Back

ⓘ Dhelpra artike. Dhelpra arktike, e njohur gjithashtu si dhelpra e bardhe, dhelpra polare, ose dhelpra e debores, eshte ne dhelper e vogel vendas ne Arktik ne e ..




Dhelpra artike
                                     

ⓘ Dhelpra artike

Dhelpra arktike, e njohur gjithashtu si dhelpra e bardhe, dhelpra polare, ose dhelpra e debores, eshte ne dhelper e vogel vendas ne Arktik ne e hemisferen veriore dhe tundra.Ёshte pershtatur mire per te jetuar ne ambiente te ftohta, dhe eshte i njohur me se miri per leshin e tij te trashe dhe te ngrohte qe perdoret edhe si kamuflazh. Ne natyre, shumica e individeve nuk jetojne gjate vitit te pare, por disa te jashtezakonshem mbijetojne deri ne 11 vjet. Gjatesia e trupit te tij varion nga 46 ne 68 cm, me nje forme trupi te rrumbullakosur pergjithesisht per te minimizuar shpetimin e nxehtesise se trupit.

Dhelpra arktike gjuan mbi shume krijesa te vogla te tilla si leminget, voletes, kelyshet e fokave, peshq, shpende uji dhe deti. Ai gjithashtu ha karion, manaferrat, alga deti dhe insektet dhe jovertebroret e tjere te vegjel. Dhelprat e Arktikut formojne çifte monogame gjate sezonit te mbareshtimit dhe ata qendrojne se bashku per te rritur te rinjte e tyre ne germadha komplekse nentokesore. Ndonjehere, anetaret e tjere te familjes mund te ndihmojne ne rritjen te rinjve te tyre. Grabitqaret natyrore te dhelpres arktike jane shqiponja e malit., ariu polar, ujku, dhelpra e kuqe, baldosa e veriut dhe ariu i murrme.

                                     

1. Sjellja

Dhelprat e Arktikut duhet te durojne nje ndryshim te temperatures deri ne 90-100 ° C 160-180 ° F midis mjedisit te jashtem dhe temperatures se tyre thelbesore te brendshme. Per te parandaluar humbjen e nxehtesise, dhelpra arktike tund fort kembet dhe koken nen trupin e saj dhe pas bishtit te saj te mbuluar me lesh kur ka debore. Kjo pozite i jep dhelpres siperfaqen me te vogel te siperfaqes ndaj vellimit dhe mbron zonat me te izoluara. Dhelprat e Arktikut gjithashtu qendrojne te ngrohte duke dale nga era dhe banojne ne strofullat e tyre. Megjithese dhelprat e Arktikut jane aktive gjate gjithe vitit dhe nuk mbijetojne, ata perpiqen te ruajne yndyren duke zvogeluar aktivitetin e tyre levizes. Ata ndertojne rezervat e tyre te yndyres ne vjeshte, ndonjehere duke rritur peshen e trupit te tyre per me shume se 50%. Kjo siguron izolim me te madh gjate dimrit dhe nje burim energjie kur ushqimi eshte i paket.

                                     

1.1. Sjellja Riprodhim

Ne pranvere, vemendja e dhelpres arktike kalon ne riprodhim dhe nje shtepi per pasardhesit e tyre te mundshem. Ata jetojne ne gropa te medha ne toke pa ngrica, pak te ngritur. Keto jane sisteme komplekse te tuneleve qe mbulojne deri ne 1.000 m 2 1200 sq dhe jane shpesh ne eskera, kreshta te gjata te materialit sedimentar te depozituar ne rajone te meparshme me glaciated. Keto strofa mund te ekzistojne per shume dekada dhe perdoren nga shume breza te dhelprave.

Dhelprat arktike kane tendence te zgjedhin strofulla qe jane lehtesisht te arritshme me shume hyrje, dhe qe jane te qarta nga debora dhe akulli duke e bere me te lehte mbylljen. Dhelpra arktike nderton dhe zgjedhe strofulla qe perballen drejt jugut drejt diellit, gje qe e ben me te ngrohte strofullen. Dhelprat e Arktikut preferojne strofka te medha, te ngjashme me labirint per evazion grabitqar dhe nje arratisje te shpejte sidomos kur dhelprat e kuqe ndodhen ne zone. Dhelprat polare zakonisht gjenden ne terrene te thyer, te cilat mund te ofrojne me shume mbrojtje per kelyshet. Por, prinderit gjithashtu zhvendosin pjellat ne strofullat e aferta per te shmangur grabitqaret. Kur dhelprat e kuqe nuk jane ne rajon, dhelpra arktike perdore strofullen qe dhelpra e kuqe kishte zene me pare. Cilesia e strehimoreve eshte me e rendesishme per dhelpren arktike sesa afersia e gjuetjes se preve ne pranvere.

