Back

ⓘ Emevitët. Emevitet ose Omajadet ishin nje familje arabe e cila erdhi ne pushtet duke krijuar Kalifatin Emevi midis viteve 661 dhe 750 dhe me vone edhe ne Spanje ..
Emevitët
                                     

ⓘ Emevitët

Emevitet ose Omajadet ishin nje familje arabe e cila erdhi ne pushtet duke krijuar Kalifatin Emevi midis viteve 661 dhe 750 dhe me vone edhe ne Spanjen Islame ndermjet viteve 750 dhe 1031. Ne periudhen para-islame, ata ishin nje fis i spikatur kurejshi, si pasardhes te Ummja ibn Abd Shams. Perkunder kundershtimit te vendosur ndaj profetit islamik Muhammed, Omajjadet perqafuan Islamin perpara vdekjes se ketij te fundit ne vitin 632. Nje anetar i klanit, Othmani, vazhdoi te behej Kalifi i trete Rashidun ne vitet 644 - 656, ndersa anetaret e tjere ishin guvernatore ne pozita te ndryshme. Nje prej ketyre guvernatoreve, Muavije I, fitoi Luften Civile te Pare Muslimane ne vitin 661 dhe themeloi Kalifatin Omajad me kryeqytetin e saj ne Damask te Sirise. Kjo shenoi fillimin e Dinastise Emevite, dinastise se pare te trasheguar ne historine e fese islame dhe dinastia e vetme qe sundoi mbi te gjithe boten islame te kohes se saj.

                                     
  • zona të ndryshme të Magrebit, Sudanit, Sicilisë, Levantit dhe Hixhazit. Emevitët Abasidët Ilahiane, Hsain 2004 Ethnicities, Community Making, and Agrarian
  • si dinasti deri më 1031 me kalifin e fundit të Kordobës Shih edhe: Emevitët Dinastia e abbasidëve sundoi nga 749 deri më 1258. Ajo rridhte nga Abbas