Back

ⓘ Ebu Sehl Isa bin Jahja el-Masihi. Ebu Sehl Isa ibn Jahja el-Masihi el-Xhurxhani ishte nje mjek persian nga Xhurxhani, ne lindje te Detit Kaspik, ne Iran. Ai ish ..
                                     

ⓘ Ebu Sehl Isa bin Jahja el-Masihi

Ebu Sehl Isa ibn Jahja el-Masihi el-Xhurxhani ishte nje mjek persian nga Xhurxhani, ne lindje te Detit Kaspik, ne Iran.

Ai ishte mesuesi i Ibn Sinas. Ai shkroi nje traktat enciklopedik me njeqind kapitujve mbi mjekesine el-Maa fi-l-Sanaa el-tabiiyyah; Arabisht المائة في الصناعة الطبيعية e cila eshte nje nga veprat me te hershme arabe te ketij lloji dhe mund te kete qene ne disa aspekte modeli i Kanun-it te Ibn Sinas.

Ai shkroi traktate te tjera per fruthin, per murtajen, per pulsin, etj.

Ai vdiq ne nje stuhi pluhuri ne shkretetirat e Huarezmise ne 999-1000 te es.

                                     

1. Burimet

  • G. Karmi, Nje permbledhje mesjetare e mjekesise arabe: "Libri i qindra" i Abu Sahl el-Masihit., J. Hist. Arabisht Sci. vol. 2 270-90 1978.
  • Carl Brockelmann: Arabische Litteratur vell.1, 138, 1898.