Back

ⓘ Gylbahar Hatun. Gülbahar Hatun, i njohur gjithashtu si Ayse Hatun ishte bashkeshortja e Sulltan Bayezidit II dhe nena e Sulltan Selim I te Perandoria Osmane dhe ..
                                     

ⓘ Gylbahar Hatun

Gülbahar Hatun, i njohur gjithashtu si Ayse Hatun ishte bashkeshortja e Sulltan Bayezidit II dhe nena e Sulltan Selim I te Perandoria Osmane dhe gjyshja e Sulltan Sulejmanit te Madherishem.Nje nga referencat me te vjetra Historia e Cenabit i jep emrin e saj si Ayse Hatun. Sipas Sicill-i Osmanî emri i saj eshte Gülbahar Hatun, ndersa Alderson jep emrin e saj si Ayse Hatun, gjithashtu

Gülbahar Hatun dhe Ayse Hatun kurre nuk ishin gra te ndryshme. Teoria e origjines se Gülbahar Hatun e ben ate nje grua ndryshe nga Ayse Hatun pasi qe te dy grate kishin te njejtin emer vajzer, Ayse ne te dy origjinat dhe ishin gjithashtu te martuara ne te njejtin vit. Teorite e prejardhjes se saj jane:

Mbishkrimi osman vakfiye e pershkruan ate si Hātun binti Abd-us-Samed Vajza e Abd-us-Samed, i cili mbeshtet mendimin se ajo ishte nje jo myslimane qe u kthye me vone ne Islam. Abd-us-Samed, qe do te thote Sherbetor i Zotit, ishte anonimi qe u aplikua per shume te krishtere te Ballkanit dhe Anadollit qe u kthyen ne Islam ne periudhen klasike otomane.

Gjykata e Xhamise historike Gül-Bahar Khâtûn ne Trabzon-Turqi, ku eshte vendosur varri i vajzes se Alaüddevle Bozkurt Beut te Dulkadirids Ayse Khâtûn.Origjina e pershkruar me siper pershkruhet edhe per Emine Gülbahar Hatun, gruan e Mehmed Pushtuesit, nene e Sulltan Bayezid II dhe gjyshen e Sulltan Selim I. Origjina e pershkruar me poshte eshte origjina me e pranueshme e Gülbahar Hatun.

Sipas kesaj origjine shumica e burimeve kane pohuar se ajo ishte vajza e Alaüddevle Bozkurt Bej, sundimtari i njembedhjete i Dulkadirideve me ne qender rreth Elbistanit ne Kahramanmaras. Emri i saj i vertete ishte Ayse dhe u riemerua Gülbahar pas marteses se saj.Sidoqofte, sipas historianit Grek Konstandin Paparrigopulos, Gülbahar Hatun ishte nje Grek Pontik i quajtur Maria, i cili ishte bija e nje prifti nga fshati Livera, rrethi Maçka.

Bayezid u martua me te ne 1469 ne Amasya. Kur Bayezid ishte akoma nje princeshe "princi otoman" dhe guvernator i Amasya sanjak kur ajo lindi Selim I ne 1470. Kur Mehmed Pushtuesi vdiq ne 1481, Bayezid u zhvendos ne Kostandinopoje, kryeqytetin e Perandorise Osmane, etj. se bashku me familjen e tij per te ngjitur fronin.

Sipas tradites turke, te gjithe princat pritej te punonin si guvernatore province Sanjak-beu si pjese e trajnimit te tyre. Nenat e princave ishin pergjegjes per sjelljen e duhur te djemve te tyre ne postet e tyre krahinore. Ne 1495 ai u dergua ne Trabzon sanjak dhe me pas ne 1511 ne Samandıra, dhe Gülbahar e shoqeruan ate.

Sidoqofte, ajo kurre nuk njihej si Sulltan Valide sepse vdiq ne vitin 1505 para se Selimi te ngjitej froni. Washt u ndertua ne 1514 per nder te nenes se tij dhe u rivendos ne 1885.

                                     
  • VELÎ I Shenjti 19 maj 1481 25 prill 1512 Djali i Mehmetit II dhe Gylbahar Hatun Lëshoi fronin. Vdiq pranë Dimotkës më 26 maj 1512. 9 Selimi I YAVUZ