Back

ⓘ Dëmtimi moral. Demtimi moral i referohet nje demtimi te ndergjegjes morale te nje individi dhe vlerave qe vijne nga nje veprim i shkeljes morale te perceptuar, ..
                                     

ⓘ Dëmtimi moral

Demtimi moral i referohet nje demtimi te ndergjegjes morale te nje individi dhe vlerave qe vijne nga nje veprim i shkeljes morale te perceptuar, i cili prodhon faj dhe turp te thelle emocional, dhe ne disa raste edhe nje ndjenje tradhtie, zemerim dhe "çorientim moral" i thelle.

                                     

1. Definicioni

Koncepti i demtimit moral thekson aspektet psikologjike, sociale, kulturore dhe shpirterore te traumes. Per dallim nga psikopatologjia, demtimi moral eshte nje pergjigje normale e njeriut ndaj nje ngjarje traumatike anormale. Sipas Departamentit Amerikan te çeshtjeve te Veteraneve, koncepti perdoret ne literature ne lidhje me shendetin mendor te veteraneve ushtarake qe kane qene deshmitare ose kane kryer nje veprim ne luftime qe shkelte besimet dhe pritjet e tyre thellesisht te mbajtura morale.

                                     

2. Zhvillimi historik

Ne vitin 1984, termi shqetesim moral u konceptua per here te pare nga filozofi Andrew Jameton ne librin e tij mbi çeshtjet e infermierise, "Praktika e infermierise: çeshtje mjekesore". Ai shkroi se "shqetesimi moral lind kur dikush e di gjene e duhur per te bere, por kufizimet institucionale e bejne gati te pamundur ndjekjen e rrjedhes se duhur te veprimit.".

Gjate vitet 1990, termi demtim moral, i cili eshte shume me i nderlikuar sesa shqetesimi moral, u krijua per here te pare nga psikiatri Jonathan Shay dhe koleget e tij, bazuar ne narracione te shumta te paraqitura nga pacientet ushtarake / veterane, duke pasur parasysh perceptimin e tyre per padrejtesine si rezultat i keqperdorimit te udheheqjes. Perkufizimi i Shay-it per demtimin moral kishte tre akte: 1 Lendimi moral eshte i pranishem kur ka pasur tradhti ndaj asaj qe eshte e drejte morale, 2 nga dikush qe mban autoritet legjitim dhe 3 ne nje situate me interes te larte. Qe nga viti 2002, Shay e percaktoi demtimin moral si rrjedhoje e "tradhtise se asaj qe "eshte e drejte "ne nje situate te aksioneve te larta nga dikush qe mban pushtetin".

Gjate vitit 2009, termi demtim moral u modifikua nga Brett Litz dhe koleget e tij si "kryeres te krimeve, deshtimi per te parandaluar, ose duke deshmuar veprime qe shkelin besimet dhe pritjet per nje moral te thelle, mund te jene te demshme per nje kohe te gjate, ne menyre emocionale, psikologjike, ne sjellje, shpirterore dhe shoqerore ”2009, f. 695. Sipas Litz et al., Termi demtim moral ishte zhvilluar ne menyre si pergjigje e pamjaftueshmerise se diagnozave te shendetit mendor p.sh., ç rregullimi i stresit post-traumatik, per te mbuluar ankthin e sherbimit moral, qe anetaret po e perjetonin pasi u kthyen ne shtepi nga lufta. Per dallim nga perqendrimi i "çrregullimi i stresit post-trumatik" ne simptoma te lidhura me friken, lendimet morale perqendrohen ne simptoma te lidhura me fajin, turpin, zemerimin dhe neverine. Turpi me te cilin ballafaqohen shume individe si rezultat i demtimit moral mund te parashikoje simptoma te çrregullimit te stresit post-traumatik.

Ne vitin 2011, me pamundesine e diagnozave te tanishme te japin llogari per ankthin moral, hulumtimet filluan te perfshijne konfliktin moral ne luftetare.

Qe nga viti 2017, nuk ka asnje vleresim sistematik ose met-analiza mbi ndertimin e demtimit moral, megjithese eshte bere nje permbledhje letrare e perkufizimeve te ndryshme qe nga fillimi i demtimit moral.

