Back

ⓘ Noor Shaker eshte nje sipermarrese siriane dhe shkencetare kompjuterike qe bashke-themeloi biznesin e ri te zbulimit te droges GTN Ltd. Ne 2018, ajo mori nje çm ..
                                     

ⓘ Noor Shaker

Noor Shaker eshte nje sipermarrese siriane dhe shkencetare kompjuterike qe bashke-themeloi biznesin e ri te zbulimit te droges GTN Ltd. Ne 2018, ajo mori nje çmim CogX UK Rising Star nga kryeministrja Theresa May per "teknologjine inteligjence artificiale qe do te transformoje zbulimin e ilaçeve per te trajtuar semundjet kronike".

                                     

1. Karriera

Shaker studioi shkenca kompjuterike ne Bachelor ne Universitetin e Damaskut, Siri, i specializuar heret ne studime te inteligjences artificiale. Puna e saj atje perfshiu zhvillimin e perfshirjes arabe ne gjuhen e shenjave te sintezes se fjales per programin te folurit ne tekst. Ajo u transferua ne Belgjike per diplomen Master ne KU Leuven, e specializuar ne inteligjencen artificiale. Ne vitin 2009 ajo u transferua ne Danimarke per te studiuar Doktorature dhe vazhdon si postdoktitull ne mesimin e makinerive ne universitetin IT te Kopenhagen. Ajo mbeti ne Kopenhagen per disa vjet, duke u emeruar profesoreshe ndihmese ne universitetin Aalborg ne vitin 2016. Kerkimi i saj u perqendrua ne perdorimin e mesimit te makinerise ne video-lojera. Kjo u shtri me tej ne konkurse bashke-organizuese per te prodhuar AI qe mund te trajtoje video-lojera ose te gjenerojne nivele te reja per ti pershtatur perdoruesit, me se shumti duke perdorur Super Mario. Gjate karrieres se saj pedagogjike ajo bashke-shkroi nje liber shkollor te titulluar "Gjenerimi i permbajtjes procedurale ne lojera" dhe eshte autore e tridhjete botimeve akademike.

Ne vitin 2015 Shaker krijoi aplikacionin Lynura qe synonte drejt prinderve te rinj, formimi i saj i pare ne ndermarrje.

Se bashku me Vid Stojevic ajo bashke-themeloi ne Londer GTN Ltd Generative Tensorial Networks ne 2017. Kompania synon te kombinoje pervojen e Shaker me teknikat e mesimit te makinerive dhe njohurite e Stojevic per simulimet e fizikes kuantike me qellim parashikimin e terapive me te mira per perdorim mjekesor. Kombinimi i inteligjences artificiale me modelet kuantike te strukturave molekulare te publikuara mund te deshmoje nje metode te re dhe efektive per te parashikuar partner te lidhur me rregullatoret e semundjes.

Roli i saj si drejtoreshe e pergjithshme e GTN i ka fituar shume falenderime, duke perfshire edhe ate si nje Rising Star midis listes se BioBeat per vitin 2018 me 50 Movers dhe Shakers ne BioBusiness. Duke perfaqesuar GTN, asaj iu dha nje çmim CogX ne Mbreterine e Bashkuar nga kryeministrja britanike Theresa May ne 2018 per teknikat e saj inovative te AI per zbulimin e droges dhe suksesin ne sigurimin e financimit te fares dhe bashkepunimeve prestigjioze. Shaker dhe GTN tashme kane krijuar marredhenie brenda akademise, te tilla si Instituti Francis Crick, dhe brenda industrise per te trajtuar çrregullimet neurodegjenerative duke dizajnuar terapeutike qe mund te kalojne vijen ndarese gjak-tru.

Shaker eshte shpesh nje folese ne ngjarjet e AI perfshire ato qe synojne grate ne industri dhe kryeson Institutin e Inteligjences Konsulative te Inxhiniereve Elektrike dhe Elektronike: Komiteti Teknik i Lojerave.

                                     

2. Çmime dhe nderime

  • 2018: 50 levizes dhe levizes ne BioBusiness nga BioBeat
  • 2013: Transaksione te IEEE mbi Inteligjencen Kompjuterike dhe AI ne Çmimet e Lojerave te jashtezakonshme per Crowd-sourcing the Estetics Off Games.
  • 2018: Rising Star by CogX
  • 2018: Inovatoret nen 35 vjeç nga MIT Technology Review
  • 2019: BBC 100 Grate
                                     
  • Jordanisë 1952 1999 Kryeministër - Zaid al - Rifai 1985 1989 Zaid ibn Shaker 1989 Mudar Badran 1989 1991 Kamboxhia Kryetari i Partisë Komuniste
  • Jordanisë 1952 1999 Kryeministër - Abdelsalam al - Majali 1993 1995 Zaid ibn Shaker 1995 1996 Kamboxhia Monark - Norodom Sihanouk, Mbreti i Kamboxhias 1993 2004
  • Monark - Hussein, Mbreti i Jordanisë 1952 1999 Kryeministër - Zaid ibn Shaker 1991 1993 Kamboxhia Kryetari i Shtetit - Heng Samrin 1979 1992 Chea