Back

ⓘ Shkolla Normale e Gjakovës. Shkolla Normale e Gjakoves eshte institucioni i pare profesional pedagogjik i hapur ne Kosove pas Luftes se Dyte Boterore. Mision i ..
                                     

ⓘ Shkolla Normale e Gjakovës

Shkolla Normale e Gjakoves eshte institucioni i pare profesional pedagogjik i hapur ne Kosove pas Luftes se Dyte Boterore. Mision i saj ishte pergatitja profesionale e kuadrove per fushen e arsimit jo vetem per Kosoven por edhe per vendet perreth saj.

                                     

1. Historiku

Shkolla Normale e Gjakoves filloi punen me 26 dhjetor te vitit 1946 me drejtor Beqir Kastratin. Ky institucion ishte nje shkolle profesionale pedagogjike me konvikt. Ne vitin e pare shkollor 1946/47 u regjistruan 55 nxenes ndersa me kalimin e kohes numri i tyre erdhi duke u rritur vazhdimisht aq sa ne vitin shkollor 1950/51 kishte 6 paralele me 222 nxenes dhe 20 mesimdhenes. Procesi mesimor zhvillohej ne objektin e Institutit Tregtar. Vijues te kesaj shkolle ishin nxenes jo vetem nga Kosova por edhe nga Mali i Zi, Maqedonia dhe Shqiperia. Ne tri vitet e para Shkolla Normale e Gjakoves funksionoi si nje shkolle pedagogjike dyvjeçare e pastaj kaloi ne sistemin katervjeçar. Mesimdhenes te kesaj shkolle kane qene: Hasan Vokshi, Tajar Hatipi, Myzafere Gjinali - Hatipi, Dhimiter Fullani, Jusuf Nimani, Nevruz Nura, Apostol Tanefi, Lirie Xhufka - Tanefi, Rexhep Shpendi, Shaip Ademi, Margarita Gjurashkoviq, Nikolla Dragiqeviq, etj. Ne vitin shkollor 1953/54 ky institucion arsimor u transferua ne Prishtine.

                                     
  • të kërkonin nga ai që në Gjakovë të hapej Shkolla Normale e jo ajo tregtare, si kishte vendosur qeveria e tij. Fjalën me këtë kërkesë të të rinjve gjakovarë
  • Gjakovës themelohet shkolla tetë klasëshe Vojo Llakçeviq e cila më vonë emërohet SH.F.M.U Zekeria Rexha Tani kjo shkollë numëron në radhët e
  • atdhetare dhe përhapjen e gjuhës shqip. Si përfaqësues nga Kosova dhe delegat i Pejës, Gjakovës Plavës e Gucisë, mori pjesë në shpalljes e pavarësisë kombëtare
  • gjimnazi dhe Shkolla Femërore e Punës, në Prishtinë u ngrit Shkolla Normale Sami Frashëri dhe nisën nga puna shkollat e Prizrenit, Gjakovës Mitrovicës
  • rrethi i malësisë Gjakovës gjegjësisht nga Reka e Keqe por të cilët ishin nipper nga motra të Memës dhe Kolës, dhe të cilët formuan lagjen e cila tani quhet
  • Shkollën Normale të Gjakovës Në vitin 1950 - 1951 filloi punën si mësues në shkollën fillore në Shipashnicë të Epërme. I frymëzuar nga veprimtarët e LNDSH
  • përcjelljen e ilegalëve - delegatëve për në Malësinë e Gjakovës ku në Bujan me 31 dhjetor 1943 e 1 dhe 2 janar 1944 u mbajt Konferenca e parë themeluese e Këshillit
  • Tregtare italiane në qytetin e lindjes. I vijoi, pra, me 1904 studimet në Kolegjin e Shën Adrianit, duke kryer me 1907 shkollën normale Po atë vit u emërua mësues
  • Shkollon Normale 4. Shkollën Teknike 5. Shkollën Bujqësore 6. Shkollën e kualifikimit të punëtorëve 7. Shkollën e Muzikës Përkthime: 1. Fillet e gjeografisë