Back

ⓘ Haki, One Piece. Haki eshte nje fuqi misterioze qe gjendet ne çdo qenie te gjalle ne boten e One Piece. Nuk eshte ndryshe nga shqisat tipike. Megjithate, shumic ..
                                     

ⓘ Haki (One Piece)

Haki eshte nje fuqi misterioze qe gjendet ne çdo qenie te gjalle ne boten e One Piece. Nuk eshte ndryshe nga shqisat tipike. Megjithate, shumica e njerezve nuk e vene re ose nuk arrijne ta zgjojne ate. Ne pergjithesi, ka dy lloje te Haki ne dispozicion per te gjithe, duke pasur parasysh trajnimin e duhur; megjithate, ekziston nje lloj i trete qe thuhet se posedojne vetem nje grup te caktuar "te zgjedhurve". Ne terma te thjeshte, Haki eshte nje aftesi per te ndier energji shpirterore, perdor forcen e jetes si perforcim fizik dhe per te mbizoteruar forcen e armiqve me vullnetin tend.

Ne Vendin Wano, Haki njihet si Ryuō 流 桜, fjale per fjale "Sakura Rrjedhese".

                                     

1. Llojet e Hakit

Haki eshte i ndare ne tre kategori, ose lloje, secila ka nivele te perdorimit, keshtu qe edhe dy perdorues te afte mund te mos jene te barabarte. Shumica e njerezve qe mund te perdorin Haki kane tendence te kene nje lloj qe ata jane me te mire dhe si rezultat perqendrohen ne ate lloj. Megjithate, nje person mund te permiresoje aftesite e tij me te gjitha llojet e Haki-t, vetem kerkon me shume pune. Per me teper, te pakten dy lloje te Haki mund te perdoren njekohesisht:

                                     

1.1. Llojet e Hakit Kenbunshoku Haki

Kenbunshoku Haki 見聞色の覇気, fjale per fjale" Ambicie e Vezhgimit” ose e njohur ne ishullin Skypiea si Mantra 心綱マントラ, fjale per fjale" Litar i Mendjes” eshte nje forme e Haki-t qe i lejon perdoruesit te ndieje pranine te tjereve, edhe nese ato jane fshehur nga pamja apo shume larg per te pare natyrisht.

Me kete ambicie, perdoruesi mund te ndjeje pranine te tjereve edhe nese jane larg per te pare natyrisht. Perdoruesi nuk mund ta shoh paraqitjen e personit, por mund te njoh prej" aura” te tij, siq shihet kur Ussop pa" aura” te Luffy, Trafalgar Law dhe Sugar ose si Fujitora i verber sheh" aura” e banoreve te Dressroses. Perdoruesit mund te shohin" aura” te tjereve edhe nese jane te padukshem ose tee fshehur pas murit.

Ky ambicie e lejon perdoruesin poashtu te parashikoj sulmet e kundershtareve. Ky parashikim i duket perdoruesit si nje imazh ose nje "premtim" i shkurter i asaj qe kundershtari do te beje ne syrin e mendjes se perdoruesit, dhe demi qe perdoruesi do te marre nese sulmi ne te vertete do te "godet". Duket se qellimi me vrases i armikut ka, aq me lehte ata duhet te parashikojne, megjithese perdoruesit me te afte mund te parashikojne levizje nese ka qellime vrasese ambientale apo jo.

Nese perdoruesi e ushtron ne nje nivel te avancuar, perdoruesi mund te shoh pak ne te ardhmen si Charlotte Katakuri dhe Monkey D. Luffy. Katakuri mund te perdore kete nivel kombinuar me frutin e tij duke e bere frutin te duket si Logia.

Ky lloj i Haki-t gjithashtu mund ti lejoje perdoruesit te ndieje dhe te identifikoje ndjenjat dhe natyren te tjereve. Per shembull, Aisa ishte ne gjendje te ndjente natyren agresive te Wyper me kete Haki.

Eshte e mundur se ky lloj e lejon perdoruesin te ndjeje aftesite te tjereve. Kjo u permend nga Rayleigh kur ndjeu se ne ishullin Rusukaina jane 500 kafshe qe jane me te forte se Luffy ne ate kohe.

Sipas Katakurit, ky lloj i ambicies funksionon mire nese perdoruesi eshte ne gjendje te qete.

Nje nga dobesite e ketij lloji eshte se parashikimi nuk e ben perdoruesin e shpejte. Shmangia e sulmeve bazohet ne shpejtesine e perdoruesit. Perdoruesi e humb kete aftesi nese humb koncentrimin. Otohime humbi koncentrimin pasi ishte shume e lumtur kur pa se banoret e ishullit Fishman nenshkruan petiticionin dhe u vra nga Hody Jones.

