Back

ⓘ Kali i egër. Kali i eger Equus ferus eshte nje specie e gjinise Equus, e cila perfshin si nenllojin e kalit modern te zbutur Equus ferus caballus bashke me tarp ..
Kali i egër
                                     

ⓘ Kali i egër

Kali i eger Equus ferus eshte nje specie e gjinise Equus, e cila perfshin si nenllojin e kalit modern te zbutur Equus ferus caballus bashke me tarpanin e pashkelur Equus ferus ferus, tashme i zhdukur si dhe kali Przewalski Equusi lloj i rrezikuar ferus przewalskii).

Kali i Przewalski kishte arritur ne prag te zhdukjes por u rikthye me sukses ne mjedise te egra. Tarpani u zhduk ne shekullin e 19-te, megjithese eshte nje paraardhes i mundshem i kalit shtepiak; ai endej ne stepat e Euroazise ne kohen e zbutjes. Sidoqofte, nenllojet e tjera te Equus ferus mund te kene ekzistuar dhe mund te kene qene stoku nga vijne kuajt e zbutur. Qe nga zhdukja e tarpanit, jane bere perpjekje per te rindertuar fenotipin e tij, duke rezultuar ne racat e kuajve si kali Konik dhe Heck. Sidoqofte, perberja gjenetike dhe baza e gjakut e ketyre racave rrjedhin ne menyre te konsiderueshme nga kuajt e zbutur, keshtu qe keto raca posedojne tipare te zbutura.

Termi "kal i eger" perdoret gjithashtu ne menyre bisedore ne lidhje me tufat e kuajve te eger qe levizin pa levizje te tilla si mustangu ne Shtetet e Bashkuara, ne Australi, dhe shume vende te tjera. Keta kuaj te eger jane anetare te paprekur te nenshtresave shtepiake te kuajve Equus ferus caballus, per te mos u ngaterruar me nenllojet e kalit me te vertete "te eger" qe ekzistojne edhe ne kohet moderne.