Preja kryesore ne tunder eshte lemingu.Ritmet e riprodhimit te dhelprave te bardha pasqyrojne dendesine e popullsise se dobet, e cila luhatet ciklike çdo 3-5 vjet. Kur leminget jane te bollshme, dhelpra e bardhe mund te linde 18 kelysh, por ato shpesh nuk riprodhohen kur ushqimi eshte i paket. "Dhelpra bregdetare" ose dhelpra blu jeton ne nje mjedis ku disponueshmeria e ushqimit eshte relativisht e qendrueshme, dhe ato do te kene deri ne 5 kelysh çdo vit.

Mbareshtimi behet zakonisht ne prill dhe maj, dhe periudha e gestacionit eshte rreth 52 dite. Pjellat mund te permbajne me shume se 25 madhesia me e madhe e pjellave sipas rendit Karnivora. Te rinjte dalin nga strofulla kur 3 - 4 jave te moshes dhe jane zvogeluar nga mosha 9 jave.

Dhelprat e Arktikut jane kryesisht monogame dhe te dy prinderit kujdesen per pasardhesit. Kur grabitqaret dhe preja jane te bollshme, dhelpra arktike ka me shume te ngjare te jene prekesuese te ekspozuara si tek meshkujt ashtu edhe te femrat dhe te shfaqin struktura me komplekse shoqerore. Grupet me te medha te dhelprave qe perbehen nga meshkujt ose femrat riprodhuese ose jo-ripeodhuese mund te mbrojne nje territor te vetem ne menyre me te afte per te rritur mbijetesen e kelyshve. Kur burimet jane te pakta, konkurrenca rritet dhe numri i dhelprave ne nje territor zvogelohet. Ne brigjet e Svalbardit, frekuenca e strukturave te nderlikuara shoqerore eshte me e madhe se dhelprat ne toke qe mbeten monogame per shkak te disponueshmerise se ushqimit. Ne Skandinavi, ka struktura me komplekse shoqerore ne krahasim me popullatat e tjera per shkak te pranise se dhelpres se kuqe. Gjithashtu, konservatoret po furnizojne popullaten ne renie me ushqim plotesues. Megjithate, nje rast unik eshte Islanda ku monogamia eshte me e perhapura. Pasardhesit e moshuar 1-vjeçaret shpesh mbesin brenda territorit te prinderve te tyre edhe pse grabitqaret mungojne dhe ka me pak burime, te cilat mund te tregojne zgjedhjen e farefisit tek dhelpra.

                                     

1.2. Sjellja Dieta

Dhelprat arktike ne pergjithesi hane çdo kafshe te vogel qe ata mund te gjejne, duke perfshire leminget, volet, brejtes te tjere, lepuj, zogjte, vezet, peshqit dhe krustacet. Ata grumbullohen mbi kufomat e mbetura nga grabitqaret me te medhenj si ujqerit dhe arinjte polare, dhe ne kohe te pamjaftueshmerise hane edhe jashitjen e tyre. Ne zonat ku ata jane te pranishem, leminget jane preja e tyre me e zakonshme, dhe nje familje e dhelprave mund te hane dhjetera leming çdo dite. Ne disa vendndodhje ne veriun e Kanadase, nje bollek i larte sezonal i zogjve migrues qe rriten ne zone mund te ofrojne nje burim te rendesishem ushqimi. Ne bregdetin e Islandes dhe ishujve te tjere, dieta e tyre perbehet kryesisht nga zogjte. Gjate prillit dhe majit, dhelpra arktike gjuan gjithashtu edhe kelyshet e fokave me unaza, kur kafshet e reja kufizohen ne nje stuhi debore dhe jane relativisht te pafuqishem. Ata gjithashtu konsumojne manaferrat dhe alga deti, keshtu qe ata mund te konsiderohen si omnivore. Kjo dhelper eshte nje grabitqar i rendesishem i vezeve te zogjve, qe konsumon veze nga te gjitha, perveç specieve me te medha te shpendeve te tundesr. Kur ushqimi eshte i tepert, dhelpra arktike varros arkivon tepricen si rezerve.

