Back

ⓘ Frymë të vdekura. Fryme te vdekura eshte nje roman nga Nikolai Gogol, botuar per here te pare ne 1842, dhe i konsideruar gjeresisht si nje shembull i letersise ..
Frymë të vdekura
                                     

ⓘ Frymë të vdekura

Fryme te vdekura eshte nje roman nga Nikolai Gogol, botuar per here te pare ne 1842, dhe i konsideruar gjeresisht si nje shembull i letersise ruse te shekullit te 19-te. Romani pershkruan udhetimet dhe aventurat e Pavel Ivanoviq Çiçikov dhe njerezve me te cilet ai takon. Keta njerez tipizojne klasen e mesme ruse te kohes. Vete Gogol e pa vepren e tij si nje "poeme epike ne proze" dhe brenda librit e karakterizoi ate si nje "roman ne vargje". Pavaresisht se perfundoi gjoja pjesen e dyte te trilogjise, Gogol e shkaterroi ate pak para vdekjes se tij. Megjithese romani perfundon ne fjali te mesme, ai zakonisht vleresohet si i plote ne formen ekzistuese.

                                     

1. Titulli

Titulli origjinal, siç tregohet ne ilustrim faqja e kopertines, ishte "Endacite e Çiçikovit, ose Shpirtrat e vdekura. Poema ", e cila kontraktohet thjesht me "Shpirtrat e vdekura". Ne Perandorine Ruse, para emancipimit te bujkroberve ne 1861, pronaret e tokave kishin te drejte te zoteronin bujkrober per te fermuar token e tyre. Sherbetoret per shumicen e qellimeve konsideroheshin prone e pronarit te tokes, i cili mund ti blinte, ti shiste ose ti hipotekonte, si çdo bisede tjeter. Per te numeruar sklleverit dhe njerezit ne pergjithesi, u perdor fjala e matur "fryme": p.sh., "gjashte fryme te bujkroberve". Permbajtja e romanit mbeshtetet te "frymet e vdekura" dmth., "Sklleverit e vdekur" te cilat ende regjistrohen ne regjistrat e pasurive. Ne nje nivel tjeter, titulli i referohet "shpirtrave te vdekur" te personazheve te Gogolit, te gjitha perfaqesojne aspekte te ndryshme te poshlost.

Eshte pershkruar gjithashtu si nje roman picaresque, zhanri letrar praktikisht inekzistent ne letersine ruse te kohes.

                                     

2. Sfondi

Pjesa e pare e romanit kishte per qellim te perfaqesonte nje Ferr te Komedise Hyjnore te diteve tona. Gogoli u zbulon lexuesve te tij nje pamje gjitheperfshirese te sistemit shoqeror te semure ne Rusi pas pushtimit te pasuksesshem francez. Si ne shume histori te shkurtra te Gogolit, kritika sociale ndaj Shpirtrave te vdekura komunikohet kryesisht permes satires absurde dhe gazmore. Ndryshe nga tregimet e shkurtra, sidoqofte, Shpirtrat e vdekura kishin per qellim te ofronin zgjidhje sesa te tregonin thjesht probleme. Kjo skeme madheshtore ishte kryesisht e parealizuar ne vdekjen e Gogol; puna nuk u perfundua kurre dhe eshte kryesisht pjesa e hershme, e erret e romanit qe mbahet mend.

                                     

3. Struktura

Romani ka nje strukture rrethore, duke ndjekur Çiçikov ndersa viziton pasurite e pronareve te tokave qe jetojne rreth kryeqytetit te nje guberniya. Megjithese Gogol aspironte te imitonte Odisene dhe Komedine Hyjnore, shume kritike nxjerrin strukturen e Shpirtrave te Vdekur nga romanet pikerike te shekujve 16 dhe 17 ne ate qe eshte i ndare ne nje seri episodesh disi te ndara, dhe komploti ka te beje me nje version te bute te protagonistit te ndyre te pikareve origjinale.

                                     
 • lloje organizmash që hanë organizma të vdekura Dekompozuesit kryesorë janë bakteret dhe kërpudhat. Ato marrin frymë njëlloj si organizmat e tjera prandaj
 • prodhimit. Në termat e vlerës së fuqisë blerëse, Singapori ka të ardhurat për frymë të tretat më të larta në botë. Ai është ndër vendet e para në renditjen
 • rajonet më të varfëra të vendit. Sipas përllogaritjeve të Bankës Botërore të ardhurat për frymë janë 1753 Euro në vit ndërkohë që të ardhurat për frymë mesatere
 • të periudhës së parë Gjithashtu pranohen si frymë e ekzistencës së pafillimtë, d.m.th. frymë e zotit Brahman. Ndërsa disa besojnë se Vedat janë të ligjëruara
 • tij dallohej për tone të forta, temperament dhe një frymë ballafaqimi e konflikti të ndezur në trajtimin e dialogut. Tipare të tilla janë manifestuar
 • ndryshuar më pas Frymë të vdekura Pablo Neruda, Zgjohu, druvar 1958 dhe poezi nga Bleta e bardhë 1974 Vahtang Baratasvili, Miq të gëzuar, 1960. Viktor
 • Universitetin Publik të Prishtinës. Avni Rudaku jeton dhe vepron në Gjilan. Rudaku ka botuar dy libra me poezi bashkëkohore: Poezi pa frymë 2010 dhe Pa
 • në fashatin Cërnica të Gjilanit. Kadri Halimi u lind më 9 shkurt 1921, në fshatin Cërnicë të Gjilanit, në një familje me frymë e synime atdhetare e përparimtare
 • sundimin islamik janë taksa e tokës haraçi ose haraxhi dhe taksa për frymë xhizje, e bazuar në suren 9, vargu 29. Marwa El - Daly: Philanthropie für
 • ngurtë do të thotë se breshka nuk mund të marrë frymë si zvarranikët të tjerë, duke ndryshuar volumin e dëmtimit të dhëmbëve të tyre me anë të gjoksit dhe
 • largësisë nga fshati. Sasia e tokës shkon mesatarisht 750 m² për frymë Sipërfaqet më të mëdha të tokës arë janë në fshatrat Katundi i Ri 36 ha dhe Shëngjin
 • rregjistron vetëm 12 shtëpi me 130 frymë Nga këto të dhëna shihet se Dardha, si dhe fshatra të tjera të Pukës, kanë pësuar dëme të mëdha e shkatërrime gjatë shek