                                     

3. Perspektiva ushtarake

Per te kuptuar zhvillimin e konstruksionit te demtimit moral, eshte e nevojshme te shqyrtohet historia e dhunes dhe pasojat psikologjike. Gjate historise, njerezit kane vrare njeri-tjetrin dhe kane treguar ngurrim te madh per ta bere kete. Literatura mbi luften thekson ankthet morale te ushtareve qe ndihen ne luftime, nga anetaret e sherbimit modern ushtarak deri tek luftetaret antike. Sfidat etike dhe morale jane te natyrshme per lufte. Ushtaret ne linjen e detyres mund te deshmojne vuajtje katastrofike dhe nje egersi te rende, duke bere qe te tronditen besimet e tyre themelore per njerezimin dhe botekuptimin e tyre.

Anetaret e sherbimit qe jane vendosur ne zonat e luftes zakonisht jane te ekspozuar ndaj vdekjes, demtimit dhe dhunes. Anetaret e sherbimit ushtarak perfaqesojne popullsine me rrezikun me te larte te zhvillimit te çrregullimit te stresit post-traumatik. çrregullimit te stresit post-traumatik u perfshi se pari ne edicionin e trete te Manualit Diagnostik dhe Statistikor te Disrregullimeve Mendore, manuali qe klasifikon çrregullimet e shendetit mendor te botuar nga Shoqata Psikiatrike Amerikane, per te filluar te adresonte simptomat qe veteranet e Vietnamit ekspozuan pas pervojave te tyre te luftes. Ndersa çrregullimit te stresit post-traumatik eshte zhvilluar si nje diagnoze, kerkon qe individet ose te ekspozohen drejtperdrejte me vdekje, te kercenohen me vdekje, plagosje serioze ose dhune seksuale, ta deshmojne ate personalisht, te mesojne per ate qe ndodh ne menyre indirekte te nje i afert ose mik, ose ekspozohen vazhdimisht deri ne detaje aversive te ngjarjeve traumatike. çrregullimit te stresit post-traumatik perfshin kater grupime simptomash, duke perfshire nderhyrje, shmangie, dhe humor dhe mendime negative, dhe ndryshime ne ngjallje dhe reaktivitet. Individet me çrregullimit te stresit post-traumatik mund te perjetojne mendime nderhyrese pasi rishfaqin ngjarjet traumatike, si dhe duke shmangur stimujt qe i kujtojne ato nga ngjarja traumatike dhe kane mendime dhe humor gjithnje me shume. Per me teper, individet me çrregullimit te stresit post-traumatik mund te shfaqin sjellje irrituese ose agresive, vete-shkaterruese dhe hipervigjilence, midis simptomave te tjera te lidhura me zgjimin.

Lendimet morale mund te pesojne edhe luftetaret te cilet jane shkelur kunder dhe keshtu edhe ne rrethana te ndryshme nga luftimet. Demtimi ne ato raste mund te perfshije nje ndjenje tradhtie dhe zemerimi. Per shembull, kur njeriu shkon ne lufte duke besuar se qellimi i luftes eshte te zhduke armet e shkaterrimit ne mase, por zbulon qe te mos jete keshtu, ushtari mund te pesoje lendime morale. Ata qe e kane pare dhe kane perjetuar vdekjen, sakatimin, shkaterrimin dhe dhunen dhe i kane prishur botekuptimet e tyre – shenjteria e jetes, siguria, dashuria, shendeti, paqja, etj. - gjithashtu mund te pesojne lendime morale.

Ekspozimi ndaj dhunes gjate koherave te luftes e ben popullsine ushtarake dhe veteranet ne nje rrezik me te larte te zhvillimit te demtimeve morale. Sipas statistikave te mbledhura ne vitin 2003, 32% e anetareve te sherbimit te vendosur ne Irak dhe Afganistan ishin pergjegjes per vdekjen e nje armiku, 60% kishin deshmuar si gra ashtu edhe femije te cilet ishin ose te semure ose te plagosur, te cilet nuk ishin ne gjendje te ofronin ndihme dhe 20 % raportuan se ishin pergjegjes per vdekjen e nje jo-luftetari.

