Back

ⓘ Fjalori enciklopedik zakonisht eshte nje liber i cili perfshin nje varg termash e perkufizimesh te shkurtra, te rregulluara dhe te renditura ne menyre alfabetik ..
                                               

Fjalori Enciklopedik i Kosovës

Fjalori Enciklopedik i Kosoves eshte nje veper ne dy vellime: Vellimi 1 dhe Vellimi 2, pergatitur dhe botuar nga Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosoves, ne Prishtine, ne vitin 2018. Ky fjalor enciklopedik paraqet vepren e pare te ketij lloji te botuar ne Kosove. Vepra ka 1.818 faqe, me rreth 6.000 zera, dhe eshte produkt i hartuar nga nje ekip prej 26 redaktoresh dhe 506 autoresh. ISBN 978-9951-615-84-6, ISBN 9951615848, ISBN 9789951615853, ISBN 9951615856, ISBN 9789951615860, ISBN 9951615864. OCLC 1089880829

                                               

Fjalor enciklopedik i trashëgimisë shpirtërore

Fjalor enciklopedik i trashegimise shpirterore me Autor Fejzulla Gjabri. Shtypur ne shtypshkronjen "GEER" Tirane 2009. Eshte nje veper enciklopedike, sepse na jep njohuri te permbledhura per folklorin dhe folkloristiken ne pergjithesi ne trajten e nje fjalori dhe nga ana tjeter eshte dhe nje fjalor terminologjik, sepse na shpjegon thjeshte shume terma te folklorit ne te gjitha gjinite dhe zhanret e tij.

                                               

Fjalor enciklopedik shqiptar

Ky Fjalor Enciklopedik nje vellim. Ky Fjalor Enciklopedik ka gjithsej 5000 zera me 1254 faqe, eshte pergatitur ne Sektorin e Enciklopedise te Akademise se Shkencave te Shqiperise, nen udheheqjen e kryeredaktorit Aleks Buda.

                                               

Fjalori enciklopedik i gruas shqiptare

"Fjalor enciklopedik i gruas shqiptare" shkruar nga Dr. Zenepe Dibra. Si veper e posaçme enciklopedike pasqyron arritjet e gruas shqiptare neper shekuj. Ky fjalor enciklopedik, i pari i ketij lloji, eshte i mbushur plot me histori te intelektualeve, mesueseve, artisteve, luftetareve, aktivisteve, politikaneve e sportisteve shqiptare. Autorja kete fjalor enciklopedik nuk e ka konceptuar vetem si veper enciklopedike te mbyllur ne kufijte shteterore te Shqiperise por edhe me tej. Fjalori ka 759 faqe.

                                               

Fjalor Enciklopedik Islam

Fjalori Enciklopedik Islam ka gjithsej 1064 faqe me rreth 3000 zera, eshte veper e autorit Nexhat Ibrahimi ndersa eshte botuar nga Shtepia Botuese Logos-A dhe Biblioteka Fjala ne Shkup. ISBN 9789989586880

                                               

Minierat në Kosovë

Republika e Kosoves qysh nga kohet me te vjetra ka qene e njohur per pasurite e saj te nentokes. Pasurite minerale te Republikes se Kosoves jane te shumellojshme ne sasi dhe ne cilesi dhe kane rendesi te madhe ekonomike. Ato ndahen ne dy grupe: ne grupin e pare jane perfshire pasurite minerale te cilat ndodhen ne sasi te medha, si qymyri, mineralet e plumbit-zinkut, nikelit-kobaltit, magnezit, kromit, aluminit, betonitet dhe kaolini, qe kane rezerva te medha gjeologjike. Ne grupin e dyte perfshihen pasurite minerale dhe metalore, mjaft te perhapura, qe mund te perdoren si materiale ndertim ...

Fjalori enciklopedik
                                     

ⓘ Fjalori enciklopedik

Fjalori enciklopedik zakonisht eshte nje liber i cili perfshin nje varg termash e perkufizimesh te shkurtra, te rregulluara dhe te renditura ne menyre alfabetike me nje shqyrtim te nje game te gjere temash. Fjaloret enciklopedike mund te jene te pergjithshem, qe permbajne artikuj mbi tema ne shume fusha te ndryshme; ose mund te jene fjalore te specializuar ne nje fushe te veçante, siç eshte arti, biografia, ligji, mjekesia ose filozofia. Ata gjithashtu mund te organizohen rreth nje perspektive te veçante akademike, kulturore, etnike ose kombetare.

Historikisht, termi eshte perdorur per tiu referuar çdo libri te referimeve enciklopedike d.m.th. nje gjitheperfshirje ne fusheveprim, dhe i cili organizohej alfabetikisht. Termi fjalor i parapriu enciklopedise ne perdorim te perbashket prej rreth dy shekujsh. Per te percjellur metoden e tyre alfabetike te organizimit si dhe per ta kundershtuar ate metode me sisteme te tjera per klasifikimin e njohurive, shume enciklopedi te hershme u titulluan ose nentitulloheshin "fjalor i arteve dhe shkencave" ose diçka e ngjashme.

Sidoqofte, me vone u zhvillua nje klase disi e veçante e librave referues. Ndersa ka ngjashmeri mes fjalorit dhe enciklopedise, duhet theksuar se ekzistojne edhe dallime te rendesishme:

  • Nje fjalor perqendrohet kryesisht ne fjalet dhe percaktimet e tyre, dhe zakonisht ofron informacion te kufizuar, analiza te formave te ndryshme dhe nje etimologji ne fjalore me te plote per fjalen e percaktuar. Prandaj, megjithese mund te ofroje nje perkufizim, ai mund ta lere lexuesin mangut pa e kuptuar mire thelbin e nje termi, dhe se si termi lidhet me nje fushe me te gjere te njohurive.
  • Nje enciklopedi, nga ana tjeter, kerkon te diskutoje çdo teme ne menyre me te thelluar dhe te percjelle njohurite e grumbulluara per ate teme. Kjo karakteristike eshte veçanerisht e vertete per ato enciklopedi me monografi te gjata per tema apo zera te veçante, siç jane dhjete botimet e para te "Enciklopedia Britanica". Nje enciklopedi shpeshehere perfshin shume harta dhe ilustrime, si dhe bibliografi dhe statistika.

Krahasuar me nje fjalor, fjalori enciklopedik ofron nje pershkrim me te plote dhe nje perzgjedhje te zerave per te percjelle nje game te caktuar te njohurive. Krahasuar me nje enciklopedi, fjalori enciklopedik ofron lehtesi me te madhe te perdorimit, permes shenimeve te permbledhura dhe ne disa raste me shume zera me terma te veçante; shpesh me madhesi me te zvogeluar, gje qe nenkupton edhe nje kosto te reduktuar te botimit.

Fjalori enciklopedik rrjedh prej fjalorit. John Harris e titulloi vepren e tij "Lexicon Technicum" 1704 nje "fjalor universal anglez i arteve dhe shkencave"; qe ne fakt ishte nje koleksion i njohurive ne gjuhen angleze, me renditje alfabetike.

                                     

1. Literatura

  • Robert Hunter, Henry Scherren, and John Williams. The Encyclopædic Dictionary. 7 volumes. 1879-1888.
  • Sandro Nielsen: The Effect of Lexicographical Information Costs on Dictionary Making and Use. In: Lexikos 18/2008, 170-189.