Back

ⓘ Tamatebako eshte emri i nje kuti misterioze qe ne perrallen popullore japoneze Urashima Tarō, eshte nje dhurate ndarese qe peshkatari Urashima Tarō mori nga zon ..
                                     

ⓘ Tamatebako

Tamatebako eshte emri i nje kuti misterioze qe ne perrallen popullore japoneze "Urashima Tarō", eshte nje dhurate ndarese qe peshkatari Urashima Tarō mori nga zonja e detit, pas qendrimit te tij ne Pallatin e Dragoit, per te cilin e ftuan pasi ai shpetoi nje breshke.

Versioni modern i te cilit pergjithesisht bazohet ne librin kombetar. Thuhet se peshkatari Urashima Tarō ishte i ftuar ne nje pallat deti Ryūgū-jō ose Pallati i Dragoit nga princesha Otohime pasi shpetoi nje breshke. Ai kaloi disa dite, dhe pas largimit te tij mori tamatebako "kuti thesari" me udhezime te qarta per te mos hapur kurre kutine. Kur u kthye, prinderit e tij kishin vdekur dhe ai nuk njihte askend. Ne ankth ai harroi se çka i tha princesha. Kur ai hapi tamatebako, nje tym i bardhe doli dhe ai u shnderrua ne nje burre te vjeter dhe me floke te bardhe.

Tregimi ka versione te ndryshme, ne disa versione tjera thuhet se kur Urashima Tarō hapi kutine, brenda saj ishte penda e lejlekut ose nje pasqyre. Penda nga kutia e pare e mbertheu me pas ne shpinen e tij, duke e shnderruar tani Urashimen ne nje lejlek, dhe princesha u shfaq ne masken e nje breshke per ta pare.

                                     
  • zhdukur për të paktën 100 vjet. Kur ai hap kutinë e ndaluar me xhevahire tamatebako të cilën ia dha Otohimes gjatë largimit, ai kthehet në një plak. Përralla