Back

ⓘ Muzeu i Shkencave Natyrore. Muzeumi i Shkencave te Natyres Sabiha Kasimati ne Tirane u themelua ne vitin 1948, si pjese e Institutit te Shkencave. Nente vjet me ..
                                               

Fakulteti i Shkencave të Natyrës i Universitetit të Tiranës

Fakulteti i Shkencave te Natyres eshte qendra kryesore ne Shqiperi per pergatitjen e specialisteve te larte ne matematike, fizike, kimi, biologji dhe informatike; ai eshte nga institucionet me te rendesishme per pergatitjen e mesuesve per shkollat e mesme ne keto disiplina. Fakulteti i Shkencave te Natyres perbehet nga departamentet e Biologjise 3 Seksione, Fizikes, Informatikes, Matematikes, Kimise se Pergjithshme dhe Kimise Industriale. Prane kryejne aktivitetin e tyre edhe dy qendra studimore: Kopshti Botanik i Tiranes KB dhe Muzeu i Shkencave Natyrore MShN, si dhe tri Qendra Kualifikim ...

                                               

Muzeu i Shkencave të Natyrës i Maqedonisë së Veriut

Muzeu i Shkencave te Natyres i Maqedonise se Veriut eshte nje muze kombetar qe merret me mbledhjen, ruajtjen, studimin, depozitimin dhe ekspozimin e pasurise natyrore te Republikes se Maqedonise se Veriut. Eshte institucioni me i vjeter biologjik ne vend i cili ne nje siperfaqe prej 1.400 m² perfaqeson dhe paraqet pasurine e geas, flores dhe faunes maqedonase. Ne kuader te ketij muzeumi ekzistojne ekspozita te perhershme te mineraleve dhe shkembinjve, fosileve, bimeve, jovertebroreve, insekteve, peshqve, amfibeve dhe zvarranikeve, zogjve dhe gjitareve. Muzeu gjithashtu organizon edhe ekspo ...

                                               

Historia natyrore

Historia natyrore eshte nje sfere hulumtimi qe perfshin organizmat, duke perfshire kafshet, kerpudhat dhe bimet, ne mjedisin e tyre natyror, duke u mbeshtetur me shume ne aspektet e vezhgimit sesa metodat eksperimentale te studimit. Nje person qe studion historine natyrore quhet natyralist ose historian natyror. Historia natyrore perfshin edhe kerkimet shkencore, por nuk kufizohet vetem ne te. Ajo ngerthen ne vete studimin sistematik te çdo kategorie te objekteve ose organizmave natyrore. Pra, ndersa ajo daton nga studimet ne boten antike greko-romake dhe boten mesjetare arabe, deri tek te ...

                                               

Muzeu Arkeologjik i Institutit të Arkeologjisë në Tiranë

Muzeu Arkeologjik Kombetar ne Tirane e ka zanafillen ne vitin 1948 me emertimin Muzeu Etnografik-Arkeologjik. Me zgjerimin e kerkimeve dhe studimeve ne vitin 1976 u kthye plotesisht ne muze arkeologjik. Aktualisht, eshte qendra ku pasqyrohet pjesa me e madhe e pasurise arkeologjike ne vend. Muzeu numeron rreth 18 mije objekte te cilat i takojne periudhave te ndryshme historike, nderkohe qe ne tri pavijonet e tij jane ekspozuar mbi 2000 objekte ku perfshihen skulptura dhe deri tek objekte te imta, te cilat i takojne epokes se gurit deri ne pushtimin turk. Nje pjese e objekteve nuk ekspozohe ...

                                               

100 vende turistike të Bullgarisë

100 Vendet Turistike te Bullgarise eshte nje levizje kombetare bullgare e themeluar ne vitin 1966 per te promovuar turizmin ne mesin e monumenteve me te rendesishme te Bullgarise. Si pjese e ketij programi, vendet kulturore dhe historike te rendesise jane zgjedhur, duke filluar nga vendet historike dhe monumente te tjera arkeologjike dhe arkitektonike faltoret, muze, manastire, si dhe te parqe kombetare, maja mali dhe fenomene te tjera gjeologjike. Çdonjeri nga monumentet e zgjedhura ka vulen e saj individuale, e cila eshte e stampuar mbi faqet e pasaportave zyrtare-si broshure e leshuar n ...

                                               

Muzeu Historik Kombëtar

Muzeu Historik Kombetar” synon te nxise mirekuptimin dhe vleresimin e historise se Shqiperise tek publiku vendor, kombetar dhe nderkombetar dhe te inkurajoje dialogun midis qytetareve, mbi te kaluaren, te tashmen dhe te ardhmen shqiptare. Per kete qellim, ai perfton, ruan dhe studion, provat materiale dhe jo materiale te trashegimise historike dhe kulturore te Shqiperise, te cilat i komunikon dhe i paraqet ne nje mjedis, qe nxit edukimin dhe argetimin. Ai organizon dhe mundeson gjithashtu aktivitetet, te cilat perkrahin vizionin dhe misionin e tij." Muzeu Historik Kombetar” u perurua me 28 ...

                                     

ⓘ Muzeu i Shkencave Natyrore

Muzeumi i Shkencave te Natyres "Sabiha Kasimati" ne Tirane u themelua ne vitin 1948, si pjese e Institutit te Shkencave. Nente vjet me pas, ne kohen e krijimit te Universitetit te Tiranes, ai kaloi nen vartesine e Fakultetit te Shkencave te Natyres, prane Katedres se Zoologjise. Ndersa pjesa e Mineralogji-Paleontologjise, kaloi nen varesine e Fakultetit te Gjeologji-Minierave. Ne vitin 1969 u riorganizua dhe u pasurua. Ne vitin 1996, muzeu veçohet si Njesi Sherbimi Universitar, ne varesi te Shkencave te Natyres. Ne muze ka mjaft eksponate nga bota e kafsheve te Shqiperise, atje ndodhet i ekspozuar nje koleksion nga fauna ekzotike, gjithashtu ka eksponate te drureve e shkurreve kryesore si dhe herbarin e bimeve industriale. Sektori i gjeologjise ekspozon mineralet dhe shkembinjte kryesore te vendit etj. Ne kohet e fundit Muzeu ka kaluar ne nje ndertese tjeter ne afersi te tregut te Elektronikes.