Back

ⓘ Çukarka. Çukarke eshte fshat rrafshinor i komunes se Presheves i cili shtrinet ne jug-lindje te Presheves me gjegjesisht ne jug te Serbise perskaj magjistrales ..
                                               

Tërnava (Preshevë)

                                               

Geraj

                                               

Bukoci

                                               

Bushtrani

                                               

Bukuroci

                                               

Savojeci

Çukarka
                                     

ⓘ Çukarka

Çukarke eshte fshat rrafshinor i komunes se Presheves i cili shtrinet ne jug-lindje te Presheves me gjegjesisht ne jug te Serbise perskaj magjistrales Shkup - Beograd.

                                     

1. Gjeografia

Çukarka eshte fshat kufitar qe shtrihet ne kufirin Serbi - Maqedoni ne afersi te pikes kufitare te Tabanocit. Çukarka ka pozite shume te pershtatshme gjeografike, shtrihet ne fushegropen e Presheves, pran rruges automobilistike qe qon ne drejtim te Maqedonise dhe Serbise ne veri. Njiherit edhe pran ketij vendbanimi kalon edhe hekurudha qe lidhe regjionet e ndryshme. Eshte vednbanim tipik fushor dhe i dendur. Çukarka eshte fshat bujqesor, me toka pjellore dhe bujqesi te zhvilluar.

Toponime

  • Mas kushmarice
  • Te drubalica
  • Arat e Muses
  • Te gurishtja
                                     

2. Demografia

Çukarka eshte fshat me etnitete te perziera ku me shumice popullata eshte shqipetare. Çukarka sipas regjistrimit te popullsise se vitit 2002 ka pasur 611 banore. Edhe pse me lindshmeri te madhe ky vendbanim prap se prap nuk ka shenuar rritje te mjaftueshme per shkake te emigrimit te popullsise ne drejtime te ndryshme, bile edhe jashte regjionit.

Çukarka kryesisht eshte e banuar me shumice shqiptare 83.89%, ndersa ka edhe pak serbe 16.6%.