Back

ⓘ Rasti për Kosovën: Rruga drejt Pavarësisë. Rasti per Kosoven: Rruga drejt Pavaresise eshte liber e botuar ne Anthem Press ne korrik te vitit 2006. Libri u redak ..
                                     

ⓘ Rasti për Kosovën: Rruga drejt Pavarësisë

Rasti per Kosoven: Rruga drejt Pavaresise eshte liber e botuar ne Anthem Press ne korrik te vitit 2006. Libri u redaktua nga Anna Di Lello dhe pasethenja u be nga shkrimtari Ismail Kadare.

                                     

1. Pershkrimi

Ky liber ben rastin per pavaresine e Kosoves - e cila ishte pjese e Jugosllavise - dhe aktualisht nje protektorat nderkombetar i udhehequr nga Kombet e Bashkuara - ne nje kohe kur diplomacia nderkombetare eshte thellesisht e perfshire ne zgjidhjen e çeshtjes kontestuese te statusit te saj perfundimtar. Negociatat filluan ne janar te vitit 2006 nen patronazhin e nje te derguari te posaçem te Kombeve te Bashkuara dhe i eshte dhene impuls i perterire nga vendosmeria e bashkesise nderkombetare per te arritur nje zgjidhje. Rasti per Kosoven synon te kontribuoje ne keto negociata duke ofruar argumente te informuara per nje qasje tjeter ndaj çeshtjes se statusit te Kosoves qe tejkalon kufizimet e debateve aktuale. Qellimi i tij eshte te luftoje propaganden antishqiptare te kryer nga disa parti, por asnjehere te mos propozoje kunderpropagande armiqesore ndaj te tjereve apo qellimeve te Kosoves demokratike.

Debatet per Kosoven jane perqendruar kryesisht ne ideologjine dhe ndertimin e miteve, duke injoruar perkthimet ne praktike; ne gjeopolitika, duke zhdukur implikimet e thella per stabilitetin dhe sigurine; ose ne politike, duke mos pasur nje kuptim konceptual te dyja ideologjive dhe proceseve. Nuk ka asnje liber qe i lidh keto fusha te ndryshme ne nje menyre bindese. Rasti per Kosoven e ploteson kete boshllek me debat intelektualisht sfidues dhe politikisht te pershtatshem.

                                     
  • kanë arritur një konsensus për një autonomi për Kosovën duke përfshirë mekanizma për zgjedhje të lira dhe të ndershme për institucione demokratike. Ndërkohë