Back

ⓘ Ismet Azizi eshte lindur me 1960 ne Kokaj te Gjilanit. Shkollen fillore e kreu ne vendlindje kurse te mesmen, gjimnazin, ne Gjilan. Ka kryer Fakultetin Shkencav ..
                                               

Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit të Ri

Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit te Ri, liber me autor Ismet Azizi, Botuar ne Shkup nga Sh.B. Logos A, ne vitin 2019. Faqet e librit 360. ISBN 978-9989-58-782-5

                                               

Shoqata "Kosova për Sanxhakun"

Shoqata "Kosova per Sanxhakun" eshte nje organizate joqeveritare, e themeluar me 23 tetor 2015, ne Prishtine, Kosove, qellimi i se ciles eshte "bashkimi kulturor dhe shpirteror i treves se Sanxhakut me Kosoven duke u bazuar ne historine e perbashket etnike". Kryetar i shoqates eshte Ismet Azizi.

                                               

9 Nëntor

1993 - Stari most, ne Mostar ndertuar ne vitin 1566, shkaterrohet pas disa diteve bombardimi. 1994 - U zbulua elementi kimik Darmstadtium. 1971 - John List, kontabilistnga Westfield, New Jersey vret nenen, gruan dhe tre femijet e tije dhe pastaj per 18 vite fshihet nen identiet tjeter. 1953 - Kamboxhia pavaresohet nga Franca. 1924 - Gjenocidi ne Shahoviq 1965 - Punonjesi katolik Roger Allen LaPorte ne shenje proteste kunder luftes ne Vietnam i ve zjarrin vetes para nderteses se Kombeve te Bashkuara. 1989 - Muri i Berlinit midis Berlinit lindor dhe perendimor ishte shembur, me gezim dhe pa ...

                                               

Sanxhaku (krahinë)

Sanxhaku eshte nje krahine historike gjeo-politike, tanime e ndare nga kufiri mes Serbise dhe Malit te Zi. Emri i rrjedh nga Sanxhaku i Novi Pazarit, nje ish-njesi administrative e Perandorise Osmane. Mes 1878 dhe 1909, krahina kaloi nen administrimin austro-hungarez dhe me pas iu kthye shtetit osman. Me 1912 krahina u nda mes Mbreterise Serbe dhe asaj te Malit te Zi. Serbet i referohen pjeses veriore te krahines me emrin e tyre historik Rashka. Qyteti me i populluar i krahines eshte Novi Pazari, ne Serbi. Ka nje siperfaqe prej 8.687 km katrore dhe 530 000 banore. Kryeqyteti eshte Pazari R ...

                                               

KF Besiana

KF Besiana eshte klub futbollistik nga Podujeva dhe merr pjese ne Superligen e Kosoves ne futboll. KF Besiana ne vitin 2002 eshte shpallur kampione e Kosoves.

                                               

Salih Ugljani

Salih Ugljani ka qene nje lahutar shqiptar nga Sanxhaku i Pazarit te Ri. Ka qene nje nga pese lahutaret sanxhanklinj permes te cileve u mblodh Cikli i Kreshnikeve prej dy akademikeve amerikane ne vitet 30, Milman Parry dhe Albert Lord.

Ismet Azizi
                                     

ⓘ Ismet Azizi

Ismet Azizi eshte lindur me 1960 ne Kokaj te Gjilanit. Shkollen fillore e kreu ne vendlindje kurse te mesmen, gjimnazin, ne Gjilan. Ka kryer Fakultetin Shkencave Natyrore, degen e Gjeografise ne Universitetin e Prishtines, kurse studimet posdiplomike per Administrate Publike e Diplomaci ne AAB ne Prishtine.

                                     

1. Jeta

Ka filluar te shkruaj ne vitet e para te viteve te 90-ta per gazetat e kohes kryesisht per Sanxhakun e Pazarit te Ri., dhe anasjelltas nga Kosova per" Sadzacke Novine”.