Dhelprat e Arktikut mbijetojne ne dimer te ashper dhe mungese ushqimiit ose duke grumbulluar ushqim ose duke ruajtur yndyren e trupit. Yndyra depozitohet nenlekurore dhe viscerale tek dhelprat arktike. Ne fillim te dimrit, dhelprat kane afersisht 14740 kJ ruajtje te energjise vetem nga dhjami. Duke perdorur vleren me te ulet te BMR te matur tek dhelpra arktike, nje dhelper me madhesi mesatare 3.5 kg 7.7 lb) do te duhet 471 kJ / dite gjate dimrit per te mbijetuar. Dhelprat e Arktikut mund te marrin veze pate nga patat e medha te bores ne Kanada me nje norme prej 2.7–7.3 veze / ore, dhe ato ruajne 80–97% te tyre. Scats japin prova qe ata hane vezet gjate dimrit pas ruajtjes. Analiza e izotopit tregon se vezet ende mund te hahen pas nje viti, dhe energjia e metabolizueshme e nje veze te pates te ruajtur vetem ulet me 11% pas 60 ditesh nje veze e fresket ka rreth 816 kJ. Studiuesit kane verejtur gjithashtu se disa veze te ruajtura gjate veres arrihen me vone pranveren e ardhshme para riprodhimit.



                                     

2. Pershtatja

Dhelpra arktike jeton ne disa nga ekstremitetet me te ngrira ne planet, por ato nuk fillojne te dridhen derisa temperatura te bjere ne °70 ° C °94 ° F. Nder pershtatjet e saj per mbijetese ne te ftohte eshte pelta e saj e dendur, e cila siguron izolim te shkelqyeshem. Per me teper, dhelpra arktike eshte kanidi i vetem, putrat e kembeve te cilit jane te mbuluara me lesh. Ekzistojne dy morfema gjenetikisht te dallueshme te ngjyrave te palltos: te bardha dhe blu. Morfi i bardhe ka kamuflazh sezonal, e bardhe ne dimer dhe kafe pergjate shpines me gri te lehta rreth barkut ne vere. Morfi blu eshte shpesh nje ngjyre blu e erret, kafe ose gri gjate gjithe vitit. Megjithese alele blu eshte mbizoteruese mbi alelen e bardhe, 99% e popullsise se dhelprave arktike eshte morfema e bardhe. Leshi i dhelpres arktike siguron izolimin me te mire te çdo gjitar.

Dhelpra ka nje siperfaqe te ulet me raport te vellimit, siç deshmohet nga forma e saj pergjithesisht kompakte e trupit, surrati dhe kembet e shkurtra dhe veshet e shkurter dhe te trashe. Meqenese me pak nga siperfaqja e saj eshte e ekspozuar ndaj te ftohtit Arktik, me pak nxehtesi shpeton nga trupi i saj.

                                     

2.1. Pershtatja Modalitetet shqisore

Dhelpra arktike ka nje shtrirje funksionale degjimi midis 125 Hz-16 kHz me nje ndjeshmeri qe eshte 60 dB ne ajer, dhe nje ndjeshmeri mesatare e pikut prej 24 dB ne 4 kHz. Ne pergjithesi, degjimi i dhelprave arktike eshte me pak i ndjeshem se qeni dhe dhelpra kotele. Dhelpra arktike dhe dhelpra kotele kane nje kufi te ulet te frekuences se siperme ne krahasim me qenin shtepiak dhe mishngrenesit e tjere. Dhelpra arktike mund te degjoje leming qe shkrihen nen 4-5 inç debore. The Arctic fox can easily hear lemmings burrowing under 4-5 inches of snow. Kur e ka gjetur prene e tij, ajo derdh dhe grushton neper debore per te kapur prene e saj.

Dhelpra arktike gjithashtu ka nje sens te mprehte ere. Ata mund te nuhasin kufomat qe shpesh lihen nga arinjte polare kudo nga 10–40 km. Ёshte e mundur qe ata te perdorin ndjenjen e tyre te nuhatjes per te gjurmuar gjithashtu arinjte polar. Per me teper, dhelprat arktike mund te nuhasin dhe te gjejne gjethe te ngrira nen 46-77 cm debore, dhe mund te zbulojne nje varr nenshkrimi subnivean nen 150 cm debore.

