Back

ⓘ Komuniteti Wikipedia eshte bashkesia e kontribuesve qe krijojne dhe mirembajne enciklopedine Wikipedia. Kontribuesit individuale njihen si Wikipedians. OxfordDi ..
Komuniteti Wikipedia
                                     

ⓘ Komuniteti Wikipedia

Komuniteti Wikipedia eshte bashkesia e kontribuesve qe krijojne dhe mirembajne enciklopedine Wikipedia. Kontribuesit individuale njihen si "Wikipedians". OxfordDictionary.com shtoi fjalen "Wikipedian" ne gusht ne vitin 2012.

Pothuajse te gjithe Wikipedianet jane vullnetare. Me rritjen e maturise dhe dukshmerise se Wikipedia-s, jane shfaqur kategori te tjera te Wikipedianeve, siç jane Wikipedianet ne vendbanim dhe studentet me detyra qe lidhen me redaktimin e Wikipedia-s.

                                     

1. Permasa

Studimet e madhesise se komunitetit Wikipedia treguan nje rritje eksponenciale te numrit te kontribuesve gjate viteve te para. Ne prill 2008, shkrimtari dhe pedagogu Klay Shirky dhe shkencetari i kompjuterit Martin Uattenberg vleresuan kohen e pergjithshme te kaluar per krijimin e Wikipedia-s ne afersisht 100 milion ore. Ne nentor 2011, ishin regjistruar rreth 31.7 milion llogari perdoruesish te regjistruar ne te gjitha botimet gjuhesore, nga te cilat rreth 270.000 ishin "aktive" te pakten nje redaktim çdo muaj.

Wikipedia ne anglisht, botimi me i madh ne gjuhe, deri ne dhjetor 2020 kishte 129.034 redaktore qe kane kryer nje ndryshim ne 30 ditet e fundit "perdoruesit aktive" dhe nje numer te panjohur te kontribuesve pa llogari. Rreth gjysma e redaktoreve aktive kalojne te pakten nje ore ne dite duke redaktuar, dhe 1/5 kalon me shume se tre ore ne dite.

                                     

2. Larmia gjinore

Nje studim i botuar ne 2010 zbuloi se baza e kontribuesve ne Wikipedia "ishte 13% gra; mosha mesatare e nje kontribuesi ishte ne mes te viteve 20". Nje studim i vitit 2011 nga studiuesit nga Universiteti i Minesotes zbuloi se femrat perbenin 16.1% te 38.497 redaktoreve qe filluan te redaktonin Wikipedia gjate vitit 2009. Ne nje artikull te janarit 2011 te New York Times, Noam Cohen vuri re se vetem 13% e kontribuesve te Wikipedia jane femra sipas nje studimi te Fondacionit Wikimedia te vitit 2008. Sue Gardner, nje ish-drejtore ekzekutive e Fondacionit Wikimedia, shpresonte te shihte qe kontributet e grave te rriteshin ne 25% deri ne vitin 2015. Linda Basch, presidente e Keshillit Kombetar per Kerkimin e Grave, vuri ne dukje kontrastin ne keto statistika te redaktuesit te Wikipedia me perqindjen e grave qe aktualisht perfundojne diploma bachelor, diploma master dhe programe PhD ne Shtetet e Bashkuara te gjitha me norma 50 perqind ose me shume

Si pergjigje, universitete te ndryshme kane pritur redaktime per te inkurajuar me shume gra te marrin pjese ne komunitetin Wikipedia. Ne vjeshten e vitit 2013, 15 kolegje dhe universitete - duke perfshire Yale, Brown dhe Penn State - ofruan kredi kolegji per studentet qe te "shkruajne mendime feministe" per teknologjine ne Wikipedia. Nje studim i vete-zgjedhur i vitit 2008 mbi larmine e kontribuesve sipas shkalles me te larte arsimore tregoi se gjashtedhjete e dy perqind e redaktoreve te Wikipedia-s qe kishin pergjigje kishin arritur shkollimin e mesem ose kolegjin universitar.

Ne gusht 2014, bashkethemeluesi i Wikipedia Jimmy Wales tha ne nje interviste per BBC se Fondacioni Wikimedia ishte ". vertet dyfishuar perpjekjet tona." per te arritur perqindjen 25% te redaktoreve femra shenjestuar fillimisht ne vitin 2015), qe nga Fondacioni kishte "deshtuar plotesisht" deri me tani. Uells tha "shume gjera duhet te ndodhin. shume shtrirje, shume ndryshime softueresh". Andrew Lih, duke shkruar ne The New York Times, u citua nga Bloomberg News ne Dhjetor 2016 si mbeshtetjen e komenteve te Uellsit ne lidhje me mungesat ne lidhje me Wikipedia per redaktoret femra. Lih shpreh shqetesimin e tij me pyetjen qe tregon se: "Si mund ti beni njerezit te marrin pjese ne nje mjedis qe ndihet i pasigurt, ku identifikimi i vetes tuaj si nje grua, si nje feminist, mund tju hape nje sjellje te shemtuar, frikesuese".