Ismet Azizi, aktualisht merret me hulumtimin se kaluares dhe te tashmes se Sanxhakut te Pazarit te Ri, dhe njihet si nje nder njohesit me te mire te kesaj treve ne aspektin gjeopolitik e historik.

Azizi eshte themelues dhe kryetar i shoqates" Kosova per Sanxhakun”, e cila Shoqate per ka qellim "intensifikimin e lidhjeve, takimeve e komunikimit ne fusha te ndryshme mes sanxhaklinjve dhe shqiptareve te Kosoves", me te cilet, sipas shoqates, "i lidh historia e perbashket se kaluares".

Ka publikuar nje sere punimesh shkencore e publicistike. Eshte pjesemarres i disa konferencave dhe simpoziumeve shkencor ku ka marr pjese me punimet shkencore kryesisht qe kane te bejne me Sanxhakun.

                                     

2. Pjesemarrja ne konferenca shkencore

 • Ne konferencen shkencore nderkombetare: A centary of the Sjenica conference 1917-2917 te mbajtur ne Sjenice 20-22 tetor 2017, me punimin Aqif Efendi Haxhiahmetoviq dhe roli i tij ne Xhemijet Aćif Efendia Hadžiahmetović i njegova uloga u Džemijetu.
 • Ne Konferencen shkencore Organizata Xhemijeti dhe rezistenca e saj kunder kolonizimit, te mbajtur ne Shkup me 17 12 2017, te organizuar nga Instituti per Trashegimise Shpirterore e Kulturore te Shqiptareve, u praqit me kumtesen e tij Aqif Blyta -figura kryesore e Organizates Xhemijet.
 • Konferenca Shkencore" 72-vjetori i ekzekutimit te Aqif Blytes dhe Ahmet Dacit – Masakra ne Haxhet te Pazarit te Ri”.Ismet Azizi, udheheqes i organizates" Kosova per Sanxhaku” kumtesen e vet ia kushtoi itelektualit, ushtarakut, me theks te veçant diplomatit Aqf Blyta. Ai foli per rolin diplomatik te Aqif Blytes ne Mbrojtjen te drjetave te popullates se Sanxhakut dhe Kosoves ne rrafshin politik perballe Serbise, pengimin e shpernguljes si dhe sezibilizimin e kesaj qeshtje ne rrafshin diplomatik, duke njiftuar opinion evropian dhe kerkeasa veta te vazhdushme nga Turqia ne pengimin e shpernguljes.
 • Simpoziumi shkencor: Lahutaret e Sanxhakut te Pazarit te Ri.Me 8.9 2018, shoqata" Kosova per Sanxhakun”, me perkrahjen e Ministrise se Kultures, mbajti simpoziumin shkencor" Lahutaret e Sanxhakut te Pazarit te Ri”, ku u tha se do te ofrohen te dhena te reja per pasardhesit e lahutareve te njohur. Ismet Azizi,u paraqit me kumtesen: Popullarizimi i Sanxhakut te Pazarit te Ri nepermjet lahutareve te tij,

Ismet Azizi eshte autor i librit: Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit te Ri.

                                     

