Back

ⓘ Arrorët. Nje arror eshte nje frut i perbere nga nje guaske e ngurte e pangrenshme dhe nje fare, e cila ne pergjithesi eshte e ngrenshme. Ne perdorim te pergjith ..
Arrorët
                                     

ⓘ Arrorët

Nje arror eshte nje frut i perbere nga nje guaske e ngurte e pangrenshme dhe nje fare, e cila ne pergjithesi eshte e ngrenshme. Ne perdorim te pergjithshem, nje larmi e farave te thata quhen arror, por ne nje kontekst botanik "arror" nenkupton qe guaska nuk hapet per te leshuar faren. Perkthimi i "arroreve" ne gjuhe te caktuara shpesh kerkon parafrazime, pasi fjala eshte e paqarte.

Shumica e farave vijne nga frutat qe natyrisht dalin nga guaska, per dallim nga arroret si lajthite, geshtenjat dhe acorns, te cilat kane mure me guaska te forta dhe burojne nga nje vezore e nderlikuar. Perdorimi i pergjithshem dhe origjinal i termit eshte me pak kufizues, dhe shume arror ne kuptimin e berthames, te tilla si bajame, pecans, fistike, arra, dhe arra braziliane, nuk jane arror ne kuptimin botanik. Perdorimi i zakonshem i termit shpesh i referohet çdo thelbi te ngurte, te ngrenshem si arror. Arroret jane nje burim ushqimi i dendur nga energjia dhe lende ushqyese.

                                     

1. Perkufizimi Botanik

Nje arror ne botanike eshte nje frut i thjeshte i thate, ne te cilin muri i vezores behet gjithnje me i veshtire ndersa piqet, dhe ku fara mbetet e paarritshme ose e lire brenda murit te vezores. Shumica e arrorve vijne nga pistils me vezore inferiore shiko lulen dhe te gjitha jane indiferente nuk hapen pasi piqen. Arroret e verteta prodhohen, per shembull, nga disa familje bimore te Fagales te rendit.

Fagale te tjera jo te gjitha speciet prodhojne arra te verteta
  • Lisi Kuercus
  • Tanoak Notholithocarpus
  • Ahu Fagus
  • Lisi prej guri Lithocarpus
  • Familja Fagaceae
  • Geshtenje Castanea
  • Bri Carpinus
  • Betulaceae familjare
  • Hazel, Filbert Corylus

Nje arror i vogel mund te quhet "arror" ose berthame, term i cili ndryshe referohet oogoniumit te gureve. Ne botanike, termi "arror dore" i referohet ne menyre specifike nje pyrene ose pirrene, e cila eshte nje fare e mbuluar nga nje shtrese me gure, siç eshte thelbi i nje drupe. Arroret dhe hickories Juglandaceae kane fruta qe jane te veshtira per tu klasifikuar. Ata konsiderohen te jene arror nen disa perkufizime, por quhen edhe arror drupace. "Tryma" eshte nje term i specializuar per frutat hickory.

Ne perdorim te zakonshem, nje "arrore peme" eshte, siç nenkupton emri, çdo arror qe vjen nga nje peme. Kjo me se shpeshti shfaqet ne lidhje me alergjite ushqimore, nje person mund te jete alergjik posaçerisht ndaj kikirikeve te cilet nuk jane arror pemesh por bishtajore, ndersa te tjeret mund te jene alergjike ndaj games me te gjere te arrorve qe rriten ne peme.

                                     
  • e Brazilit. Në botën e kuzhinës, farat e kajsusit futen në një grup me arrorët ndaj mund të ndodh të emërohen edhe arrat e kajsusit. Kajsusi pra është