Back

ⓘ Desova. Sipas Vasil K’nçov, ne vitin 1900, Desova kishte 625 banore shqiptar, 75 banore rom dhe 40 banore bullgar. Desova ishte fshati me i organizuar shqiptare ..
Desova
                                     

ⓘ Desova

Sipas Vasil K’nçov, ne vitin 1900, Desova kishte 625 banore shqiptar, 75 banore rom dhe 40 banore bullgar.

Desova ishte fshati me i organizuar shqiptare ne Fushen e Prilepit. Kjo beri qe Desova te ishte cak i sulmeve te ndryshme te cilat kishin per qellim shfarosjen e shqiptareve nga ky vendbanim. Ne vitin 1912 pas pushtimit nga Mbreteria e Serbise, banda e armatosur serbe nen udheheqjen e Vasilije Terbiq nga Poreçja, dogji fshatin dhe pushkatoi 111 banore. Fshati digjet serish me 1929, kur edhe fillon shperngulja e pare kryesisht per ne Turqi, e disa edhe per ne SHBA, Australi etj, duke vazhduar keshtu deri me 1968, kur fshati gati u zbraz krejtesisht nga shqiptaret.

Fshati me 1948 kishte 1500 banore shqiptare.

Pasi qe zbrazi shpopullohet gati teresisht, ne fshat do te vendosen edhe familje boshnjake nga Sanxhaku.

                                     

1. Popullsia

Ne regjistrimin e popullsise te vitit 2002, regjistrohen 1.026 banore. Sipas perkatesise etnike, banoret e Desoves ishin:

 • Turq 20
 • Boshnjak 566
 • Shqiptare 290
 • Te tjere 5
 • Maqedonas145
                                     
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca
 • vendbanimet: Bellopolla Braillova Cërnilishti Dabjani Debreshti Desova Dollgaeci Drenoci Dubjaçani Gornosella Gostirazhni Kostinca