Back

ⓘ Naglfar. Ne mitologjine nordike, Naglfar eshte varka me e madhe nga te gjithe. Gjate ngjarjeve te Ragnarök, Naglfar eshte parathene te lundroje drejt Vígrídr, d ..
Naglfar
                                     

ⓘ Naglfar

Ne mitologjine nordike, Naglfar eshte varka me e madhe nga te gjithe. Gjate ngjarjeve te Ragnarök, Naglfar eshte parathene te lundroje drejt Vígrídr, duke tragetuar forcat e kaosit qe do te bejne beteje me perendite. Naglfar eshte deshmuar ne Edda poetike, e perpiluar ne shekullin e 13-te nga burime te hershme tradicionale, dhe Edda prozaike, e shkruar ne shekullin e 13-te nga Snorri Sturluson.

                                     

1. Etimologjia

Disa mosmarreveshje kane zhvilluar mbi etimologjine e Naglfar. Ne fund te shekullit te 19-te, Adolf Noreen sugjeroi qe nagl - ketu nuk e ka kuptimin e tij te zakonshem te "thonjeve", por, perkundrazi, eshte nje variant i nordishtes se vjeter nár qe do te thote "kufome" dhe perfundimisht rrjedh nga proto-Indo-evropiane * nok-w-i. Noreen pretendoi se nocioni i Naglfar si nje anije-thoi eshte per shkak te nje etimologjie popullore; ajo shtjellim mbi etimologjine popullore prodhoi konceptin e nje "anijeje-thoi".

Sidoqofte, Sigmund Feist 1909 hedh poshte teorine mbi baza etimologjike, ashtu si edhe Albert Morley Sturtevant 1951 per shkak te veshtiresive te medha, dhe pikat e tyre kane bere qe Bruce Lincoln 1977 te komentoje se "nuk ka asnje arsye per te pretenduar se nagl - nuk ka kuptimin e tij te zakonshem te thoit dhe se Naglfar eshte ndonje gje tjeter perveç anijes se thonjve, ashtu si e pershkruan Snorri". Per me teper, Lincoln gjen se anija eshte pjese e nje modeli me te madh te heqjes fetare dhe sakrifices se flokeve dhe thonjve midis indo-evropianeve.

                                     

2. Ne kulturen popullore

  • Anija e Pirateve te Rinj Gjigant One Piece quhet Naglfar.
  • Naglfar gjithashtu permendet ne romanin e Rick Riordan The Ship of the Dead.
  • Anija shfaqet ne video lojen The Witcher 3: Wild Hunt dhe ne Gwent si automjetin e eger Wild Hunt per te perdorur per te udhetuar midis boteve.
  • Naglfar eshte nje grup muzikor suedez e formuar ne vitin 1992.
  • Anija gjithashtu shfaqet ne video lojen World of Warcraft ne zgjerimin e Legjionit. Ne burg, Maw of Souls, lojtaret perfunduan gjysmen e fundit te burgut te 2 pjeseve ne Naglfar. Kjo kulmon kur ju mposhtni bosin e fundit te burgut, Helya.
  • Toma magjike e bosit Lyon ne Fire Emblem: The Sacred Stones quhet Naglfar.