                                     

3. Motivimi

Jane bere studime te ndryshme ne lidhje me motivimet e kontribuesve te Wikipedia. Ne nje studim te vitit 2003 te Wikipedia-s si nje komunitet, ekonomi Ph.D. studenti Andrea Ciffolilli argumentoi se kostot e ulta te transaksionit per te marre pjese ne softuerin wiki krijojne nje katalizator per zhvillimin e bashkepunimit dhe se nje qasje "ndertimore krijuese" inkurajon pjesemarrjen. Nje leter e shkruar nga Andrea Forte dhe Amy Bruckman ne 2005, e quajtur "Pse njerezit shkruajne per Wikipedia? Stimujt per te kontribuar ne botimin me permbajtje te hapur", diskutoi motivimet e mundshme te kontribuesve te Wikipedia. Ai aplikoi konceptin e Latour dhe Woolgar te ciklit te kredise per kontribuesit e Wikipedia, duke sugjeruar qe arsyeja qe njerezit shkruajne per Wikipedia eshte qe te fitojne njohje brenda komunitetit.

Oded Nov, ne punimin e tij te vitit 2007 "Çfare Motivon Wikipedianet", lidhi motivimet e vullnetareve ne pergjithesi me motivacionet e njerezve qe kontribuojne ne Wikipedia. Nov kreu nje studim duke perdorur gjashte motivimet e vullnetareve, te identifikuar ne nje leter te meparshme. Gjashte motivimet qe ai perdori ishin:

 • Vlerat - shprehja e vlerave qe lidhen me altruizmin dhe ndihma per te tjeret
 • Permiresimi - demonstrimi i njohurive per te tjeret
 • Karriera - fitimi i pervojes dhe aftesive te punes
 • Shoqerore - angazhimi me miqte, marrja pjese ne aktivitete te shikuara ne menyre te favorshme nga te tjeret
 • Kuptimi - zgjerimi i njohurive permes aktiviteteve
 • Mbrojtese - p.sh., zvogelimi i fajit mbi privilegjin personal

Ketyre gjashte motivime ai gjithashtu shtoi:

 • Argetim - shijimi i aktivitetit
 • Ideologjia - shprehja e mbeshtetjes per ate qe perceptohet te jete ideologjia themelore e veprimtarise p.sh., besimi se dija duhet te jete e lire

Sondazhi zbuloi se motivet me te zakonshme te treguara ishin "argetimi", "ideologjia" dhe "vlerat", ndersa motivet me pak te treguara shpesh ishin "karriera", "shoqerore" dhe "mbrojtese".

Fondacioni Wikimedia ka kryer disa sondazhe te kontribuesve dhe perdoruesve te Wikipedia. Ne vitin 2008, Fondacioni Wikimedia, se bashku me Grupin e Kreativitetit te Bashkepunuar ne UNU-Merit, filluan nje sondazh te lexuesve dhe redaktoreve te Wikipedia. Ishte studimi me gjitheperfshires i Wikipedia-s i kryer ndonjehere. Rezultatet e sondazhit u botuan dy vjet me vone, me 24 Mars 2010. Fondacioni Wikimedia filloi nje proces ne vitin 2011 te sondazheve gjysmevjetore ne menyre qe te kuptoje redaktoret e Wikipedia me shume dhe te kujdesen me mire per nevojat e tyre.

"Motivimet e Kontribuesve te Permbajtjes se Wikipedia", nje punim nga Heng-Li Yang dhe Cheng-Yu Lai, hipoteza se, per shkak se kontribuimi ne Wikipedia eshte vullnetar, kenaqesia e nje individi per te marre pjese do te ishte motivuesi me i larte. Sidoqofte, studimi i tyre tregoi se megjithese njerezit fillimisht mund te fillojne te redaktojne Wikipedia nga kenaqesia, motivi me i mundshem per te vazhduar te marre pjese eshte motivimi i bazuar ne vete-koncept, te tilla si "Me pelqen te ndaj njohurite qe me japin nje ndjenje te arritjeve personale."

Nje studim i metejshem ne 2014 nga Cheng-Yu Lai dhe Heng-Li Yang hulumtoi arsyet pse njerezit vazhdojne te redaktojne permbajtjen e Wikipedia. Studimi perdori autore te faqes ne gjuhen angleze dhe mori 288 pergjigje te vlefshme te sondazhit ne internet. Rezultatet e tyre treguan dhe konfirmuan se vlera, angazhimi dhe drejtesia procedurale subjektive ishin domethenese per kenaqesine e Wikipedianeve; dhe kenaqesia ndikoi ne menyre te konsiderueshme ne synimin e vazhdueshem te nje autori per te redaktuar permbajtjen e Wikipedia.