Gjate koherave te luftes, kodi etik personal i nje anetari te sherbimit mund te perplaset me ate qe pritet prej tyre gjate luftes. Perafersisht 27% e ushtareve te vendosur kane raportuar se kishin nje dileme etike, per te cilen nuk dinin te pergjigjen. Hulumtimet kane treguar qe vendosjet me te gjata dhe me te shpeshta mund te rezultojne ne nje rritje te sjelljeve joetike ne fushen e betejes. Kjo eshte problematike duke marre parasysh qe gjatesia e vendosjes eshte rritur per luften ne Irak dhe Afganistan. Gjate koherave te luftes ushtria promovon nje falje etike per vrasjen e nje armiku, duke shkuar kunder kodit tipik moral per shume anetare te sherbimit. Ndersa nje anetar i sherbimit eshte vendosur, vrasja e armikut pritet dhe shperblehet shpesh. Perkunder kesaj, kur nje anetar i sherbimit kthehet ne shtepi, pritjet sociokulturore jane kryesisht te ndryshme nga kur ishin vendosur. Kodi etik ne shtepi nuk ka ndryshuar, duke e bere te veshtire kalimin nga vendosja ne shtepi per disa anetare te sherbimit. Kjo perplasje ne nje kod etik personal dhe kodin etik dhe pritjet e ushtrise mund te rrise me tej ndjenjat e turpit dhe fajit te nje pjesetari te sherbimit per veprimet e tyre jashte vendit.                                     

4. Perspektiva psikologjike

Brett Litz dhe koleget e percaktojne demtimin moral si "kryeres, deshtim per te parandaluar, duke deshmuar ose duke mesuar rreth akteve qe shkelin ne menyre te thelle besimet dhe pritjet morale". Litz dhe koleget perqendrohen ne aspektet konjitive, sjellese dhe emocionale te demtimit moral, duke parashtruar se disonanca konjitive ndodh pas nje shkeljeje te perceptuar morale qe rezulton ne atribute te qendrueshme globale te fajit, te ndjekura nga pervoja e turpit, fajit apo ankthit, duke shkaktuar individuale per tu terhequr nga te tjeret. Rezultati eshte rritja e rrezikut te vetevrasjes per shkak te sjelljeve te demoralizimit, te vete-demtimit dhe te vete-manipulimit.

Faktoret e rrezikut psikologjik qe e bejne nje individ me te prirur ndaj demtimit moral perfshin neurotizmin dhe pronesine e turpit. Faktoret mbrojtes perfshijne vetevleresimin, mbeshtetjet falese dhe besimin ne hipotezen e botes se drejte.

                                     

5. Perspektiva sociale dhe kulturore

Qe nga viti 2018, hulumtimi nga antropologu Tine Molendijk ka treguar se pasi konfliktet e pazgjidhura ne nivelin politik krijojne situata potencialisht te demtuara moralisht per ushtaret ne toke, "pervojat e tradhtise institucionale" dhe "nje kerkim rezultues i demshperblimeve" nga veteranet gjithashtu mund te jene pjese te demtimit moral. Ajo pretendon, si denimi publik, ashtu edhe heroizimi publik i veteraneve mund te kontribuojne ne demtimin moral, duke marre parasysh qe te dy ne pergjithesi perjetohen nga veteranet si shtremberime tjetersuese te pervojes se tyre te luftes, qe do te thote se te dy mund te sjellin nje "padrejtesi" qe i behet pervojes.

                                     

6. Perspektiva shpirterore

Rita Nakashima Brock dhe Gabriella Lettini. Ata theksojne demtimin moral si ". shpirtra ne ankth, jo nje çrregullim psikologjik". Kjo ndodh kur veteranet luftojne me nje ndjenje te humbur njerezimi pasi te shkelin besimet e marra thellesisht te mbajtura. Qendra e Riparimit te Shpirtit ne Shkollen e Hyjnise Brite eshte e perkushtuar per adresimin e demtimit moral nga ky kendveshtrim shpirteror.

                                     

7. Trajtim

Sipas Shay, procesi i rikuperimit duhet te perbehet nga "pastrimi" permes "komunalizimit te traumes". Shay i kushton rendesi te veçante komunikimit permes mjeteve artistike te shprehurit. Lendimi moral mund te shfajesohej vetem kur "mbijetesa e traumes … e lejuar dhe e fuqizuar te shprehe pervojen e tyre.". Ardhja e plote "ne shtepi" do te nenkuptoje integrimin ne nje kulture ku njeriu pranohet, vleresohet dhe respektohet, ka nje ndjenje te vendit, qellimit dhe mbeshtetjes sociale.

Sipas Litzit qe kjo te ndodhte, duhej te kishte hapje nga ana e civileve per te degjuar pervojat e veteraneve pa paragjykime. Kultura ne ushtri thekson nje kod moral dhe etik qe normalizon edhe vrasjen edhe dhunen ne kohe lufte.Litz dhe koleget 2009 kane hipotezuar nje version te modifikuar te CBT qe adreson tre fusha kryesore te demtimit moral: "Trauma e kercenimit per jeten, etj. humbje traumatike dhe demtim moral Marinsat nga lufterat ne Irak dhe Afganistan ". Perkunder kesaj, vendimet e marra nga anetaret e sherbimit qe merren me vrasje ose dhune permes ketij lente kulturore do te pesonin akoma ndikim psikologjik dhe shpirteror.

