Back

ⓘ At kishe ..
                                               

Agostini

Agustini ose Agostini ishte filozof, peshkop ne Hippo Regius, dhe teolog ; át kishe, doktor i kishes dhe shenjtor i kishes katolike. Ai eshte shenjtori mbrojtes i Urdhrit fetar agostinian dhe i disa vendeve. Vepra e tij e njohur "Confessiones", quhet shpesh vete-jeteshkrimi i pare perendimor dhe lexohet ende neper bote.

                                               

Athenagoras i Athinës

Athenagoras i Athines Babai i Kishes per jeten e tij nuk dihet shume. Stili i shkrimeve te tija ishte pa retorike dhe teresisht filozofik.

                                               

Cirili i Aleksandrisë

Eshte shenjtor dhe "Doktor i kishes" katolike, quhej edhe Doctor Incarnationis mesues i misherimit. Ishte nje figure qendrore e Keshillit te Efesit ne vitin 431 qe çoi ne heqjen e Nestorit si kryepeshkop te Kostandinopojes. Mbahet si nje prej teologeve dhe mendimtareve me te medhenj te kohes se tij, por edhe si nje njeri gjaknxehte, imulsiv dhe jodiplomatik. Dita e festes se tij eshte 27 qershori, ne Kishen katolike, 18 janari per Kishen ortodokse, dhe 9 qershori, ne Kishen e lindjes.

                                               

Cirili i Jeruzalemit

Si kisha katolike dhe ajo ortodokse e nderojne ate si shenjtor dhe at te kishes, dhe e kremtojne diten e tij perkujtimore me 18 mars ndersa Kisha e Lindjes me 20 mars. Papa Leoni XIII ne vitin 1883 i dha atij titullin "Doktor i kishes".

                                               

Grigor Teologu

Grigori i Nazianzit ose ndryshe edhe i Kostadinopojes eshte njeri nga Tre Hierarket e Medhenj e Ekumenike, se bashku me Vasilin e Madh dhe Joan Gojartin, dhe qe nga Kisha e Perendimit njihen si 3 Doktoret e Kishes se Lindjes. Eshte shenjtor i te dy Kishave. Ne kishen e Perendimit njihet si Gregori i Naciancusit Ne Kishen Ortodokse shen Grigori kremtohet 25 Janar dhe se bashku me dy hierarket e lartpermendur ne 30 Janar. Shen Grigori, ky njeri me shpirt qiellor dhe me goje te shenjteruar nga zjarri i Shpirtit te Shenjte, depertoi kaq thellesisht ne misteret e Perendise, sa nder Eterit e she ...

                                               

Gjoni i Damaskut

Shna Gjoni i Damaskut njihet edhe si Gjoni i Damaskut, u pagezua me emrin Gjon ibn Mansùr, latinisht Ioannes Damascenus. Familja e tij ishte arabe me fe te krishtere. Quhet edhe Hrisorroas i kalifit te Damaskut, shkroi vepra duke paraqitur fene e krishtere, dhe shkroi himne te cilet jane ende sot ne perdorim te perditshem ne manastiret e krishterimit ortodoks ne mbare boten.