Back

ⓘ Herodoti i njohur edhe si Herodoti nga Halikarnasi ishte nje historian i lashte grek qe lindi ne Halikarnas ne Perandorine Persiane. ..
Herodoti
                                     

ⓘ Herodoti

Herodoti i njohur edhe si Herodoti nga Halikarnasi ishte nje historian i lashte grek qe lindi ne Halikarnas ne Perandorine Persiane.

                                     

1. Biografia

Herodoti eshte i njohur si autor i librit The Histories Greqisht: Ἱστορίαι Historíai, nje procesverbal i hollesishem i "hulumtimeve" te tij ἱστορία historía mbi origjinen e Lufterave Greko-Persiane. Ai konsiderohet se ka qene shkrimtari i pare qe ka trajtuar lendet historike duke perdorur nje metode te hulumtimit sistematik - me konkretisht, duke mbledhur materialet e tij dhe me pas duke i vendosur ne menyre kritike ato ne nje tregim historiografik. Per shkak te kesaj, ai shpesh permendet si "Babai i Historise", nje titull me te cilin per here te pare e quajti oratori romak i shekullit te pare pes. Ciceroni.

Perndryshe Herodoti me udhetimin e tij, filluar rreth viteve 455-452 p.e.s. neper Evrope, Azi dhe Afrike merret edhe si babai i historise. Ne udhetimin e tij, ai vizitoi edhe krahina te ndryshme te Gadishullit Ballkanik si Ilirine, Trakine e Maqedonine.

Gjate qendrimit te tij ne Athine ai afrohet me rrethin e Perikliut dhe si duket eshte kjo koha kur ai vendosi te shkruaje vepren e tij Historia e Herodotit ne nente libra.

Herodoti eshte i pari qe krijoi nje veper te pergjithshme historike, te mbeshtetur mbi nje kritike historike, edhe pse kjo ishte nje kritike siperfaqesore. Shume te dhena ne veprat e tij jane vertetuar edhe me te dhena arkeologjike.

                                     

2. Iliret ne veprat e Herodotit

Ne veprat e Herodotit gjejme te dhena te shumta per pellazget dhe iliret. Herodoti eshte autori i pare i cili permend emrin e ilireve, ketu jane interesante edhe njoftimet per pushtimin e paioneve nga Megabazi.

                                     
  • Hekateu i Miletit e po ashtu edhe historiani grek i shekullit V p.e.s. Herodoti Ndërkaq vendin e tyre me emrin Mentoria Mentorides e përmendin edhe
  • p.e.s. - 400 p.e.s. ishte historiani i parë i vërtetë, nëse merret se Herodoti është babai i Historisë. Lindi në Athinë rreth vitit 460 p.e.s. dhe vdiq
  • arkeologjike të cilat edhe ja rrisin vlerën kësaj vepre. Në veprën Historiae Herodoti për të parën herë përmend Ilirinë dhe banorët e saj me emrin e përbashkët
  • Herodoti Thukididi Ban Zhao historiane grua kineze Pamfile Epidaurusi historiane grua greko - romake Marin Barleti Aleks Buda Kristo Frashëri Lista e historianëve
  • historisë llogaritet filozofi dhe historiani i periudhës antike greke Herodoti Historia është shkencë shoqërore e cila studion të kaluarën e shoqërisë
  • vjen nga greqishtja dhe ka kuptimin matje e tokës këtë fjalë e krijoi Herodoti Me kalimin e shekujve gjeometria është bërë një kompleks studimesh dhe
  • dhëna edhe nga shekulli V e VI p.e.s Autorët më të preferuar kanë qenë Herodoti Efori, Theopompi dhe Eratosthen. Në këtë vepër nuk përenden ngjarjet pas
  • përshkruhet si tokë në Tesali, si vendlindje e helenëve. Ndërsa më pas nga Herodoti nën këtë term përshkruhet e gjithë hapësira e banuar nga grekët e lashtë
  • tij Tersippo ose Eucle. Megjithatë, historianët bashkëkohore të betejës Herodoti në veçanti nuk i referohet asaj ngjarjeje. Nga mitin e Filipit Pierre
  • Euripidi vepruan dhe jetuan të gjithë në këtë shekull, si dhe historianët Herodoti Thukididi, mjeku Hipokrati dhe filozofi Sokrati. ateniese Treccani