Back

ⓘ Lindje 1864 ..
                                               

Ahmet Izet Pasha

Ahmet Izet Pasha i njohur si Ahmed Izzet Furgaç pas Ligjit mbi Mbiemrin Turk te vitit 1934, ishte nje gjeneral osman me prejardhje etnike shqiptare gjate Luftes se Pare Boterore. Ai ishte gjithashtu nje nga veziret e medhenj te Perandorise Osmane dhe Ministri i fundit i Puneve te Jashtme. Ai u lind ne Manastir ne nje familje shqiptare.

                                               

Ajdin bej Draga

Ajdin bej Draga ka qene veprimtar politik i çeshtjes shqiptare dekadat e fundit te Perandorise Osmane se bashku me vellezerit e tij Ferhat dhe Nexhip bej Draga. Me 28 nentor 1912 ishte perfaqesues i Mitrovices ne Kuvendin e Vlores, prej ku u shpall Pavaresia e Shqiperise dhe Qeveria e Perkohshme e Ismail Qemalit.

                                               

Franz Oppenheimer

Libri Der Staat Shteti eshte nje nder veprat me te njohura te Oppenheimeriit. Gjate viteve 20 te shek te 20-te libri u perkthye ne gjuhe te ndryshme te botes dhe ndikoi qarqe te ndryshme mendimtaresh, si izraelianin Dan Halutz, komunitarianet amerikane, dhe libertarianet amerikane si Albert Jay Nock, Murray Rothbard dhe Frank Chodorov.

                                               

Haxhi Jusuf Banka

U lind ne Tirane me 1864, i biri i Aqif Zhelegut. Pas mbarimit te shkolles plotore ne Tirane, ndoqi shkollimin e larte per Finance ne Stamboll, ku u diplomua me 1887. Me pas u kthye ne Tirane prane familjes se tij, e cila nga nepunesia e vet u njoh me mbiemrin "Banka". Me cilesine e sekretarit, iu bashkua Hafiz Ibrahim Dalliut, Abdi e Refik bej Toptanit dhe Shefik Kondit ne formimin e klubit lokal te "Bashkimit". U kerkua te arrestohej nga autoritetet osmane, por mundi te shpetonte. Me 26 nentor te 1912 mori pjese ne ngritjen e flamurit ne Tirane dhe nenshkroi telegramin qe i percolli akti ...

                                               

Xhemal Ali Pazari

Xhemal Ali Pazari i thirrur nga bashkekohesit Xhemal Efendì ka qene sheh i tarikatit Halveti si i vellai Sheh Ahmet Pazari, bekoi ngritjen e flamurit shqiptar ne vendlindjen e tij nentorin e 1912, perfaqesues i rendesishem i Komunitetit Mysliman Shqiptar dhe deputet ne Kuvendit Kushtetues.

                                               

Philip Jaisohn

Philip Jaisohn lindi me 7 janar 1864 ne Bosung mbi Inn ne Jeolla se Jugut ; vdiq me 5 janar 1951 ne Media, Filadelfia, ishte aktiviste te rezistences, politikanet, Filozof liberal, Anatomi mjek e Korese. Ne 1896, themelues i Lajmet e pavarur, Klubi i pavarur, klubit i dhjete mije njerez. Emri Korean ishte Seo Jae-pil 서재필;徐載弼 dhe Seo Jai-pil, pseudonimi ishte Songjae 송재;松齋, Ssangkyong 쌍경;雙慶, penname ishte N.S Osia.

                                               

Sheh Ahmet Pazari

U lind me 1864, i biri i Shejh Ali Pazarit ne nje familje tradicionale shehleresh Halvetii. Familja Pazari kishte dhjete breza qe ushtronte pershpirtshmerine ne Tirane, tre ne Shkoder, dhe prejardhjen e kishin nga Serezi. "Duajeni tjetrin, si doni veten tuaj. Duajeni Shqiperine, si doni familjen tuaj. Me dashte te miren e tjetrit dhe te vendit tend, eshte kryet e filozofise." Sheh Ahmet Pazari Sheh Ahmet Pazari u vesh si Sheh qe ne moshen 18-vjeçare. Si i nderroi jete babai, u ngarkua jo vetem me petkun e fese, por dhe me hallet e popullit. Shqetesohej per ta, mundohej ti jepte zgjidhje ha ...