Redaktoret e Wikipedia here pas here kane dhene deshmi personale pse ato kontribuojne ne Wikipedia. Nje teme e zakonshme e ketyre deshmive eshte kenaqesia qe redaktoret duket se marrin duke kontribuar ne Wikipedia dhe duke qene pjese e komunitetit te Wikipedia. Permendur gjithashtu eshte cilesia e mundshme e varesise se redaktimit te Wikipedia. Gina Trapani nga Lifehacker tha "rezulton se redaktimi i nje artikulli nuk eshte aspak i frikshem. Easyshte e lehte, çuditerisht e kenaqshme dhe mund te behet e varur nga fiksimi". Jimmy Wales gjithashtu ka komentuar mbi cilesine e varesise te Wikipedia, duke thene "Kryesorja gje ne lidhje me Wikipedia. eshte se eshte argetuese dhe varesuese ". Wikipedianet nganjehere i japin njeri-tjetrit "yje hambari" per punen e mire. Keto shenja vleresimi te personalizuara zbulojne nje game te gjere te punes se vleresuar qe shtrihet pertej redaktimit te thjeshte per te perfshire mbeshtetjen sociale, veprimet administrative dhe llojet e punes se artikulimit. Fenomeni barnstar eshte analizuar nga studiuesit qe kerkojne te percaktojne se çfare implikimesh mund te kete per komunitetet e tjera te perfshira ne bashkepunime ne shkalle te gjere.                                     

4. Media

Wikipedia ka pjelle disa botime te lajmeve ne bashkesi. Nje gazete ne internet, The Signpost, eshte botuar qe prej 10 janarit 2005. Karikaturisti profesionist Greg Williams krijoi nje komik ne internet te quajtur WikiWorld i cili u zhvillua ne The Signpost nga 2006 ne 2008. Nje podcast i quajtur Wikipedia Weekly ishte aktiv nga 2006 deri ne 2009 dhe sporadikisht pas kesaj, ndersa nje seri thirrjesh konference me titull "Jo Wikipedia Weekly" zhvillohej nga 2008 ne 2009. Disa bashkesi specifike te temave brenda Wikipedia te quajtura "WikiProjects" gjithashtu kane shperndare gazetat dhe korrespondencat e tjera.

                                     

5. Shoqerimi

Aktivitetet jashte linje organizohen nga Fondacioni Wikimedia ose komuniteti i Wikipedia.

Wikimania eshte nje konference vjetore nderkombetare per perdoruesit e projekteve wiki te operuara nga Fondacioni Wikimedia te tilla si Wikipedia dhe projekte te tjera simotra. Temat e prezantimeve dhe diskutimeve perfshijne projekte te Fondacionit Wikimedia, Wikipedia te tjera, softuer me burim te hapur, njohuri falas dhe permbajtje falas dhe aspekte te ndryshme shoqerore dhe teknike qe lidhen me keto tema.

SHBA

Wiknic-i vjetor i Madh Amerikan eshte nje tubim shoqeror qe zhvillohet ne qytetet kryesore te Shteteve te Bashkuara çdo vit gjate veres, zakonisht pak para 4 korrikut. Koncepti Wiknic lejon Wikipedianet te mbledhin se bashku ushqim pikniku dhe te bashkeveprojne ne nje menyre personale.

Ekziston edhe nje WikiConference çdo vit ne Ameriken e Veriut.

                                     

6. Kritika

Wikipedia ka qene subjekt i disa llojeve te kritikave. Per shembull, incidentet Seigenthaler dhe Essjay shkaktuan kritika per besueshmerine dhe dobine e Wikipedia-s si reference. Ankesat ne lidhje me komunitetin perfshijne efektet e anonimitetit te perdoruesve, qendrimet ndaj te sapoardhurve, abuzimin e privilegjeve nga administratoret, paragjykimet ne strukturen sociale te komunitetit, ne veçanti, paragjykimin gjinor dhe mungesen e kontribuesve femra, dhe roli i bashkethemeluesit te projektit Jimmy Wales, ne komunitet. Nje polemike e rendesishme u nxit me kontribuesit e paguar ne Wikipedia, gje qe e shtyu Fondacionin Wikimedia te dergoje nje leter pushimi dhe heqje dore nga agjensia Wiki-PR. Wikipedia mbeshtetet ne perpjekjet e anetareve te komunitetit te saj per te hequr vandalizmin nga artikujt.

