Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës202032. Arkitektura Mogule eshte nje stil arkitekturor i zhvilluar nga Perandoria Mogule ne shekujt e XVI, XVII dhe te ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2020/32

Arkitektura Mogule eshte nje stil arkitekturor i zhvilluar nga Perandoria Mogule ne shekujt e XVI, XVII dhe te XVIII pergjate shtrirjes se gjere te perandorise ne nenkontinentin indian. Ishte nje perzierje e Arkitektures Islamike, Persiane, Turke dhe Indiane. Ndertesat Mogule kane nje model uniforme strukture dhe karakteri, duke perfshire kube te medha bulbore, minare te stergjata kendore, sallone masive, portike te medhenje me kupola dhe zbukurime delikate. Ato perfaqesojne karakteristikat stilistike dalluese te zhvilluara nga perandoria Mogule gjate shekullit te XVI dhe XVIII ne territoret qe tashme i perkasin Indise, Pakistanit dhe Bangladeshit madje edhe ne Afganistan.

Dinastia Mogule u vendos pas fitores se Baburit ne Panipat ne vitin 1526. Gjate mbreterimit te tij pese-vjeçar, Baburi i kushtoi interes te konsiderueshem ndertimit, megjithese vetem pak shembuj kane mbijetuar. Nipi i tij, Akbari ndertoi gjeresisht dhe stili u zhvillua fuqishem gjate mbreterimit te tij. Midis arritjeve te tij ishte Varri i Humayunit per babain e tij, Fortesa e Agras, qyteti i fortifikuar i Fatehpur Sikrit dhe Buland Darwaza. Djali i Akbarit, Jahangiri ndertoi Kopeshtet e Shalimarit ne Kashmir. Arkitektura Mugale e arriti kulmin e saj gjate mbreterimit te Shah Jahanit, qe ndertoi Xhamine Xhama, Fortesen e Kuqe, Kopshtet e Shalimarit ne Lahore dhe monumentin me te famshem Mugal, Taxh Mahalin, ashtu si dhe shembuj te tjere mjeshteror te ketij stili. Ndersa djali i Shah Jahanit, Aurangzebi ndertoi ndertesa si Xhamia Badshahi ne Lahore, mbreterimi i tij perputhet me renien e Arkitektures Mogule dhe vete perandorise.

Lexo me tej.
                                     
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2016. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020