Back

ⓘ Rahmi Koç. Rahmi Mustafa Koç eshte nje biznesmen turk. Ne vitin 2016, Forbes e rradhiti ate si personi i 906-te me i pasur ne bote me vlere prej 2.6 miliarde do ..




                                     

ⓘ Rahmi Koç

Rahmi Mustafa Koç eshte nje biznesmen turk. Ne vitin 2016, Forbes e rradhiti ate si personi i 906-te me i pasur ne bote me vlere prej 2.6 miliarde dollare. Ne vitin 2013, ai eshte personi turk qe ka paguar me shume taksat mbi te ardhurat ne vendin e tij, duke arritur ne 37.5 milion lira.

                                     

1. Biografia

Rahmi ishte djali i vetem i njeriut me te pasur ne Turqi, Vehbi Koç. Ai ndoqi shkollen e mesme ne Kolegjin Robert ne Stamboll pas shkollimit fillor ne Ankara. Rahmi Koç me pas studioi ne Universitetin Johns Hopkins ne SHBA. dhe mori diplomen e tij ne menaxhimin industrial.

Ai filloi te punoje ne menyre aktive per Koç Group ne vitin 1958, duke u bashkuar me Ndermarrjen Otokoç ne Ankara. Ne vitin 1960, ai transferohet ne Koç Ticaret, i cili perfaqesonte Koç Group ne Ankara. Pas zhvendosjes se selise se Koç Holding nga Ankara ne Stamboll ne vitin 1964, e cila u krijua nje vit me pare, ai u be koordinator i pergjithshem i Koç Holding A.S. dhe u transferua ne Stamboll.

Pas vitit 1970, ai u be kryetar i komitetit ekzekutiv dhe nenkryetar i bordit te menaxhimit me 1975. Rahmi Koç u emerua kryetar i komitetit te menaxhimit te Koç Holding ne vitin 1980. Babai i tij Vehbi Koç transferoi kryesine e tij tek djali i tij me 30 mars 1984. Rahmi Koç u terhoq nga kjo detyre me 4 prill 2003, duke e transferuar poziten e tij te djali i tij i madh Mustafa Koç. Rahmi Koç aktualisht eshte Kryetar Nderi i Koç Holding.

Nje vizite ne Muzeun Henry Ford ne Michigan e frymezoi ate per te krijuar Muzeun Rahmi M. Koç ne Stamboll, i cili i kushtohet historise se transportit, industrise dhe komunikimeve qe shfaqin trena, nendetese dhe autos.

Ne vitin 2013, ai bleu Merrill-Stevens Drydock & Repair Co., varke me te vjeter ne Florida, dhe e quajti ate RMK Merrill-Stevens. Ai eshte pronar i nje jahti 52 metrash, Nazenin V.

                                     
  • në botë. Koç u pensionua në 1984 për t i kushtuar më shumë kohë veprimtarive shoqërore. Djali i tij Rahmi Koç mori drejtimin e kompanive të Koç Group. Vehbi