Back

ⓘ Vdekja e vëllezërve Bytyqi. Vellezerit Bytyqi ishin anetare amerikano-kosovare te Ushtrise Çlirimtare te Kosoves, te cilet u vrane nga policia serbe menjehere p ..
                                     

ⓘ Vdekja e vëllezërve Bytyqi

Vellezerit Bytyqi ishin anetare amerikano-kosovare te Ushtrise Çlirimtare te Kosoves, te cilet u vrane nga policia serbe menjehere pas perfundimit te Luftes se Kosoves, ndersa ata ishin ne paraburgim ne Petrovo Selo, Kladovo, Serbi. Trupat e tre vellezerve u zbuluan ne korrik 2001 ne nje varr masiv qe permbante 70 shqiptare, prane objektit te trajnimit te Njesise Speciale Anti-Terroriste. Trupat u gjeten me duar te lidhura dhe me plage me arme zjarri ne koke.

Agron 23, Mehmet 21 dhe Ylli Bytyqi 25 ishin qytetare amerikane me prejardhje kosovare u linden ne Çikago, Illinois dhe jetuan ne New York City. Pasi filloi rebelimi ne Kosove, ata vendosen te shkojne ne Kosove dhe te bashkohen UÇK-se "Brigada Antlatike".

Ne korrik 1999, dhe menjehere pasi agresioni i NATO-s ndaj Republikes se atehershme Federale te Jugosllavise mbaroi dhe u nenshkrua Marreveshja e Kumanoves, ata dyshohen se ndihmuan fqinjet e tyre - nje familje rome nga Prizreni - te kthehen ne Kraljevo, nga ku shpetuan gjate luftes. Per shkak te shkeljes se "Ligjit per levizjen dhe vendbanimin te huajve" te Republikes se Serbise, ata u arrestuan pergjate rruges tranzitore midis Kosoves dhe Serbise. Ata u denuan me 15 dite burg. Dymbedhjete dite me vone pas apelit, ata u lane te lire. Fqinji i tyre serb Mirosllav priti ti mblidhte, por vellezerit u mblodhen nga dy burra qe drejtonin nje makine te bardhe pa targa. Ata u derguan ne bazen e trajnimit te Njesise Speciale Anti-Terroriste. Dy dite me vone, ata u vrane me plumba te qelluar ne pjesen e pasme te kokes dhe u varrosen ne nje varr masiv, i cili tashme permbante kufomat te vrareve kosovare.

                                     

1. Hetimi

Autoritetet serbe treguan pak interes per te hetuar rastet kur policia serbe ka vepruar gjate luftes ne Kosove, por meqenese vellezerit ishin shtetas amerikane dhe per shkak te presionit nga autoritetet amerikane, filloi nje hetim. Shtetet e Bashkuara e pane vrasjen e vellezerve Bytyqi si nje krim te paramenduar te kryer kunder qytetareve te saj; Zyra Federative e Hetimit Amerikan FBI filloi nje hetim ndersa ambasada amerikane ne Beograd monitoroi me kujdes rastin.

I dyshuari kryesor ishte Vlastimir Gjorgjeviq, shef i Departamentit te Sigurise Publike te Ministrise se Puneve te Brendshme te Serbise MUP dhe ndihmes ministri per punet e brendshme gjate luftes ne Kosove. Gorgjeviq ishte komandanti i forcave te MUP ne Kosove ne fillim te viteve 1980 dhe nje nga burrat me te besuar te presidentit jugosllav Sllobodan Millosheviq. Ai u detyrua te dale ne pension ne maj te vitit 2001, kur kamioni i frigoriferit qe permbante trupat e shqiptareve te Kosoves u zbulua ne Danubin afer Kladovo. Para fillimit te hetimit, Gjorgjeviq u zhvendos ne Moske, por u arrestua ne vitin 2007 ne Budua, Mali i Zi. Ne vitin 2011, ai u shpall fajtor per krime lufte kunder civileve shqiptare te Kosoves gjate Luftes se Kosoves para ICTY. Ministri i Puneve te Brendshme gjate Luftes se Kosoves Vlajko Stojiljkoviq, i cili dyshohet se kishte bere urdherat, kreu vetevrasje ne vitin 2002.

Vrasja e vellezerve Bytyqi ende po hetohet nga Gjykata e Krimeve te Luftes ne Serbi. Dy figura te nivelit te ulet te policise, te cilet mund te kene kapercyer kufijte e krimeve, Milosh Stojanoviq dhe Sreten Popoviq, u liruan nga te gjitha akuzat per ndihme te krimeve te luftes ne mars 2013 per shkak te perfshirjes se tyre margjinale ne vrasjet e vellezerve Bytyqi.

Ne shkurt 2007, policia leshoi ​​urdhrin per Goran "Guri" Radosavljeviq, pasi ai nuk arriti te paraqitet ne gjyqin e Milosh Stojanoviq dhe Sreten Popoviq. Radosavljeviq ishte pergjegjes per objektin e trajnimit te SAJ, ku vellezerit u arrestuan, u ekzekutuan dhe u hodhen ne nje varr masiv. Radosavljeviq deshmoi ne gjykim, duke pretenduar se ai ishte larguar me pushime ne kohen e ndalimit dhe ekzekutimit te vellezerve Bytyqi.

Kater oficere te tjere u arrestuan ne fund te shkurtit 2007, pasi hetimet per ate qe saktesisht urdheroi dhe zbatoi ekzekutimet, midis te cileve ishin Milenko Arsenijeviq Komandant i SAJ ne ate kohe dhe tre oficere te tjere policie. Asnje nuk u akuzua kurre.

Ne mars 2007, ambasada amerikane ne Beograd tha se Departamenti i Drejtesise ne SHBA do te vazhdoje te kryeje hetimet e veta ne perputhje me ligjin amerikan.

                                     

2. Gjyqi i Sreten Popoviq dhe Milosh Stojanoviq

Ne gjyqin e vitit 2012 ne Serbi, dy burra u gjeten fajtore per ndihmen ne vdekjen e vellezerve, pjeserisht per shkak te perfshirjes se tyre margjinale ne krime. Ne vitin 2013, ankesa e prokurorit u mohua me aktgjykim qe lirimet u mbeshteten.