Back

ⓘ Lisi Wiedźmin. Wiedźmin eshte nje peme elmesh e bardhe ne Evrope, nje nga elmet me te medhenj ne Evrope. Ndodhet ne Komorów, Lubusz Voivodeship, Poloni. Ky elm ..
Lisi Wiedźmin
                                     

ⓘ Lisi Wiedźmin

Wiedźmin eshte nje peme elmesh e bardhe ne Evrope, nje nga elmet me te medhenj ne Evrope. Ndodhet ne Komorów, Lubusz Voivodeship, Poloni.

Ky elm ka nje bagazh te shkurter, te gjere dhe me vrime te madhe afer bazes. Perimetri i tij matet ne 1.3 lartesia m CBH ishte 930 cm ne vitin 2011.

Lartesia e pemes ishte 19 m. Wiedźmin ishte dukshem me i gjate rreth 35.5 m. Fatkeqesisht, nje pjese e kurores u shemb ne vitin 2004, kur stuhia e ashper i sulmoi ato troje.

Mosha e pemes, sipas metodave dendrokronologjike, eshte mbi 460 vjet ne vitin 2016.

Wiedźmin eshte ruajtur zyrtarisht qe nga viti 1971, si nje monument natyror. Nje gardh rreth pemes eshte bere per ta mbrojtur ate.

Emri i pemes, "wiedźmin" vjen nga seria e librave nga Andrzej Sapkowski The Witcher dhe eshte nje forme mashkullore e "wiedźma" "shtrige". U zgjodh nga nje sondazh i famshem lokal.

Emri tjeter i pemes, "Mieszko", eshte ende i zakonshem ne mesin e pylltareve lokale. I referohet Mieszko I, nje nga sundimtaret e pare te Polonise.