Back

ⓘ Xhamia e Pashës, Elbasan. Xhamia e Pashes ishte nje xhami e vogel, me çati, ne Elbasan. Asaj iu prish minarja, por fatmiresisht i shpetoi shkaterrimit total. Ne ..
Xhamia e Pashës (Elbasan)
                                     

ⓘ Xhamia e Pashës (Elbasan)

Xhamia e Pashes ishte nje xhami e vogel, me çati, ne Elbasan. Asaj iu prish minarja, por fatmiresisht i shpetoi shkaterrimit total. Ne Elbasanin shume xhami si psh.: e Agait, e Ballies, e Mbretit, e Nazireshes e shume te tjera, u shkaterruan, ose u demtuan keq.

                                     

1. Problematika

Fatkeqsisht nuk i rezistoi shkaterrimit te atyre qe donin te ndertonin xhami me arkitekture te re. Ne vend qe te riparohej dhe te ruhej per vlerat e saj arkitektonike, historike dhe mbi te gjitha si nje kujtese e trashegimise Islame ne Elbasan, ajo u shemb. Ne vend te saj u ndertua nje xhami e stilit te tranzicionit me arkitekture moderne. Edhe ne kete rast KMSH Komuniteti Mysliman nuk i doli ne krah mbrojtjes se kesaj xhamie qe do ishte nje simbol tjeter i rezistences ndaj komunizmit.

                                     

2. Xhamia re

Xhamia tradicionale u prish dhe u ndertua nje xhami e re. Dhe ne germimet e themeleve, dolen dhe disa rrenoja te xhamise se vjeter. Menjehere Instituti i Monumenteve nderhyri dhe bllokoi punimet, nderkohe qe nuk beri asgje qe ta ruante xhamine sa ishte ende ne kembe dhe nuk e kishte shpallur ate Monument Kulture.

                                     
 • Xhamia Mbret ose Xhamia e Hynqarit turqisht: Hünkâr Camii e njohur edhe si Xhamia Sulltan Bajazit, është një xhami në Elbasan një ndër më të vjetrat
 • te faqja e duhur. Emërtimi Xhamia e Pashës ka disa përdorime dhe mund të referohet për: Xhaminë e Pashës në Elbasan Shqipëri. Xhaminë e Pashës në Tetovë
 • Xhamia e Sylejman Pashës ose Xhamia e Vjetër e Tiranës ishte një nga xhamitë më të vjetra në kryeqytetin Tiranë. Pranë xhamisë ka qenë tyrbe e Sylejman
 • Xhamia e Haxhi Et hem Beut, është një xhami historike dhe monument kulture në mes të Tiranës, e cila nisi të ndërtohej nga stërnipi i Sulejman Pashës
 • Xhamia e Mahmut agë Kokonozit ndodhet në pjesën lindore të qendrës së qytetit të Tiranës. Ajo është një xhami e bukur e tipit xhami mëhalle lagje
 • Xhamia Mbret është xhamia që aktualisht frekuentohet më shumë në qytetin e Elbasanit. Xhamitë e prishura në Elbasan Xhamia e Ballies Xhamia e Pashës
 • Xhaminë e Namazgjasë në Tiranë për Xhaminë e Namazgjahut në Ulqin shikoni artikullin Xhamia e Namazgjahut. Xhamia e Namazgjasë, e njohur edhe si Xhamia e Madhe
 • Xhamia Bejtyl Evel ose Xhamia Baitul Avval është Xhamia e Ahmedijati në Tiranë, Shqipëri. Bejtyl - Evel është një nga xhamitë më të mëdha në vend dhe është
 • Xhamia e Tabakëve është një nga xhamitë e Tiranës e vendosur pranë Urës së Tabakëve. Kjo monument kulture osmane e ndërtuar në lagjen e esnafit të Tabakëve
 • arkitektonike e artistike, si: teqeja e Helvetive, Xhamia e Beqarëve, Xhamia e Plumbit, Xhamia e Hysen Pashës Xhamia e mbretit, Xhamia e Telelkave, Xhamia e Kuqe
 • vlerë arkitekturore të tilla si Xhamia Kubelie në Kavajë, Xhamia e Abdurrahman Pashës në Peqin dhe dy xhamitë në Elbasan që ishin të shekullit të 17. Ndër
 • Tirana KS Dinamo KF Partizani Lagjja e parë e Tiranës ishte ajo e Bamit. Xhamia në qendër të Tiranës, e quajtur Xhamia e Ethem Beut, filloi të ndërtohej më