Back

ⓘ Serumi i gjakut eshte komponenti fluid dhe solucion i gjakut qe nuk luajne ndonje rol ne koagulim. Mund te perkufizohet si plazma e gjakut pa fibrinogjene. Seru ..
Serumi i gjakut
                                     

ⓘ Serumi i gjakut

Serumi i gjakut eshte komponenti fluid dhe solucion i gjakut qe nuk luajne ndonje rol ne koagulim. Mund te perkufizohet si plazma e gjakut pa fibrinogjene. Serumi perfshin te gjitha proteinat qe nuk perdoren ne koagulimin e gjakut ; te gjitha elektrolitet, antitrupat, antigjenet, hormonet ; dhe çdo substance ekzogjene. Serumi nuk permban qelizat e bardha te gjakut, qelizat e kuqe te gjakut, trombocitet ose faktoret e mpiksjes.

Shkenca e cila merret me studimin e serumit quhet serologji. Serumi perdoret ne teste te shumta diagnostikuese, si dhe shtypje te gjakut. Matja e perqendrimit te molekulave te ndryshme mund te jete e dobishme per shume aplikime, siç eshte percaktimi i indeksit terapeutik te nje kandidati te droges ne nje prove klinike.

Per te marre serum, nje moster gjaku lejohet te koaguloje koagulimi. Mostra me pas eshte centrifuguar per te hequr mpiksjen dhe qelizat e gjakut, dhe supernatanti i lengshem qe rezulton eshte serumi.

                                     
  • ndahet serumi i gjakut plazma pa fibronigjen shkurtimisht procesi i koagulimit te gjakut zhvillohet ne tri faza : Krijimi i tromboplastines Krijimi i trombines
  • ml. Serumi i gjakut është plazma e gjakut pa faktorë mpiksës. Plasmaferesi është një terapi mjekësore që përfshin nxjerrjen e plazmës së gjakut trajtimin
  • vdiqnin sepse atyre u ishte transferuar gjaku i papërshtatshëm. Gjaku Anemia Plazma e gjakut Serumi i gjakut SIDA Blood Transfusion National Heart
  • bërë disi idiomatikisht e pranueshme Gjaku Plazma e gjakut Serumi i gjakut Transfuzioni i gjakut FAQs About Donating Blood American Red Cross Biomedical