Back

ⓘ Panamaja eshte shteti me jugor i Amerikes se Mesme. Vendi perfshin rripin tokesor i cili lidh Ameriken Veriore me Ameriken Jugore. Panamaja kufizohet ne perendi ..
                                               

Kanali i Panamasë

Kanali i Panamase eshte i gjate 82 kilometra dhe kalon neper Ngushticen e Panamase duke lidhur Oqeanin Atlantik me Oqeanin Paqesor. Gjeresine me te madhe arrine 350 m ndersa ne pjesen me te ngushte eshte i gjere vetem 91.5 m. ka thellesi 13.7 m. Pas Kanalit te Suezit paraqet nje nder arteriet detare me te rendesishme ne bote. Eshte ndertuar me 10 tetor te vitit 1913. Ky kanal e ndan Ameriken Veriore me ate Jugore. Kanali i Panamase qe ndane dy kontinente ai ne fakt lidh dy oqeanet Atlantik dhe Paqesor. Kalimi i pare neper kanalin ujor eshte inauguruar ne vitin 1914, ne te cilin punimet per ...

                                               

2018 FIFA Kupa e Botës

2018 FIFA Kupa e Botes ishte edicioni i 21te i FIFA Kupes se Botes, nje turnament nderkombetar futbolli qe zhvillohet nje here ne kater vite dhe qe luhet midis ekipeve kombetare anetar te FIFA-s. U zhvillua ne Rusi nga 14 qershor 2018 e deri me 15 korrik 2018. Ishte edicioni i pare i Kupes se Botes qe u zhvillua ne Evropen lindore, dhe edicioni i 11te i zhvilluar ne Evrope. Ky edicion i Kupes se Botes rezultoi te ishte me i kushtueshmi ne histori me shpenzimet per organizimin e tij qe arriten rreth 14.2 miljard $. Gjithashtu ishte edhe edicioni i pare ku u vendos edhe perdorimi i sistemit ...

                                               

Kolumbia

Kolumbia zyrtarisht Republika e Kolumbise, eshte nje vend ne bregun veriperendimor te Amerikes se Jugut, i kufizuar ne veri-perendim nga Panamaja, ne veri nga Deti i Karaibeve ne lindje nga Venezuela dhe Brazili, ne jug nga Ekuadori dhe Peruja, dhe ne perendim nga Oqeani Paqesor. Kolumbia eshte republike kushtetuese jofederale e perbere nga tridhjete e dy departamenteKolonizatoret spanjolle arriten ne kete rajon rreth viteve 1500, duke gjetur fiset indigjene Chibchas dhe Taironasit. Spanjollet krijuan disa koloni te cilat me vone u kthyen ne provinca duke formuar Grenaden re si berthamen e ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1908

Afrika lindore - Wilhelm II, Kaizeri 1888–1918 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Burundi - Mwezi IV Gisabo, Mbreti i Burundit 1852–1908 Kryeminister – Mustafa Fahmi Pasha 1895–1908 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Monark - Abbas II, Kedivi i Egjiptit 1892–1914 nen pushtimin Britanik Egjipt - Kalifati Sokoto Veziri i Madh - Muhammadu Buhari 1886–1910 Maroku - Abdelaziz, Sulltani i Marokut 1894–1908 Liberia - Arthur Barclay, President 1904–1912 Etiopia - Menelik II, Perandori i Etiopise 1889–1913 Zanzibari protektorat Britanik- Tunizia protektorat Francez - Muhammad ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1915

Kryeminister - Louis Botha 1910–1919) Guvernator – Sydney Charles Buxton 1914–1920 Monark - George V, Mbreti i Afrikes se Jugut 1910–1936 Afrika e Jugut - Zanzibari protektorat Britanik - Sayyid Khalifa bin Harub Al-Busaid, Sulltani i Zanzibarit 1911–1960 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Liberia - Daniel E. Howard, President 1912–1920 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Tunizia protektorat Francez - Muhammad V an-Nasir, Beu i Tunisit 1906–1922 Etiopia - Iyasu IV, Perandori i Etiopise 1913–1916

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1916

Monark - George V, Mbreti i Afrikes se Jugut 1910–1936 Kryeminister - Louis Botha 1910–1919) Afrika e Jugut - Guvernator – Sydney Charles Buxton 1914–1920 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Etiopia - Zauditu, Perandoresha e Etiopise 1916–1930 Iyasu IV, Perandori i Etiopise 1913–1916 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Tunizia protektorat Francez - Muhammad V an-Nasir, Beu i Tunisit 1906–1922 Zanzibari protektorat Britanik - Sayyid Khalifa bin Harub Al-Busaid, Sulltani i Zanzibarit 1911–1960 Liberia - Daniel E. Howard, President 1912–1920

Panamaja
                                     

ⓘ Panamaja

Panamaja eshte shteti me jugor i Amerikes se Mesme. Vendi perfshin rripin tokesor i cili lidh Ameriken Veriore me Ameriken Jugore. Panamaja kufizohet ne perendim me Kosta Riken, dhe me Kolumbine ne lindje. Ne anen jugore ka dalje ne oqeanin Paqesor, ndersa ne veri ka dalje ne detin e Karibeve.

Panamaja ka pozite shume te pershtatshme gjeografike. Poziten e pershtatshme gjeografike ia mundeson kanali i Panamase.

                                     

1. Historia

Evropiani i pare i cili ka ardhur ne keto vise eshte Rodrigo de Bastidas duke notuar ne vitin 1501 nga Venezuela duke kerkuar ari. Nje vit me vone Kristofor Kolumbo viziton kete hapesire dhe vendoset perkohesisht. Pasiqe Vasco Núnez de Balboa ne vitin 1513 argumenton se rripi tokesor i Panmase eshte rruge e cila lidhe dy detra, Panamaja behet vend i kryqezimit te rrugeve tregetare te mbreterise spanjole ne Boten e Re. Suksesi i spanjoleve ka pasur edhe anen e erret – shfrytezimin dhe plaqkitjen e popullesise vendase.

Panamaja mbeti koloni e Spanjes 300 vite me radhe, nga 1538, deri ne vitin 1821 deri atehere kur behet krahine e Kolumbise. Ne vitin 1903 SHBA-te ndihmojne kryengritjen panameze per ndarje dhe pavaresi nga Kolumbia. Gjate shekullit te 20-te qeveria e Panamase shpesh ka kaluar periudha te destabilizimit politik dhe korupsioni. Ne vitin 1989 ne kohen e sundimit te gjeneralit Manuela Noriege ushtria e SHBA-se fillon sulmin ndaj Panamase, vetem pak dite para se Kanali i Panamase te kaloj nen kontrollimin e Panamase.

SHBA-te dorzuan Kanalin e Panamase, infrastrukturen dhe administrimin ne 31 dhjetor te vitit 1999.

                                     

2. Popullsia

Perberja etnike

Pjesen me te madhe te popullsise e perbejne mestizot, pra popullsia e perzier indiane, spanjole dhe kineze.

Besimet fetare

Ne Panama dominon feja katolike e cila ndiqet nga rreth 80% e popullsise. Feja katolike eshte fe zyrtare ne Panama. Fe te tjera qe praktikohen ne vend jane: feja protestante, feja myslimane, me nje numer te kufizuar ndjekesish dhe feja hinduiste, e cila eshte fe dominuese ne komunitetin hindu te vendit.