Back

ⓘ Luca Shytaj. Shytaj fitoi Kampionatin e Shahistave Shqiptare me 2003. Ai morri titullin mjeshter nderkombetar me 2006 dhe fitoi Kampionatin Italian te Shahut ne ..
Luca Shytaj
                                     

ⓘ Luca Shytaj

Shytaj fitoi Kampionatin e Shahistave Shqiptare me 2003. Ai morri titullin mjeshter nderkombetar me 2006 dhe fitoi Kampionatin Italian te Shahut ne vitin 2009. Ai arriti normen e tij te pare grandmaster GM ne gusht 2009, e dyta e tij gjate sezonit Bundesliga e Shahut 2016/17, dhe e treta e tij ne Festivalin Mulhouse ne korrik 2018. Ai iu dha titulli ne tetor 2018. Ai eshte lojtari i 14-te italian qe arrin titullin e Grandmaster.

Shytaj perfaqesoi Shqiperine ne Olimpiadat e 36-te dhe te 37-te Shahut, dhe Italine ne Olimpiaden e 38-te Shahut.

                                     

1. Karriera shkencore

Shytaj mori nje diplome bachelor ne biologji nga Universiteti La Sapienza, dhe nje diplome master ne gjenetike dhe biologji molekulare nga i njejti universitet. Tezen e tij PhD, e cila rezultoi ne nje kure funksionale te SIDA-s ne macaques, u emerua si nje nga tre prezantimet me te mira ne HIV Dart 2012, nje konference nderkombetare per proceset e zhvillimit te ilaçeve ne kerkimin antiretroviral. Qe nga viti 2017, Shytaj punon ne Universitetin e Hajdelbergut.

                                     

2. Jeta personale

Shytaj lindi ne Tirane. Ai u transferua ne Itali me prinderit e tij ne moshen gjashte vjeç, dhe ai u be nje qytetar italian ne vitin 2007. Ai u martua me shahisten gjermane Elisabeth Pähtz ne shtator 2015.