                                     

2.2. Pershtatja Fiziologjia

Dhelpra arktike permban gjene te favorshme per te kapercyer periudhat ekstreme te ftohtit dhe urise. Sekuencimi transkriptom ka identifikuar dy gjene qe jane nen seleksionim pozitiv: domain proteina transferimi glikolipid qe permban 1 GLTPD1 dhe thymoma murale V-akt te onkogjenit viroze homolog 2 AKT2. GLTPD1 eshte i perfshire ne metabolizmin e acideve yndyrore, ndersa AKT2 i takon metabolizmit te glukozes dhe sinjalizimit te insulines.

BMR mesatare specifike e mases dhe BMR totale jane 37% dhe 27% me e ulet ne dimer sesa vera. Dhelpra arktike zvogelon BMR-ne e saj permes depresionit metabolik ne dimer per te ruajtur ruajtjen e yndyres dhe minimizuar kerkesat e energjise. Sipas te dhenave me te fundit, temperatura me e ulet kritike e dhelpres arktike eshte ne °7 ° C ne dimer dhe 5 ° C ne vere. Zakonisht besohej se dhelpra arktike kishte nje temperature me te ulet kritike nen −40 ° C. Sidoqofte, disa shkencetare kane arritur ne perfundimin se ky statut nuk eshte i sakte pasi nuk u testua kurre duke perdorur pajisjet e duhura.

Rreth 22% te siperfaqes totale te trupit te dhelpres arktike shperndan nxehtesine lehtesisht ne krahasim me dhelprat e kuqe ne 33%. Rajonet qe kane humbjen me te madhe te nxehtesise jane hunda, veshet, putrat dhe kembet, e cila eshte e dobishme ne vere per rregullimin e nxehtesise termike. Gjithashtu, dhelpra arktike ka nje mekanizem te dobishem ne hunden e tyre per ftohjen avulluese si qeni, i cili e mban trurin te fresket gjate veres dhe stervitjen. Perçueshmerise termike te gezofit te dhelpres arktike ne vere dhe dimer eshte e njejte; megjithate, perçueshmeria termike e dhelpres arktike ne dimer eshte me e ulet se vera pasi trashesia e leshit rritet me 140%. Ne vere, perçueshmeria termike e trupit te dhelprave arktik eshte 114% me e larte se dimri, por temperatura e tyre thelbesore e trupit eshte konstante gjate gjithe vitit.

Nje menyre qe dhelprat e Arktikut te rregullojne temperaturen e trupit te tyre eshte duke perdorur nje shkembim kunder-rrjedhes te nxehtesise ne gjakun e kembeve te tyre. Dhelprat e Arktikut mund te mbajne vazhdimisht kembet e tyre mbi piken e ngrirjes se indeve °1 ° C kur qendrojne ne substrate te ftohta pa humbur levizshmerine ose pa ndjere dhimbje. Ata e bejne kete duke rritur vazodilimin dhe rrjedhjen e gjakut ne nje rete kapilar ne siperfaqen e jastekut, e cila eshte ne kontakt te drejtperdrejte me deboren sesa me tere kemben. Ata selektojne ne menyre selektive enet e gjakut ne qender te jastekut te kembes, i cili kursen energji dhe minimizon humbjen e nxehtesise. Dhelprat e Arktikut ruajne temperaturen ne putrat e tyre ne menyre te pavarur nga temperatura thelbesore. Nese temperatura thelbesore bie, jasteku i kembes do te mbetet vazhdimisht mbi piken e ngrirjes se indeve.



                                     

3. Madhesia

Gjatesia mesatare e kokes dhe e trupit tek mashkulli eshte 55 cm 22 in, me nje interval prej 46 deri 68 cm 18 deri ne 27 in, ndersa femra mesatare 52 cm 20 in me nje game prej 41 deri ne 55 cm 16 deri 22 in. Ne disa rajone, nuk shihet ndonje ndryshim ne madhesi midis meshkujve dhe femrave. Bishti eshte i gjate rreth 30 cm 12 in ne te dy gjinite. Lartesia ne shpatull eshte 25 deri ne 30 cm 9.8 deri 11.8 in. Mesatarisht te meshkujt peshojne 3.5 kg 7.7 lb, me nje interval prej 3.2 deri ne 9.4 kg 7.1 deri ne 20.7 lb, ndersa femrat mesatarisht 2.9 kg 6.4 lb, me nje interval prej 1.4 deri ne 3.2 kg 3.1 ne 7.1 lb.