Aftesi per te pare te ardhmen gjithashtu ka dobesi. Katakuri pa se Sanji do te shmange te shtenen e atit, por nuk e pa se Sanji do te shmang karamelen e tij qe gjuajti si plumb nga nje distance te larget.

                                     

1.2. Llojet e Hakit Busoshoku Haki

Busoshoku Haki 武装色の覇気, fjale per fjale" Ambicie e Armatimit” eshte nje forme e Haki qe i lejon perdoruesit te perdore shpirtin e tyre per te krijuar, ne thelb, nje force te blinduar te padukshme rreth vetes. Veçanerisht, kjo forme e Haki mund te perdoret per te demtuar perdoruesit e frutit te llojit Logia.

Ngjashem me Tekkain teknike e Cipher Pol, ky Haki lejon perdoruesin te mbroje kunder sulmeve qe perndryshe do te shkaktojne dem.

Natyrisht kjo "forca te blinduara te padukshme" mund te perdoret gjithashtu si nje arme per te goditur te tjeret. Ajo mund te perdoret per te shtuar sulmet fizike te perdoruesit, te parashikuara perpara perdoruesit si force brutale e paster, ose te mbushura me arme per te rritur efektivitetin e tyre. Çdo sulm dhe / ose arme e zgjeruar nga Busoshoku Haki godet rende me shume se normalisht pa te. Per shembull, shigjetat Haki te imazhit te Kuja jane te afta te depertojne ne gure te ngurte. Shpataren priren te perdorin Busoshoku Haki per te mbushur shpatat e tyre per te parandaluar ata nga prerja.

Ky lloj Haki gjithashtu ka aftesine te anashkaloje fuqite e perdoruesit te frutave te detit, trupi i te cileve eshte ndryshuar nga fruti i tyre ne ndonje menyre, duke prekur "trupin substancial" nen çfaredo mbrojtjeje te frutave, siç eshte rasti i ndryshimit te trupit frutave e detit si Logia ose Paramecia. Megjithate, ndryshe nga Kairōseki, ajo ne fakt nuk anulon kompetencat e frutave te detit te nje perdoruesi, keshtu qe ende u lejon atyre te mbrojne veten dhe vazhdojne te luftojne normalisht. Me te njejtin efekt, ky Haki mund te perdoret gjithashtu si nje nivel me i larte i fuqise sulmuese, me shume se vetem duke anashkaluar fuqite e frutit te kundershtarit.

Nje koncentrim i rende ose shtrese i ketij Haki mund te perdoret per te forcuar pjeset e trupit, duke e kthyer zonen e zeze, duke e bere perdoruesin me te dendur dhe me te frikshem, dhe duke i dhene sulmet e tyre me te medha. Siç tregohet me Vergo dhe me vone Pika, eshte e mundur qe njeri te veshe tere trupin e tij ne Busoshoku Haki. Edhe pse Luffy, i pari ne stilin kryesor per te demonstruar kete efekt, e quajti tekniken si Busoshoku: Koka 武装 色 硬化, fjale per fjale do te thote "Ngjyra e Armatimeve: Ngurtesim", Donquixote Doflamingo dhe Roronoa Zoro jane te vetmit njerez qe perdorin kete emer per tekniken. Perveç kesaj, ne perqendrime te larta te ketij Haki qe perdoreshin per te mbushur armet, i kthejne ato te zeza dhe nese jane te perqendruara edhe me shume, nje atmosfere e zeze e zjarrte e vogel mund te shihet duke kaluar nga disa pjese te armes.

Niveli i avancaur i Armatimit mund te emetohet nje distance te shkurter larg trupit te perdoruesit pa nje medium. Kjo eshte pare per here te pare kur Sentomaru shmangu sulmin e Luffy-t pa bere kontakt te drejtperdrejte, megjithese kjo nuk u shpjegua deri gjate Wano Country arc, kur Luffy kujtoi se si Rayleigh dikur e perdori nje teknike te ngjashme. Luffy beson se niveli i avancuar mund te jete mjaft i fuqishem per te plagosur Kaidon jashtezakonisht te qendrueshme, i cili ishte ne gjendje te lekundte lehte Armatimin e rregullt kur Luffy e sulmoi ate me marshin e trete dhe madje edhe marshin e katert. Ky nivel i avancuar gjithashtu mund te perdoret ne lidhje me aplikimin e forcimit.

Nje dobesim i ketij lloji eshte se armatimi nuk eshte mbrojtje absolute dhe mund te tejkalohet perderisa kundershtari tjeter ka force superiore fizike.

Forca e rendesishme fizike mund te tejkaloje ende kete mbrojtje; per shembull, Luffy goditi Boa Marigold mjaft e veshtire me marshin e dyte qe ajo dergoi rimekembur.

Ky lloj i Hakit ngjajshem me Kenbunshoku mund te zbrazet nese perdoruesi e perdore per nje kohe te gjate.                                     

