Back

ⓘ Lisi i Donarit i njohur gjithashtu edhe si Lisi i Thorit ose sipas interpretimit romak, Lisi i Jupiterit, ishte nje lis legjendar i fiseve te lashta gjermane. L ..
Lisi i Donarit
                                     

ⓘ Lisi i Donarit

Lisi i Donarit i njohur gjithashtu edhe si Lisi i Thorit ose sipas interpretimit romak, Lisi i Jupiterit, ishte nje lis legjendar i fiseve te lashta gjermane. Lisi i Donarit nderohej sidomos nga ana e fisit te lashte gjerman Hati territori i te cilit ndodhej diku ne rajonin e sotem Hesia, ne Gjermani. Ne mitologjine e lashte gjermanike Donar quhej perendia e rrufeve, bubullimave, furtunave dhe stuhive. Sipas vepres se shekullit VIII, me titull Vita Sancti Bonifatii shkruar nga Willibald von Mainz, misionari anglo sakson Shen Boniface e kishte prere lisin ne fillim te shekullit ne fjale ndersa me druret e tij, siq ishte raportuar asokohe, kishte ndertuar nje kishe kushtuar Shen Pjetrit. Do theksuar se pemet legjendare nderoheshin gjeresisht nga popujt e lashte gjermane.