfra, ndersa Australia, Zelanda Re apo Kanadaja sot jane vende te zhvilluara dhe te pasura pavaresisht se para 150 vjetesh nuk ekzistonin.

Ndryshimi midis vendeve te varfra dhe te pasura nuk qendron ne pasurite e tyre natyrore. Japonia ka toke te kufizuar, 80% malore dhe te pamjaftueshme per bujqesi e blegtori, por eshte sot ekonomia e dyte boterore. Ne Zvicer, ku natyra nuk lejon rritjen e kakaos, prodhohet çokollata me e mire ne bote. Ne kete vend te vogel malor blegtoria jep prodhimet e qumeshtit jane me te mirat ne bote, toka mbillet kater here ne vit, ndersa siguria, rregulli e puna e kane bere vendin me te sigurt ne bote.

Sipermarresit nga vendet e pasura nuk dallohen per ndonje ndryshim te dukshem ne zgjuarsi kundrejt sipermarresve ne vendet e varfra. Raca apo ngjyra e lekures nuk jane gjithashtu te rendesishme, bile emigrantet te etiketuar pertace ne vendet e origjines jane fuqi prodhuese ne vendet evropiane apo Amerike te Veriut. Atehere cili eshte ndryshimi?

Ndryshimi qendron ne miresjelljen e njerezve, e cila formohet pergjate viteve nepermjet arsimimit dhe kultures. Duke shqyrtuar menyren e sjelljes se njerezve ne vendet e zhvilluara, shumica e tyre ndjekin parimet e meposhtme gjate jetes se tyre:

1. Morali, si nje parim themelor 2. Ndershmeria 3. Pergjegjesia 4. Respekti ndaj ligjeve dhe rregullave 5. Respekti ndaj qytetareve te tjere 6. Dashuria per punen 7. Perpjekjet per te kursyer dhe rritur vlerat 8. Shpirti per te bere sa me shume e sa me shpejt 9. Saktesia

Ne vendet e varfra vetem pak njerez i ndjekin keto parime. Ndonese natyra i ka bere ta pasura, vendet e varfra jane te tilla sepse iu mungon menyra duhur e sjelljes, iu mungon vullneti me i mesuar, me i zbatuar dhe perhapur keto parime te vendeve te zhvilluara.

Eshte koha per ndryshim tek Shqiptaret! Roli udheheqes ne Evropen Juglindore eshte duke pritur per ta!

                                     
  • Iniciativa Kundër Racismit Këshilli Rinor Shqiptar MJAFT Sociologjia Shoqëria Civile ndër Shqiptarët Shoqëria Civile në botë Shoqata Vatra Qytetërimi
  • Fehmiu ishte ndër ata që shquheshin posaçërisht qoftë sa i përket angazhimit për demaskimin e shtypjes barbare të ushtruar mbi shqiptarët qoftë edhe më
  • këto shërbime ka qenë dekoruar me medaljen Për merita civile Më 1910 themelohet në Kairo shoqëria Bashkimi ku merr pjesë përkrah A. Xhuvanit, F. Shirokës
  • theksojnë se religjioni, madje vetë monoteizmi është aq i vjetër sa edhe shoqëria njerëzore. Sipas tyre, në fillim, kanë ekzistuar si bazë e shoqërisë besimi
  • fajësuan shqiptarët për gjoja jetën e vështirë të serbëve në Kosovë dhe sulme të vazhdueshme ndaj pranisë së tyre në këtë trevë. Duke akuzuar shqiptarët se
  • shifrat dhënë kontribut të madh për përhapjen e ndikimeve dhe ideve ndër Shqiptarët e Ballkanit, në kuadër të shqiptare vetëvendosje. Në mesin e atyre
  • populli i Vlorës, nga shkollat, nga shoqëria Djelmoshat e Vlorës dhe nga gazeta Kuvendi. Mbas këtyre vinte Shoqëria djaloshare. Pastaj ecte banda ushtarake
  • të cilët tashmë mund të gjykonin e të vendosnin për të gjitha çështjet civile e penale që lindnin në zotërimet e tyre rationen et iustitiam in civilibus
  • gjenden territoret shqiptare por edhe hapësirat e tjera të banuara nga shqiptarët e që kanë mbetur jashtë kufijve të Shqipërisë së sotme e që në suazat
  • qeverisur nga vetë shqiptarët ndërsa Lidhja do të kthehej në një organizatë të përgjithshme, e veshur me atribute shtetërore. Ndër masat më të para dhe
  • qeveritare. Qyteti gjallërohet nga institucionet shtetërore, shkolla, shoqëria sportive Kosova, banda muzikore, enti kulturor Djelmnia Shqiptare, një