1.3. Llojet e Hakit Haoshoku Haki

Haoshoku Haki 覇王色の覇気, fjale per fjale" Ambicie e Pushtimit” eshte nje forme e rralle e Hakit qe nuk mund te arrihet permes trajnimit. Vetem nje ne disa milion njerez kane kete aftesi. Ky lloj Haki lejon perdoruesin te ushtroje vullnetin e tyre mbi te tjeret.

Thuhet se kushdo qe posedon kete lloj Haki ka cilesite e nje mbreti.

Haoshoku Haki konsiderohet nje kercenim jashtezakonisht i rrezikshem dhe nje aset shume i vlefshem nga grupe te fuqishme si marinaret dhe perandoret.

Deri me tani, ky lloj i Hakit funksionon ndaj ketyreve qe kane vullnet te dobet, ndersa keta qe kane vullnet te forte mund te rezistojne.

Aftesia mund te perdoret edhe kur eshte perdoruesi pa vetedije, siç tregohet kur Luffy arriti te rrezoje kapesit e tij ne Wano pavaresisht se ishte ne nje gjendje te papergjegjshme.

Ndersa kjo eshte treguar si nje dhurate shume e rralle ne bote si nje e tere, Don Chinjao veren se Bota Re eshte e mbushur me shume te tjere qe posedojne aftesine per ta perdorur kete lloj te Hakit. Ai shpjegon se Luffy me siguri do te takohet me ta dhe per te luftuar ata per titullin e Mbretit te Pirateve.

                                     

2. Kuriozitete

 • Dallimi mes Armatimit dhe Tekkai eshte se Tekkai varet nga fuqia fizike e perdoruesit, por Armatimi varet nga vullneti i perdoruesit dhe forca e jetes. Gjithashtu, ndersa Tekkai eshte me i prirur per mbrojtje, me perdoruesit qe zakonisht jane te palevizshem gjate shtrengimit te trupave te tyre, Armatimi nuk ka nje pengese te tille. Nga ana tjeter, perdorimi i tepruar i Armatimit ne menyre rresht mund te shkarkoje perdoruesin per nje periudhe kohore, nje dobesi qe nuk njihet nga Tekkai.
 • Haki duke se bazohet ne llojet e Qi qe gjendet ne disa anime dhe manga; e cila bazohet ne konceptin e qi ne filozofine kineze.
 • Busoshoku Haki eshte lloji me i perdorur i Haki-t ne serine deri tani, pasi eshte sulmi me i lidhur dhe fuqia e mbrojtjes ne luftime.
 • Koncepti i Kenbunshoku Haki, i njohur si Mantra ne ishullin Skypiea, bazohet lirshem ne stilin te menduarit ne Hinduizem, i cili shkon me te njejtin emer.
 • Fjala Haki eshte gjithashtu term i Haki, nje mbret i detit ne Skadinavi sipas mitologjise nordike.
                                     
 • One Piece është një seri manga japoneze e shkruar dhe ilustruar nga Eiichiro Oda. Është serializuar në Weekly Shonen Jump që në 19 korrik 1997 kapitujt
 • One Piece është një manga dhe anime që zhvillohet në një botë plot me piratë. Mangaja paraqet një univers relativisht të larmishëm, si gjeografikisht
 • Enel エネル Eneru është një personazh i trilluar nga anime dhe manga One Piece Ai ishte Perëndi i Skypiea dhe antagonisti kryesor i Skypiea Saga, ai
 • Seria manga dhe anime e One Piece paraqet një mori personazhesh të krijuar nga Eiichiro Oda. Seria zhvillohet në një univers imagjinar ku një numër i
 • One Piece Ai është ish - piratë i Piratëve të Rogerit, i njohur si Dora e Djathtë e Mbretit të Piratëve Ai ishte mësues i Luffy ku i a mësoi Haki
 • ロジャー海賊団 Rojā Kaizokudan është një ekuipazh fiktiv në anime dhe manga One Piece Ekuipazhi u udhëhoq nga Mbreti i Piratëve Gol D. Roger dhe të vetmit
 • manga One Piece Ai ishte kapiten i Piratëve të Mjekërrbardhit dhe ishte i njohur si Njeriu më i Fortë në Botë dhe Njeriu më i Afërt i thesharit One Piece
 • Admirali është rangu i dytë në organizatën e Marinarëve në anime dhe manga One Piece është rangu më i lartë se zëvendës i admiralit dhe më e ulët se flota
 • Pika ピーカ është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Ai është një nga tre oficerët ekzekutiv të Ekuipazhit të Doflamingos
 • Feniksi 不死鳥マルコ Fushichō Maruko është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece Ai është ish - komandanti i divizonit të parë i Piratëve të Mjekërrbardhit
 • Aokiji Fazani i Kaltërt është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece Para dy viteve ai ishte admiral i Marinës. Ai u propozua nga Sengoku