Back

ⓘ Civeti i palmave kafe i quajtur edhe civeti i palmave te Xherdonit eshte nje civet palme endemike te Ghatsin perendimore te Indise. ..
Civeti i palmave kafe
                                     

ⓘ Civeti i palmave kafe

Civeti i palmave kafe i quajtur edhe civeti i palmave te Xherdonit eshte nje civet palme endemike te Ghatsin perendimore te Indise.

                                     

1. Karakteristika

Civeti i palmave kafe ka nje pelhure uniforme kafe, me te erret rreth kokes, qafes, shpatullave, kembeve dhe bishtit. Dy lloje jane pershkruar ne baze te ngjyres se gezofit, megjithese ngjyra eshte jashtezakonisht e ndryshueshme, duke filluar nga buza e zbehte ose kafja e lehte deri ne kafen e erret. Bishti i erret ndonjehere ka nje maje te bardhe ose te zbehte te verdhe. Ai nuk ka shenja te dallueshme ne trup ose ne fytyre si tek civetet e palmave aziatike. Nje tipar dallues eshte drejtimi i kthyeshem i rritjes se flokeve ne nape, i ngjashem me ate tek civeti i palmes se arte P. zeylonensis te Sri Lanka. Ёshte gati aq i madh sa civeti i palmes se zakonshme, por me nje bisht te gjate dhe me shkelqim. Masa e trupit te meshkujve varion nga 3.6–4.3 kg, koka dhe gjatesia e trupit 430–620 mm, dhe gjatesia e bishtit nga 380–530 mm. Lloji eshte pershkruar ne 1885 ne baze te nje kafke dhe shkulje te marre ne Kodaikanal nga Z. F. Levinge dhe percjelle nga Rev. SB Fairbank ne Blanford. Blanfordi vuri ne dukje foramen e gjate ne qiellzen e perparme. Blanford emeroi llojin per nder te TC Jerdon.

Ekzistojne dy nenlloje, te nominuarit P. j. jerdoni dhe P. j. kaniscus. Civeti i palmave te Sulavesit eshte nganjehere referuar me te njejtin lloji per shkak te ngjyres se saj kafe.

                                     

2. Gama dhe habitati

Shperndarja e civetit te palmave kafe shtrihet nga maja jugore e Ghatsit perendimore ne Rezervatin e Tigrave te Kalakkad Mundanthurai ne Castle Rock ne Goa ne veri. Ata jane kafshe nate, dhe jo aq te rralla sa regjistrimet e meparshme te mendimit dhe shikimit te llojeve ne Kodaikanal dhe Ootacamund ku me pare konsideroheshin te zhdukur ne vend jane nje tregues i aftesise se tyre per te shkuar pa u vene re.

Civeti i palmave kafe ndodhet ne peizazhe te fragmentuara qe permbajne pyjet me shi tropikal mes fushave te tokave te shfrytezuara ne menyre komerciale siç jane plantacionet e çajit dhe kafese. Aftesia e tyre per te vazhduar ne peizazhe te tilla varet nga shfaqja e nje larmie te llojeve te pemeve frutore ne keto zona siç jane pemet hije ne plantacionet e kafese.

                                     

3. Ekologjia dhe sjellja

Civetet e palmave kafe jane kafshe te vetmuara dhe te nates. Ata pushojne gjate dites ne vendet e shtratit te dites, te tilla si zgavrat e pemeve, tanganat e hardhise ne tende, fole gjigande te ketrit indian dhe ne dege. Pemet e shtratit ditor jane te medha dhe zakonisht ndodhen ne stenda te dendura pyjore me lidhje te larte te tendes. Ndonjehere pushojne naten ne dege te hapura.

                                     

3.1. Ekologjia dhe sjellja Dieta

Civetet e palmave kafe eshte nje gjitare kryesor i shperndaries se farave ne pyjet e shiut te Ghatsit perendimor duke qene kryesisht frutivor dhe shperndarjen e nje grupi te larmishem te llojeve bimore. Frutat formojne nje pjese te madhe 97 perqind te dietes se saj dhe jane regjistruar me shume se 53 lloje bimesh. Modelet e dietes ndryshojne nder vite dhe madje brenda te njejtit vit. Ato pershtaten me variacionet klimatike te disponueshmerise se frutave duke ushqyer nje game te larmishme te llojeve jovertebrore dhe vertebrore. Ata ushqehen me fruta te pemeve, me rralle ato te bimeve ose shkurreve. Dieta perbehet kryesisht nga bime te vogla me diameter 2 cm si Palaquium ellipticum, Elaeocarpus serratus, Holigarna nigra, dhe Knema attenuata.

                                     

4. Konsevimi

Per shkak te games se gjere dhe pranise se saj brenda disa zonave te mbrojtura, ajo eshte klasifikuar si lloji jo i rrezikuar. Sidoqofte, keto zona shpesh nuk kane shperndares te medhenj te gjitareve dhe zogj si pellumbat te medhenj per shkak te humbjes se habitatit dhe gjuetise. Prandaj, civet palme kafe fiton rendesi ne peizazhe te tilla te prekura nga njeriu si nje shperndares i rendesishem dhe ruan biodiversitetin.

                                     
  • Civeti i palmave dhëmbvogël Arctogalidia trivirgata njohur gjithashtu si civeti i palmave me tre shirita është një civet palmash Ai jeton në pyje
  • Civeti i palmave të arta Paradoxurus zeylonensis është një civet palmash, endemik në Sri Lanka Ёshtë renditur si lloji i cënuar në listën e kuqe të
  • Civeti i palmave i Sulavesit Macrogalidia musschenbroekii i njohur gjithashtu si civeti i Sulavesit dhe musangu është një lloji civeti palmash pak
  • propozua të përfshihen gjithashtu civeti i palmave i zonave të lagështa i artë P. aureus Cuvier 1822 civeti i palmave kafe të Sri Lankas P. montanus
  • Civeti i palmave i shiritave Hemigalus derbyanus , i quajtur edhe civeti me shirita është një civet që gjendet në rajonin Sundaic dhe ndodhet në
  • Civeti i palmave i Hosetit Diplogale hosei i njohur gjithashtu si civeti i Hosetit është një specie viverrid endemike në ishullin e Borneos Ёshtë
  • Civeti i palmave aziatike Paradoxurus hermaphroditus është një viverrid vendas në Azinë jugore dhe juglindore Që nga viti 2008, ai është i listuar
  • sub - Sahariane Ёshtë renditur si shqetësimi më i vogël në listën e kuqe të IUCN Civeti i palmave afrikane është gri në kafe të errët me njolla të errëta në anën
  • është anëtar i Eupleridae Civeti i palmave afrikane Nandinia binotata ngjan me civetët e Viverridae, por është gjenetikisht i veçantë dhe i përket një