Back

ⓘ Rezervati Oreljak. Orelyak eshte rezerve natyrore ne pjesen qendrore te vargjeve malore Pirin ne Bullgarine jug-perendimore. Ndodhet ne Komunen Gotse Delçev, Pr ..
Rezervati Oreljak
                                     

ⓘ Rezervati Oreljak

Orelyak eshte rezerve natyrore ne pjesen qendrore te vargjeve malore Pirin ne Bullgarine jug-perendimore. Ndodhet ne Komunen Gotse Delçev, Provinca Blagoevgrad. Eshte shpallur me 22 shkurt 1985 per te mbrojtur pyjet e vjetra te ahut, me afersi te malit Orelyak, maja me e larte ne Pirin Qendror. Ai perfshin nje territor prej 757 ha ose 7.57 km 2.

                                     

1. Pasqyra gjeografike

Kufiri i rezerves ndjek kreshten kryesore malore ne veri te malit Orelayk; vete kreshta eshte brenda zones se rezerves. Seksioni me lindor ndodhet ne luginen e lumit Lazhnichka, nje dege e lumit Marevo. Rezerva e Orelyak ndodhet ne nje lartesi prej 900 m dhe 1800 m. Baza shkembore eshte e formuar nga mermere. Klima eshte mesdhetare kontinentale dhe alpine ne lartesi me te madhe.

                                     

2. Flora

Pyjet e ahut evropian kane nje rendesi me te madhe konservimi. Mosha mesatare e tyre eshte mbi 150 vjeç dhe pavaresisht rritjes se vjeter, pyjet kane mbetur jashtezakonisht te dendura. Ne pjeset e poshtme te rezerves pyjet e ahut jane zevendesuar nga pemet e tjera gjetherenese, si grep-grereza evropiane dhe hiri i lulezuar i Evropes Jugore Fraxinus ornus. Ne seksionet perendimore ne rreth 1700m ne lartesi ka edhe pjese te vogla te pishes maqedonase.

Rezerva Orelyak eshte shtepi per nje numer speciesh barishtore endemike bullgare dhe ballkanike, duke perfshire edhe çajin Pirin.

Kjo rezerve ka nje faune te larmishme. Kafshet tipike perfshijne ariun kafe, ujkun gri, dhelpren e kuqe, derrin e eger, drerin, bretkosen e rrjedhes Greke, salamanderin e zjarrit, etj.