                                     

4. Taksonomia

Vulpes lagopus eshte nje dhelper e vertete qe i perket gjinise Vulpes te fisit Vulpini, i cili perbehet nga 12 specie ekzistuese. Klasifikohet nen nenfamiljen Kaninae te familjes Kanidae. Edhe pse me pare ishte caktuar ne gjinine e tij monotipike Alopex, provat e fundit gjenetike tani e vendosin ate ne gjinine Vulpes se bashku me shumicen e dhelprave te tjera.

Fillimisht u pershkrua nga Carl Linnaeus ne botimin e 10-te Systema Naturae ne 1758 si Canis lagopus. Shembulli i tipit u mor nga Lapland, Suedi. Emri gjenerik vulpes eshte latinisht per "dhelpra". Emri specifik lagopus rrjedh nga greqishtja e lashte λαγώς lagōs, lepur dhe πούς pous, "kembe", duke iu referuar flokeve ne kembet e saj te ngjashme me ato qe gjenden ne speciet me klime te ftohte te lepujve.

Duke pare filogjenine me te fundit, dhelpra arktike u largua nga qeni i zbutur Canis lupus familiaris ne afersisht 12 MYA. Dhelpra arktike dhe dhelpra e kuqe vulpes ndryshojne afersisht 3.17MYA. Per me teper, dhelpra arktike u largua nga grupi i saj motra, dhelpra kotele Vulpes macrotis, rreth 0.9MYA.

                                     

4.1. Taksonomia Origjina

Origjina e dhelpres arktike eshte pershkruar nga hipoteza "jashte Tibetit". Ne Rrafshnalten e Tibetit, paraardhesit fosile e dhelpres arktike te zhdukur Vulpes qiuzhudingi nga Plioceni i hershem 5.08–3.6 MYA u gjeten se bashku me shume pararendes te tjere te gjitareve moderne qe evoluuan gjate Pliocenit 5.3–2.6.6 MYA. Besohet se kjo dhelper antike eshte paraardhesi i dhelpres moderne arktike. Ne nivel global, plioceni ishte rreth 2-3 ° C me i ngrohte se sot, dhe Arktiku gjate veres ne mes te Pliocenit ishte 8 ° C me i ngrohte. Duke perdorur izotopin e qendrueshem te karbonit dhe oksigjenitanaliza e fosileve, studiuesit pohojne se Plateau Tibetan perjetoi kushte te ngjashme me tundrat gjate Pliocenit dhe strehoi gjitare te adaptuar nga te ftohtit qe me vone u perhapen ne Ameriken e Veriut dhe Eurazi gjate epokes se Pleistocenit 2.6 milion-11.700 vjet me pare.

                                     

4.2. Taksonomia Nenllojet

Perveç nenspecieve nominale, dhelpra e zakonshme arktike, V. l. lagopus, kater specie te tjera te kesaj dhelpre jane pershkruar:

  • Dhelpra arktike e Islandes, V. l. fuliginosus
  • Dhelpra arktike e Ishujve Pribilof, V. l. pribilofensis
  • Dhelpra arktike e Ishujve Bering, V. l. beringensis
  • Dhelpra arktike e Groenlandes, V. l. foragoapusis
                                     

5. Shperndarja dhe habitati

Dhelpra arktike ka nje shperndarje rrethore dhe ndodhet ne habitatet e tundres Arktike ne Evropen veriore, Azine veriore dhe Ameriken e Veriut. Gama e saj perfshin Groenlanden, Islanden, Fennoscandia, Svalbard, Jan Mayen ku u gjuat deri ne zhdukje dhe ishuj te tjere ne Detin Baren, Rusia veriore, ishujt ne Detin Bering, Alaska, dhe Kanada deri ne jug ne Gjirin Hudson. Ne fund te shekullit te 19-te, ajo u fut ne Ishujt Aleutian ne jug-perendim te Alaskes. Sidoqofte, popullsia ne ishujt Aleutian aktualisht eshte duke u zhdukur ne perpjekjet e ruajtjes per te ruajtur popullsine lokale te shpendeve. Kjo kryesisht banon tundra dhe pllaja akullnajore, por eshte e pranishme edhe ne kanadeze pyjet boreale dhe Gadishullit Kenai ne Alaske. Ato gjenden ne lartesi deri ne 3.000 m 9.800 ft mbi nivelin e detit dhe jane pare ne akullin e detit afer Polin e Veriut.

