Back

ⓘ Histori shqiptare”. Histori shqiptare emision i TV KLAN me gazetare Alma Çupi. Nje program me nje minutazh 50 minuta, ne stilin e reportazhit. Ky emision ka si ..
                                               

Kryengritja e Dibër-Ohrit

Kryengritja e Diber-Ohrit ishte nje kryengritje e popullsise lokale shqiptare dhe bullgare ne perendim te Wardar Makedonien, ne Maqedonine e sotme, kunder sundimit te ri serb. Kryengritja u nisi me shtator 1913 dy muaj mbas fundit te Luftes se Dyte Ballkanike ne rajonin rreth Dibres, Struges dhe Ohrit. Udheheqes te kryengritesve ishin prijesit shqiptare si dhe ata bullgare si Milan Matov, Petar Tschaulew, Pawel Christow dhe Anton Schibakow. Mbas dy javesh te gjata luftimesh 100.000 ushtare te Ushtrise serbe e shtypen kryengritjen. Me mijera kryengrites u vrane dhe me dhjetera mijera banore ...

                                               

Traktati i Gaeta-s

Traktati i Gaeta-s ka qene nje marreveshje politike e permbyllur ne Gaeta ne 26. mars 1451 midis Alfonso V. dhe dy ambasadoreve te Skenderbeut. Ne traktat Zot i Shqiperise, Skenderbeu dhe mbreti i Napolit dalin te dy te barabarte dhe jo njeri kryezot e tjetri vasal.

                                               

Nga Paleologët te Muzakajt

Nga Paleologet te Muzakajt, Berati dhe Vlora ne shekujt XII - XV liber me autor Pellumb Xhufin. Faqet e librit 463. Shtepia Botuese "55". Tirane, 2009. Nje histori shqiptare, brenda problematikes se Shqiperise se shekujve XII - XV, ne te cilen autori kujdeset te ndriçoje te evidentoje rolin vendimtar te faktoreve shoqerore e politike vendas. Muzakajt, Balshajt, Matrenget, te tjera familje feudale shqiptare gjejne ne kete liber faqe te pashkruara te historise se tyre.

                                               

Kuverna e Përdorme

Kuverna e Perdorme ishte qeveria e perkohshme e Lidhjes Shqiptare te Prizrenit. U krijua ne fillim te vitit 1881. Kuverna e Perdorme formoi njesi te rregullta dhe ndihmese ushtarake, ne viset e çliruara ajo ngriti nje administrate te veten. Kujdes te veçante i kushtoi edhe ngritjes se pushtetit te ri shqiptar. U moren masa te rrepta kunder veprimeve arbitrare dhe shperdorimit te funksioneve pushtetore nga nepunesit e pandergjegjshem. Masa te rrepta u moren edhe kunder bejlereve reaksionare, te cilet u perpoqen te minonin pushtetin e ri me veprimtarine e tyre. Veprimtaria e Kuvernes se Perd ...

                                     

ⓘ "Histori shqiptare”

Histori shqiptare emision i "TV KLAN" me gazetare Alma Çupi. Nje program me nje minutazh 50 minuta, ne stilin e reportazhit.

Ky emision ka si qellim te tregoje histori per njerezit qe punojne, kontribuojne per komunitetin, ngrene biznese, ruajne, traditen, kulturen si dhe ndihmojne ne zhvillimin e turizmit ne Shqiperi.