Bashkethemeluesi i Wikipedia Larry Sanger, i cili me vone themeloi Citizendium - nje projekt rival - e karakterizoi komunitetin Wikipedia ne 2007 si joefektiv dhe abuziv, duke deklaruar se "Komuniteti nuk i zbaton rregullat e veta ne menyre efektive ose te vazhdueshme. Si pasoje, administratoret dhe pjesemarresit e zakonshem ashtu jane i afte per te vepruar ne menyre abuzive pa u ndeshkuar, i cili krijon nje cikel te pafund abuzimi. Oliver Kamm, nga The Times, shprehu skepticizem ndaj mbeshtetjes se Wikipedia-s ne konsensus ne formimin e permbajtjes se saj:" Wikipedia nuk kerkon te verteten por konsensusin, dhe si nje takim politik i paperfundueshem, rezultati perfundimtar do te dominohet nga zerat me te larte dhe me kembengules.                                     

7. Vleresim

Nje Monument Wikipedia, nga Mihran Hakobyan, u ngrit ne Słubice, Poloni ne 2014 per te nderuar komunitetin Wikipedia.

Çmimi Erasmus 2015 iu dha komunitetit Wikipedia per e perhapjes se njohurive permes nje enciklopedie gjitheperfshirese dhe te arritshme ne te gjithe boten. Per ta arritur kete, iniciatoret e Wikipedia kane hartuar nje platforme te re dhe efektive demokratike. Çmimi njeh posaçerisht Wikipedia si nje komunitet - nje projekt i perbashket qe perfshin dhjetera mijera vullnetare ne te gjithe boten.

Nga ana tjeter, politika e Wikipedia thote se nuk eshte demokraci.

                                     

8. Shiko gjithashtu

 • Wikipedia:Meetup – takime te rregullta ose me spontane balle per balle te Wikipedians
 • Listen to Wikipedia
 • Encyclopédistes
 • Wikimedia movement - nje levizje me e gjere e krijuesve dhe mirembajtesve te njohurive te lira
 • Wikipedia:The community – nje faqe e brendshme Wikipedia per termin
 • Wikimedian of the Year
 • List of Wikipedia people
 • Wikipedia:Administration – nje faqe e brendshme Wikipedia per strukturen administrative te Wikipedia
                                     

9. Lidhje te jashtme

 • Listen to and view site edits by Wikipedians as they occur
 • "Wikimania: Meet the Wikipedians. Those "persnickety," techy types who keep your favorite Internet information website brimming with data." 60 Minutes: Morley Safer interviewing Jimmy Wales. First aired on April 5, 2015. Rebroadcast on July 26, 2015.
 • "Analyzing the Creative Editing Behavior of Wikipedia Editors Through Dynamic Social Network Analysis"
 • Definition of word "Wikipedian" at Oxford English Dictionary
                                     
 • perdoret prej viteve 90 dhe u kriijua sepse aktivistet besonin se termi komuniteti gej nuk i prezantonte te gjithe pjesetaret ashtu sic duhej. LGBT nuk
 • kthehet. Ata thonë se është e pamundur jeta fetare për shërbim. Kurse komuniteti i Krishtit është ai që veten ia ka premtuar Zotit. Fëmijët e tyre i edukojnë
 • të të dhënave të cilat mund të përdoren nga projektet e Wikimedias si Wikipedia dhe nga çdokush tjetër, nën një licencë të domenit publik. Kjo është
 • takime midis anëtarëve të projekteve dhe komuniteteve të ndryshme si Wikipedia Linux, Mozilla, WordPress, Arduino etj. Gjithashtu në mjediset e Open
 • është një zakonshme komunë në rrethin e Lezhës në veri të Shqipëri.. Komuniteti numëruar për vitin 2011 13.102 banorë 2011 regjistrimit Përveç kësaj
 • Brenner Wikipedia në anglisht 14 shtator 2020. Sydney Brenner Wikipedia në anglisht 14 shtator 2020. Sydney Brenner Wikipedia në anglisht
 • e fjalës është një parim që mbështet lirinë e një individi ose të një komuniteti për të artikuluar mendimet dhe idetë e tyre pa frikë nga hakmarrja, censura
 • banorë, nga të cilët 26.26 ishin shqiptarë. Përveç në Plavë dhe Guci, komuniteti shqiptarë jeton edhe në fshatrat: Vuthaj, Martinaj, Kukaj dhe Dol. vendndodhja
 • Coast në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2004, u frymëzua nga suksesi i Wikipedia - s dhe nga epërsia e hartave të liçensuara në UK dhe vende të tjera. Që
 • protestante normale. Botten, John The captive conscience Christadelphians Wikipedia në anglisht Bazat E Biblës revista angleze The Christadelphian revista
 • dhe apo video dhe materiale multimediale Faqja zyrtare e qytetit Makarska Komuniteti Turistike Makarska Qyteti website Makarska Arkivuar 5 nëntor 2007 tek