2.1. Pjesemarrja ne konferenca shkencore Artikuj publicistik

 • NE PRAG TE 90 VJETORIT TE GJENOCID NE SHAHOVIQ TE SANXHAKUT
 • Heqja e autonomise dhe ndarja e Sanxhakut mes Serbise dhe Malit te Zi
 • Lugina e Presheves: nga e kaluara e dhimbshme drejt bashkimit me Kosoven dhe Shqiperine
 • Zgjimi i shqiptareve te Sanxhakut dhe implikimet per çlirimin e tij nga represioni serb
 • Ambiciet e italianeve, gjermaneve, kroateve dhe serbeve per tokat e Sanxhakut
 • Bilall Dreshaj Dresheviq i njohur si Biko, 1910-1987 dhe Dervish Dreshaj Dresheviq i njohur si Deko, 197-1981,
 • GORANCI GORE, IPAK GORANCI A NE BOŠNJACI
 • A eshte i vdekur Aqif Blyta”
 • Vendbanimet shqiptare ne Srem, te krijuara nga sanxhaklinjte!
 • Vendimi i" Komisionit” jugosllav, qe shpall Aqif Blyten kriminel lufte.
 • Serbizimi ne trojet shqiptare, permes" hoxhallareve” serbe e ruse
 • Cvijiqi: Peshterasit jane te gjate, vitale, elastike, syshqiponje, te sojit te bukur…!
 • Rahiq per betejen per Karanovcin e dikurshem: Kraleva e sotme dikur ishte e shqiptareve!
 • GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI
 • Serbizimi ne trojet shqiptare, permes" hoxhallareve” serbe e ruse.
 • Qendresa ndaj terrorit shteteror serb ne Kosove e Sanxhak mes dy lufterave boterore.
 • Kako su Albanci i Bošnjaci odbranili Novi Pazar od četnika
 • Eliminimi i autonomise dhe ndarja e Sanxhakut mes Serbise e Malit te Zi
 • Milicia vullnetare antikomuniste” dhe ajo" Myslimane” e Sanxhakut 1941-1944!
 • Arnautlleku i Dimitrije Rakiqit: Toplicen, Pusta Reken, Gollakun dhe Jabllanicen e atehershme, te sapo okupuar nga ushtria serbe, Dimitrije "Mita" Rakiqi quajti Arnautllek Shqiperi. Me hyrjen e trupave serbe ne keto treva, Arnautllaken, e emertoi me emer te ri, Serbia e Re.
 • Gjenocidi çnjerezor serbo-malazez i Bihorit te Sanxhakut gjate kershendellave ortodokse 1943
 • Historia e shqiptareve qe e mbrojten Sanxhakun nga çetniket
 • Kur Çubriloviqi i" çmonte” vlerat shqiptare!
 • Salih Uglla, lahutar legjendar i Peshterit
 • Emer vendet toponimet tregues te denje te autoktonise shqiptare ne Sanxhak
 • Bashkepunimi i partizaneve me çetniket, per ta okupuara Sanxhakun
 • Me rastin e 150 vjetorit te lindjes se Avdo Mexhedoviqit – Homerit te Ballkanit
 • Kaçaku qe shpetoi nga kral Nikola dhe Karagjorgje, por jo nga Ahmet Zogu”," Ne prag te 90 vjetorit te gjenocidit ne Shahoviq te Sanxhakut”,
 • ZAJEDNIČKE PLEMENSKE PSIHOLOŠKE I ORGANIZACIJSKE KARAKTERISTIKE BRDANA / MALISORA I STANOVNIKA SANDŽAKA I ŠIRE
 • Çka i tha dhe çka kerkoi Aqif Blyta nga gjenerali Eberhardt?
 • Historia e lashte shqiptare e Peshterit
 • Sipas Mita Rakiqit, Kurshumlia ishte vend shqiptar.
 • Reprezaljet, dhuna, shperngulja, analfabetizmi faktore te" lodhjes” se identitetit te peshterasve”,
 • Masakra e Bihorit ne naten e bozhiqeve te 43-tes” I. II. II. IV.
 • Levizja e kufijve ne Ballkan mund te shkaktoje Dejtonin e 2-te


                                     

3. Lidhje te jashtme

 • HD Speciale per librin kushtuar Aqif Blytes
 • PROMOCIJA ZBORNIKA "STO GODINA SJENIČKE KONFERENCIJE 1917 – 2017."
 • "Miremengjes Shqiperi" me mysafiret Dr. Uglanin dhe Ismet Azizi
 • BOŠNJACI I ALBANCI UVIJEK NA ISTOJ STRANI
 • 100 godina od osnivanja Džemijeta: Bošnjaci i Albanci uvijek na istoj strani
 • Bisede me veprimtarin, studiuesin dhe profesorin, z. Ismet Azizi
 • 7pa5 - Shqiptaret e Sanxhakut