Back

ⓘ Pagëzimi. Pagezimi eshte sakramenti i pare ne krishterim me ane te cilit nje besimtar i kesaj feje pranohet ne gjirin e saj duke u sperkatur ose derdhur uje mbi ..
Pagëzimi
                                     

ⓘ Pagëzimi

Pagezimi eshte sakramenti i pare ne krishterim me ane te cilit nje besimtar i kesaj feje pranohet ne gjirin e saj duke u sperkatur ose derdhur uje mbi koken e tij, ose duke u zhytur ne uje.Ne shume kisha prifti sperkat personin me uje te bekuar dhe e bekon.Personi duhet te jete i veshur me nje uniforme te bardhe te kishes. Me kete mundesohet pastrimi nga mekati si edhe "vdekja" e njeriut te vjeter dhe "rilindja" e njeriut te ri. Kjo sherbese shoqerohet me fjalet "Une te pagezoj ne emer te Atit, te Birit, te Shpirtit te Shenjte".

                                     

1. Zanafilla e pagezimit

Ne te vertete te krishteret besojne se pas ringjalljes se tij Jezu Krishti iu shfaq nxenesve dishepujve te tij dhe i urdheroi ata te pagezojne ne emer te Atit, Birit, dhe Shpirtit te Shenjte, e cila njihet si formula e pagezimit. Nga mesimet e Shen Palit, me pagezim shenohet larja prej mekateve te kaluara dhe rilindja e besimtarit ne nje jete te re.

                                     

2. Ne krishterim

Kisha katolike romake, kisha ortodokse dhe shumica e kishave protestante ushtrojne pagezimin e femijeve. Pagezimi ishte nje rit i rendesishem ne qindvjeçarin e 1, dhe pagezimi i femijeve u shfaq ne qindvjeçarin e 3.

                                     

3. Anabaptistet dhe baptistet

Reformuesit anabaptiste kembengulin ne pagezimin te rriturve pas rrefimit te besimit; Baptistet e sotem dhe Dishepujt e Krishtit ushtrojne po ashtu pagezimin te rriturve.