Back

ⓘ Arti luftarak. Sportet luftarake jane shkathtesi apo arte luftarake, qe shpesh i hasim te quhen Arte marciale, te cilat kane kaluar neper procesin e modifikimit ..
                                               

Dim Mak

Dim Mak eshte art luftarak qe njihet si prekja qe shkakton vdekjen, art i lashte luftarak i goditjeve te pikave vitale te trupit te sulmuesit me origjine nga Kina. Keto goditje jane te krijuara per te shkaktuar paaftesim, tronditje dhe vdekjen. Keto pika vitale te trupit jane te njejta me ato qe perdoren ne sherim ne akupunkture dhe artet te tjera aziatike te sherimit. Arti luftarak Dim Mak eshte pjese perberese te gjithe arteve te tjera luftarake. Megjithate, shume pak instruktore te arteve te ndryshme luftarake dine per specifikat e teknikave te ketij arti luftarak. Shume pika vitale te ...

                                               

Xhudo

Xhudo ose Judo eshte nje fjale japoneze e cila ka kutimin ose domethenien "menyre e lehte". Si sport u themelua ne vitin 1882 ne Japoni nga nje studiues ri i quajtur Jigoro Kano.

                                               

Kung fu

Kung fu eshte nje emertim kinez qe tregon arritjen me pune te vazhdueshme dhe perkushtim te mjeshterimit te çdo teknike luftarake, jo vetem ne artet luftarake. Pra, me kung fu tregohet te ushtruarit me perpjekje te gajta deri ne arritjen e persosmerise ne nje art, teknike apo veprimtari. Ne Evrope termi "kung fu" u perdor ne vitet 1970 per te treguar filmat kineze te artisteve me fame te arteve luftarake, si p.sh. Brus Li Emertimi me i pershtatshem per te treguar artet luftarake kineze eshte "vushu", pra fjale per fjale art luftarak. Shprehja kineze vushu gong fu tregon "mjeshtrine e artit ...

                                               

Brus Li

Bruce Lee, ishte aktor i artit luftarak, filozof kinez, instruktor i artit luftarak si dhe themelues i stilit luftarak Jeet Kune Do. Njihet si aktori me ndikim i artit martial si dhe ikone e shekullit XX. Gjithashtu ishte babai i aktorit Brandon Lee dhe aktores Shannon Lee.

                                               

Kosharja altari i lirisë

"Kosharja altari i lirise" liber me Autor Bahri M. Gashi, Faqe: 668. Dimensionet e luftes se Koshares dhe format e saj. Brigada 138 "Agim Ramadani” Koshare. Zona Operative e Dukagjinit. Faik Konica, Prishtine,2006 Permbajtja Parathenje PJESA E PARE Aspekte strategjike te luftes. Dimenzionet e luftes se Koshares dhe format e saj. Sistemi komandues dhe reflektimi strategjik ne Koshare. Lufta e Kosoves dhe filozofia e saj ne te drejten nderkombetare. Lufta dhe arti ushtarak modern. Koncepteve se ne Kosove kishte konflikt apo lufte te armatosur. PJESA E DYTE Ritmet e betejes. Beteja e Koshares ...

                                               

Ndeshja e demave

Ndeshja e demave eshte nje konkurs fizik qe perfshin njerezit dhe kafshet qe perpiqen te nenshtrojne publikisht, imobilizojne ose vrasin nje dem, zakonisht sipas nje grupi rregullash, udhezimesh ose pritjesh kulturore. Ka shume forma dhe varietete te ndryshme ne vende te ndryshme ne te gjithe boten. Disa forma perfshijne vallezimin rreth ose mbi nje lope ose dem, ose perpjekje per te rrembyer nje objekt nga kafsha. Forma me e njohur e ndeshjes eshte ajo e stilit spanjoll, nje spektakel tradicional ne vende perfshire Spanjen, Portugaline, pjese te Frances jugore, Meksikes, Kolumbise, Ekuado ...

Arti luftarak
                                     

ⓘ Arti luftarak

Sportet luftarake jane shkathtesi apo arte luftarake, qe shpesh i hasim te quhen "Arte marciale", te cilat kane kaluar neper procesin e modifikimit, te fisnikerimit dhe te humanizimit, me çrast elementet apo teknikat e luftimit jane vene ne korniza te frymes dhe te parimeve sportive.

Ndryshimi ne mes te sporteve luftarake dhe shkathtesive luftarake apo te mbrojtjes qendron ne faktin se shkathtesite luftarake jane shkathtesi, apo variante shkathtesish qe nuk kane kaluar procesin e transformimit ne sporte. Per kete arsye, te shkathtesite luftarake, apo shkathtesite e mbrojtjes nuk mbahen dhe nuk mund te mbahen gara sportive, siç eshte per shembuill rasti me Jiu-jitsun, Hapkidon apo me ndonje shkathtesi tjeter te ketij lloji.

Kur flitet per kete, duhet bere dallim midis gares sportive dhe shfaqjes publike, ku ne disa raste dhe ne disa shkathtesi nuk vlejne parimet sportive, siç eshte rasti, po e zeme, me formen e luftimit te lire Free Fighting, ku nuk vlejne kurrfare rregullash, per çarsye shfaqjet e tilla jane shume te ashpra per numrin me te madh te njerezve.

Tradiionalisht, artet mariale jane indetifikuar si arte marciale qe kane origjinen nga Azia. Mejithate, kur kuptimi i arteve marciale filloi te zjerohet, artet mariale te cilat u zhvilluar te krijohen jashte kufijve te azise filluan qe te etikohen si arte marciale.

Teknikat e arteve marciale vijne ne forma dhe madhesi te ndryshme. Ne menyre te thjeshte teknikat e arteve marccialem mund ti ndajme ne teknikat pa arme ne te cilat praktikuesi nuk perdor arme, perveq pjeset e tij te trupit, dhe ne teknikat me arme: thika, shkopinj, shpata etj.

Teknikat pa arme te arteve marciale jane:

- teknikat e goditjeve me dore dhe kembe - teknikat e hedhjes, levave, mbytjeve etj.

Karakterizohen si goditje fizike me secilen pjese te trupi. Goditjet jane te menduara per te shkaktuar dhimbje, lendim ose vdekje tek kundershtari. Teknikat e goitjeve perfshijne pothuajse te jitha pjeset e trupit ku forca mund lehte te perqendrohet. Te goditjet me dore perfshihen keto pjese te trupit: balli i grushtit, shpina e grushtit, majet e gishtave, tehu i dores,beryli etj te goditjet me kembe perfshihen molleza e shputes,thembra, tehu i shputes,gjuri etj. Ne varesi te arteve marciale perdorimi i ketyre pjeseve eshte i ndryshueshem. Artet marciale jane menyra me e mire per te kontrolluar gjendjen e brendshme dhe te meson disiplinen ne jet

                                     

1. Lista e sporteve luftarake

 • Systema
 • Judo
 • Genbukan Ninpo Bugei
 • Krav Maga
 • Bujinkan Budo Taijutsu
 • Hankido
 • Jiujitsu Brazilian
 • Jiujitsu
 • Wrestling
 • Tang Soo Do Tangsudo
 • Xing Yi Quan
 • Pencak Silat
 • Kung fu
 • Kalaripayattu
 • Ninjutsu
 • Aikido
 • Taekwondo
 • Defence
 • Hapkido
 • Kendo
 • Karate
 • Muay Thai
 • K-1
 • Kickbox
 • Capoeira