Dhelpra arktike eshte gjitari i vetem tokesor ne Islande. Ai erdhi ne ishullin e izoluar te Atlantikut te Veriut ne fund te epokes se fundit te akullit, duke ecur mbi detin e ngrire. Qendra e dhelprave Arktike ne Súdavík permban nje ekspozite mbi dhelpren arktik dhe kryen studime mbi ndikimin e turizmit ne popullsi. Gama e saj gjate epokes se fundit te akullit ishte shume me e gjere sesa tani, dhe mbetjet fosile te dhelpres arktike jane gjetur ne pjesen me te madhe te Evropes veriore dhe Siberise.

Ngjyra e veshjes se dhelprave percakton gjithashtu se ku ka me shume gjasa te gjenden. Morfi i bardhe jeton kryesisht ne brendesi te tokes dhe perzihet me tundren me debore, ndersa morfona blu pushton brigjet sepse ngjyra e saj e erret nderthuret me shkembinjte.



                                     

5.1. Shperndarja dhe habitati Migrimet dhe udhetimet

Gjate dimrit, 95.5% e dhelprave arktike bejne udhetime, te cilat mbeten brenda intervalit te dhelprave. Udhetimet e dhelprave arktike zgjasin me pak se 3 dite dhe ndodhin midis 0–2.9 here ne muaj. Nomadizmi gjendet ne 3.4% te dhelprave, dhe migrimet e lakut ku dhelpra udheton ne nje game te re, pastaj kthehet ne rangun e saj te shtepise jane me te paktat ne 1.1%. Dhelprat arktike ne Kanada qe i nenshtrohen nomadizmit dhe udhetimeve te migrimeve nga arkipelagu Kanadez ne Groenlande dhe Kanadane veriperendimore. Kohezgjatja dhe distanca e udhetuar midis meshkujve dhe femrave nuk eshte dukshem e ndryshme.

Dhelprat arktike me afer kolonive te patave te vendosura ne brigje kane me pak te ngjare te migrojne. Nderkohe, dhelprat qe perjetojne popullsi te lemingut me densitet te ulet kane me shume te ngjare te bejne udhetime me akull deti. Vendbanimi eshte i zakonshem ne popullaten e dhelprave arktike ne menyre qe ata te mund te ruajne territoret e tyre. Dhelprat migratore kane nje shkalle vdekshmerie> 3 here me te larte se dhelprat rezidente. Sjellja nomade behet me e zakonshme si mosha e dhelprave.

Ne korrik 2019, Instituti Norvegjez Polar raportoi historine e nje femre te deshiruar e cila ishte e pajisur me nje pajisje gjurmimi GPS dhe me pas u leshua nga studiuesit e tyre ne bregdetin lindor te Spitsbergen ne grupin e ishujve Svalbard. Dhelpra re kaloi akullin polar nga Norvegjia ne Groenlande ne 21 dite, nje distance prej 1.512 kilometrash 940 mi. Ajo pastaj u transferua ne ishullin Ellesmere ne veri te Kanadase, duke mbuluar nje distance totale te regjistruar prej 3.506 kilometrash 2.179 mi ne 76 dite, para gjurmuesit te saj GPS pushoi se punuari Ajo ishte mesatarisht pak me shume se 46 kilometra 29 mi ne dite dhe arriti deri ne 155 kilometra 96 mi ne nje dite te vetme.

                                     

6. Statusi i konservimit

Statusi i ruajtjes se specieve eshte ne pergjithesi i mire dhe disa qindra mijera individe vleresohet te mbeten ne total. IUCN ka vleresuar ate si te nje shqetesim te vogel ". Sidoqofte, popullsia kontinentale skandinave eshte e rrezikuar ne menyre kritike, pavaresisht se mbrohet me ligj nga gjuetia dhe persekutimi per disa dekada. Vleresimi i popullsise se rritur ne te gjithe Norvegjine, Suedine dhe Finlanden eshte me pak se 200 individe. Si rezultat, popullatat e dhelpres arktike jane studiuar dhe shpikur me kujdes ne vende te tilla si Rezervati i Natyres Vindelfjällens Suedi, i cili ka dhelpren arktik si simbolin e tij.

