Back

ⓘ Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Indisë. Marredheniet Indi-Shqiperi jane lidhjet bilaterale midis Republikes se Indise dhe Republikes se Shqiperise. Marredheniet ..
Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Indisë
                                     

ⓘ Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Indisë

Marredheniet Indi-Shqiperi jane lidhjet bilaterale midis Republikes se Indise dhe Republikes se Shqiperise. Marredheniet bilaterale midis Indise dhe Shqiperise jane te perzemerta dhe miqesore.

Nene Tereza, nje nga simbolet kombetare te Indise, ishte me origjine shqiptare.

                                     

1. Historia

Marredheniet diplomatike u vendosen midis Indise dhe Shqiperise me 1956. Ambasadori indian ne Bukuresht eshte gjithashtu i akredituar per ne Tirane, ndersa Shqiperia perfaqesohet ne Indi permes ambasades se saj ne Pekin. Nga viti 2008 deri ne vitin 2014, Shqiperia kishte nje ambasade te perhershme ne Indi, e cila u mbyll me vone per shkak te shkurtimeve te buxhetit te bera nga qeveria.

Me 27 nentor 2015, India dhe Shqiperia hoqen vizat per pasaportat diplomatike dhe te sherbimit.

                                     

2. Tregtia

Tregtia ka qene modeste midis Indise dhe Shqiperise. Gjate vitit 2014-15 tregtia bilaterale u mat ne 671.13 milione dollare amerikane eksportet ne Shqiperi nga India ne 396.62 milione dollare amerikane, importet nga Shqiperia ne Indi 274.51 milione dollare amerikane. Mallrat kryesore te importuara nga India ishin alumini, farmaceutike, ereza, kimikate, perime, makineri mekanike dhe elektrike, tekstile, materiale ndertimi dhe produkte plastike, ndersa India importon produkte te industrise kimike, baker, ekstrakte bimore per perdorim farmaceutik, kimikate inorganike dhe lidhje metalike.

Ne shkurt 2012, u zhvillua nje sipermarrje e India Albania Trade Expo per te provuar potencialin e puneve te jashtme ne Indi ku efektiviteti i kostos se bizneseve indiane ishte ne fokus dhe gjithashtu per te shfrytezuar marreveshjet dhe sipermarrjet e mundshme nga pala shqiptare. Ekspozita u trajtua si nje platforme nderkombetare per rreth 300 kompani indiane per te eksploruar tregjet e pashfrytezuara te Shqiperise per te arritur fitimet dypaleshe.

                                     

3. Marreveshjet dypaleshe

Te dyja vendet jane nenshkrues te marreveshjes se shmangies se taksave te dyfishta DTAA per ta ndihmuar shkembimin e informacionit bankar dhe qe permbajne evazionin fiskal ne lidhje me taksat mbi te ardhurat. Marreveshja perfshinte shkembimin e informacionit midis autoriteteve tatimore te dy vendeve dhe shkembimin e informacionit qe lidhej me bankingun dhe nganjehere, dhenien e informacionit pa ndonje perdorim te interesit te brendshem.

                                     

4. Bashkepunimi i energjise

India dhe Shqiperia rane dakord ta rritin bashkepunimin me investimet indiane ne sektorin e energjise si sektori i naftes dhe i gazit. Nje Memorandum Bashkepunimi MoC eshte nenshkruar gjithashtu ne New Delhi, ku ishin te pranishem Ministri i Bashkimit i Zhvillimit te Burimeve Njerezore dhe Ministri i Shtetit per Nafte dhe gaz natyror.

                                     
  • ose pas Kinës. Renditja varet nga mosmarrëveshja territoriale mes Kinës dhe Indisë dhe mënyra e llogaritjes së sipërfaqes së SHBA - së: CIA World Factbook
  • dhe reflektime në hapësirën gjeografike përbërjen, proceset, lidhjet dhe marrëdhëniet ekzistuese dhe ose të materializuara në një formë të re dhe