Hypshte hipotezuar qe trajtimi i turpit themelor qe lidhet me simptomat e anetarit te sherbimit te PTSD eshte i domosdoshem dhe eshte treguar se lejimi i ndjenjave te turpit te mos trajtohet mund te kete efekte te demshme. Kjo mund ta beje te veshtire identifikimin e demtimit moral te nje anetar i sherbimit sepse turpi ka tendence te rritet ngadale me kalimin e kohes. Turpi ka qene i lidhur me komplikime te tilla si dhuna nderpersonale, depresioni dhe vetevrasjet. Ne vitin 2015, Gaudet dhe koleget shkruan se mungojne nderhyrjet dhe nderhyrjet e reja te trajtimit specifik per demtimin moral jane te domosdoshme, dhe se nuk ishte e mjaftueshme per te trajtuar demtimet morale ne te njejten menyre qe zakonisht depresioni ose PTSD trajtohen. Perkunder mungeses se hulumtimit per trajtimin e demtimit moral, faktore te tille si perulesia, mirenjohja, respekti dhe dhembshuria kane treguar qe jane mbrojtes ose sigurojne shprese per anetaret e sherbimit.

Trajtimi i demtimit moral eshte pershkruar si "riparim i shpirtit" per shkak te natyres se ankthit moral. Ndersa demtimi moral mund te pesoje njerez te tjere nga anetaret e sherbimit ushtarak, hulumtimet i kane kushtuar vemendje te veçante demtimeve morale ne popullatat ushtarake.                                     

8. Ne profesionistet e kujdesit shendetesor

Shqetesimi per demtimin moral midis profesionisteve te kujdesit shendetesor u konceptua per here te pare ne 1984 nga Andrew Jameton. Koncepti u hulumtua gradualisht gjate 30 viteve te mepasshme ne literaturen e infermierise, megjithese perkufizimet si me larte ishin pak me te ndryshme. Ne literaturen e kujdesit shendetesor, demtimi moral i referohet akumulimit te efekteve negative nga ekspozimi i vazhdueshem ne situata shqetesuese morale. Ne vitin 2000 koncepti i shqetesimit moral qe gjenerohej nga çeshtje sistemike ishte emertuar, "kanari etik". per te terhequr vemendjen per ndjesine e shqetesimit moral duke sinjalizuar nje nevoje per ndryshim sistemik. Ne vitin 2018 u sugjerua se demtimi moral mund te ndodhe midis mjekeve dhe ofruesve te tjere te kujdesit urgjent ose te pergjigjes se pare, te cilet perfshihen ne ambiente traumatike me ndikim te larte ose te kufizuara ne burime, te cilat mund te ndikojne ne shendetin e tyre mendor dhe mireqenien. Koncepti i demtimit moral ne kujdesin shendetesor eshte zgjerimi i diskutimit rreth lodhjes se dhembshurise dhe djegies se djegies. Mjeket ne Shtetet e Bashkuara u kapen ne situata qe i penguan ata te benin ate qe perceptojne eshte rruga e duhur e veprimit, d.m.th. te kujdesesh mire per pacientin. Ne vend te kesaj, ata u kapen ne lidhje te dyfishta dhe te trefishta dhe katerfish midis detyrimeve te tyre per regjistrimet elektronike shendetesore, kredite e tyre studentore, kerkesat per ngarkesen e pacienteve permes spitalit dhe numrin e procedurave te kryera.

Qe nga viti 2018, lendimet morale jane studiuar ne studentet e mjekesise qe punojne brenda NHS. Ne fjalimin e saj per TED ne Tetor 2019, Dr Sammy Batt-Rawden argumentoi se mjeket vijne ne dem psikologjik si rezultat i mos arritjes per tu dhene pacienteve kujdesin qe u duhen ne nje NHS nen burim.

                                     

9. Demtimi moral i profesioneve te tjera

Koncepti i demtimit moral eshte zbuluar kohet e fundit gjithashtu midis policise, dhe ndodhe te ekzistoje edhe midis zjarrfikesve. Profesionet te cilat nuk perfshijne punen me qenie njerezore siç jane veterineret gjithashtu kane filluar te studiohen.