Back

ⓘ Marciani ishte nje perandor romak i Lindjes me origjine ilire nga viti 450 deri ne vitin 457. Sundimi i Marcianit shenoi rikuperimin e Perandorise Lindore, te c ..
Marciani
                                     

ⓘ Marciani

Marciani ishte nje perandor romak i Lindjes me origjine ilire nga viti 450 deri ne vitin 457. Sundimi i Marcianit shenoi rikuperimin e Perandorise Lindore, te cilen perandori e mbrojti nga sulmet dhe kercenimet e jashtme dhe beri reforma ne ekonomi. Nga ana tjeter politikat izoluese te Marcianit e lane Perandorine Perendimore Romake pa ndihma kunder sulmeve barbare, qe u materializuan ne fushatat italiane ne Attila ne vitin 455. Kisha Ortodokse Perendimore e njeh Marcianin si nje shenjtor per rolin e tij ne perfshirjen ne Keshillin e Kishes. Pas nje lufte te gjate me prijesin e Huneve, Atilen, Marciani ishte i lumtur qe e kishte pare te vdekur Atilen para syve te tij. Marciani vdiq me 27 janar 457 nga semundja e gangrenes. Ai u varros ne Kishen e Apostujve te Shenjte ne Kostandinopoje.

                                     
  • 375 - 383 Valentiniani II 383 - 392 Konstanci III 421 Valentiniani III 425 - 455 Marciani 450 - 457 Leoni I 457 - 474 Leoni II 474 Anastasi I 430 - 518 Justini I 518 - 527