Back

ⓘ Kiba Lumberg, emri i vertete Kirsti Leila Annikki Lumberg, eshte artiste finlandeze dhe autore me origjine finlandeze. Ajo njihet si kritike e kultures tradicio ..
                                     

ⓘ Kiba Lumberg

Kiba Lumberg, emri i vertete Kirsti Leila Annikki Lumberg, eshte artiste finlandeze dhe autore me origjine finlandeze. Ajo njihet si kritike e kultures tradicionale rome.

Lumberg lindi ne Lappeenranta. Ajo iku nga familja e saj ne moshen 13 vjeçare per shkak te frikes, dhunes dhe nenshtrimit. Shume nga punimet e saj jane frymezuar nga pervoja e saj e femijerise. Lumberg fitoi publicitet ne mbare vendin ne 1997 kur u shfaq ne televizion nje mini-seri televizive e jetes tradicionale Kale, bazuar ne skenarin e saj, te titulluar Tumma ja hehkuva veri. Ne 2007 Lumberg mori kercenime me vdekje pasi kritikoi kulturen rome ne televizion.

Lumberg ishte kandidate per Aleancen e Majte ne zgjedhjet e Parlamentit Finlandez ne 2007 dhe ne 2009 ne Parlamentin Evropian.