Bolleku i dhelpres arktike ka tendence te luhatet ne nje cikel se bashku me popullsine e lemingeve dhe voletit nje cikel 3- deri ne 4-vjeçar. Popullsite jane veçanerisht te prekshme gjate viteve kur popullsia e preve rrezohet, dhe kurthet e pakontrolluar pothuajse kane zhdukur dy nenpopullime.

Pelhurat e dhelprave arktike me nje ngjyrosje te pllakave blu ishin veçanerisht te vlefshme. Ata u transportuan ne ishuj te ndryshem me pare pa dhelpra Aleutiane gjate viteve 1920. Programi ishte i suksesshem per sa i perket rritjes se popullsise se dhelprave blu, por predatimi i tyre per patat Aleutiane te Kanadase binte ndesh me qellimin per te ruajtur ate specie.

Dhelpra arktike po humbet terren nga dhelpra me e madhe e kuqe. Kjo i eshte atribuar ndryshimit te klimes - vlera e kamuflazhit te shtreses se saj me te lehte zvogelohet me pak mbulese bore. Dhelprat e kuqe mbizoterojne atje ku radhet e tyre fillojne te mbivendosen duke vrare dhelprat arktike dhe kelyshet e tyre. Nje shpjegim alternativ i fitimeve te dhelpres se kuqe perfshin ujkun gri. Historikisht, ajo ka mbajtur numrat e dhelprave te kuqe poshte, por ndersa ujku eshte gjuajtur deri ne zhdukje ne pjesen me te madhe te intervalit te tij te meparshem, popullsia e dhelprave te kuqe eshte rritur me shume, dhe ka marre persiper ngrohtesine e grabitqarit te larte. Ne zonat e Evropes veriore, programet jane ne vend qe lejojne gjuetine e dhelprave te kuqe ne vargun e meparshem te dhelprave arktike.

Ashtu si me shume lloje te tjera, burimet me te mira te dhenave historike dhe ne shkalle te gjere te popullsise jane regjistrimet. Disa burime te mundshme gabimi ndodhin ne keto koleksione te dhenave. Per me teper, numrat ndryshojne shume ndermjet viteve per shkak te luhatjeve te medha te popullsise. Sidoqofte, numri i pergjithshem i popullsise se dhelpres arktike duhet te jete ne rendin e disa qindra mije kafsheve.

Popullsia boterore e dhelprave Arktike nuk rrezikohet, por jane dy nen-popullsi te dhelpave arktike. Njera eshte ne ishullin Medny Ishujt Komandant, Rusi, e cila u zvogelua me rreth 85-90%, ne rreth 90 kafshe, si rezultat i zjebez e shkaktuar nga nje kepushe veshi e futur nga qenet ne vitet 1970. Popullsia aktualisht eshte nen trajtim me ilaçe antiparasitike, por rezultati eshte ende i pasigurt.

Popullata tjeter e kercenuar eshte ajo ne Fennoscandia. Kjo popullate u ul ne menyre drastike rreth fillimit te shekullit te 20-te si rezultat i çmimeve ekstreme te leshit, te cilat shkaktuan gjueti te rende edhe gjate renies se popullsise.ref name="Lönnberg"> Lönnberg, E. 1927. Fjällrävsstammen i Sverige 1926. Uppsala, Sweden: Royal Swedish Academy of Sciences. Popullsia ka mbetur ne nje densitet te ulet per me shume se 90 vjet, me ulje shtese gjate dekades se fundit. Vleresimi i pergjithshem i popullsise per 1997 eshte rreth 60 te rritur ne Suedi, 11 te rritur ne Finlande dhe 50 ne Norvegji. Nga Kola, ka indikacione per nje situate te ngjashme, duke sugjeruar nje popullsi prej rreth 20 te rritur. Popullsia fenoskandiane keshtu numeron rreth 140 te rritur te rritur. Edhe pas majave lokale te lemingut, popullsia e dhelprave arktike tenton te shembet perseri ne nivele te rrezikshme afer pashmangshmerise.

Dhelpra arktike klasifikohet si nje "organizem ri i ndaluar" sipas Aktit te Substancave te Rrezikshme dhe Organizmave te Zelandes se Re 1996, duke mos lejuar qe ai te importohet ne vend.

                                     
  • Dhelpra e kuqe Vulpes vulpes është specia më e madhe e dhelprave dhe një nga anëtarët me shpërndarje më të gjerë të rendit Karnivora duke qenë i