Back

ⓘ Agim Vinca lindi me 22 maj 1947 ne Veleshte te Struges. Shkollen fillore e kreu ne vendlindje, ndersa te mesmen ne Struge. Studimet per gjuhe dhe letersi shqipe ..
Agim Vinca
                                     

ⓘ Agim Vinca

Agim Vinca lindi me 22 maj 1947 ne Veleshte te Struges. Shkollen fillore e kreu ne vendlindje, ndersa te mesmen ne Struge. Studimet per gjuhe dhe letersi shqipe i kreu ne vitin 1970, ne Fakultetin Filozofik te Universitetit te Prishtines, ku edhe magjistroi dhe doktoroi. Eshte profesor ordinar ne Fakultetin e Filologjise te Universitetit te Prishtines, ku ligjeron Letersine e sotme shqipe.

Agim Vinca eshte njeri nga poetet me te njohur bashkekohore shqiptare dhe njeri nder studiuesit me te dalluar te letersise shqipe. Agim Vinca merret edhe me perkthime letrare. Jeton dhe punon ne Prishtine.

                                     

1. Tituj te veprave

 • Panteoni i ideve letrare liber teorik, 2003
 • Shqiptaret mes mitit dhe realitetit publicistike, 1997
 • Buzedrinas poezi, 1981
 • Oret e poezise kritike letrare, 1990
 • Struktura e zhvillimit te poezise se sotme shqipe 1945-1980 monografi historiko-letrare, 1985
 • Une cloche à ton cou / Kambane ne qafe
 • Ne vend te biografise poezi, 1977
 • Feniksi poezi, 1972
 • Mashat
 • Sonet i vetmuar poezi te vjetra dhe te reja, 2001
 • Aspekte te kritikes sone studim, 1977
 • Dri
 • Psalmet e rrenjes poezi, 2007
 • Kohe e keqe per liriken poezi, 1997
 • Metoda letrare liber teorik, 2016
 • Muza e memedheut poezi, 2012
 • Fije te pakeputura sprova letrare dhe kulturore, 2004
 • Qasje kritike, 1980
 • Arna dhe endrra poezi, 1987
 • Kenga e hapur antologji e komentuar, 2005
 • Populli i pandalur publicistike, 1992
 • Kurs i teorive letrare. Prej antikes deri te postmodernizmi liber teorik, 2002
 • Iz savremene albanske poezije u Jugoslaviji
 • Arti i reagimit publicistike, 2011
 • Poetika e fjales, publicistike, 2010
 • Alternativa letrare shqiptare kritike letrare, 1995
 • Bregu i mallit poezi, 1975
 • Nostalgji per koherat e rrezikshme poezi, 2017