Back

ⓘ Alfred Uçi. U lind ne Korçe me 12 dhjetor 1930, i biri i Mina Uçit me prejardhje nga Hoçishti dhe Sheges se Petro Nini Luarasit. Shkollimin e ndoqi ne vendlindj ..
                                     

ⓘ Alfred Uçi

U lind ne Korçe me 12 dhjetor 1930, i biri i Mina Uçit me prejardhje nga Hoçishti dhe Sheges se Petro Nini Luarasit. Shkollimin e ndoqi ne vendlindje, ku vijoi edhe Liceun Freng, por pa mbushur 14 vjeç i takoi te merrte pjese ne çlirimin e Korçes nga FNÇ.

Shkollimin e larte e mori per Estetike dhe Filozofi ne Universitetin Lomonosov ne kryeqytetin sovjetik, Moske. Me themelimin e Universitetit te Tiranes u emerua pedagog i estetikes e filozofise, dhe kontribuoi si hartues i teksteve te para universitare te kesaj lende.

Ka bere shpjegimin e disa termave te shkences te teknikes per hartuesit e Fjalorit te gjuhes shqipe te botuar ne Tirane me 1980.

                                     
  • Skeda: Estetika, jeta, arti.JPG Estetika, jeta, arti Autori: Alfred Uçi Faqet e librit 368.
  • Skeda: Labirintet e modernizmit.JPG Labirintet e modernizmit Autori: Alfred Uçi Faqet e librit 392.
  • Skeda: Estetika e folklorit.JPG Estetika e folklorit me Autor: Alfred Uçi Botuar nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Tiranë, 2007. Faqet e librit 418
  • Skeda: Çeshtje teorike të estetikës dhe të kulturës.JPG Çeshtje teorike të estetikës dhe të kulturës Autori: Alfred Uçi Faqet e librit 290.
  • qëndrimet e tyre estetike figura të kulturës e artit shqiptar te vjetër e të ri si psh: Dritero Agolli, Ismail Kadare, Vath Koreshi, Fan Noli, Alfred Uçi etj.
  • qëndrimet e tyre estetike figura të kulturës e artit shqiptar te vjetër e të ri si psh: Dritero Agolli, Ismail Kadare, Vath Koreshi, Fan Noli, Alfred Uçi etj
  • Gërvalla, Guri Madhi, Ibrahim Madhi, Fan Noli, Odhise Paskali, Drita Pelingu, Matie Logoreci, Kristaq Rama, Ibrahim Rugova, Kadri Roshi, Alfred Uçi etj.
  • Philologica Slavica I I, Munstersche Texte zur Slavistik, p. 245 - 266. Uçi Alfred T. A. Kavallioti, un représentant albanais des lumières in: Studia
  • Jakup Kozmosi estetik i antikitetit në vizionin e një studjuesi erudit : Alfred Uçi Kozmosi estetik i antikitetit Studime për artin. - Nr. 9, f. 296