Back

ⓘ MD-gjeo-cung ..
                                               

Gagauzia

Gagauzia eshte regjion autonom ne Moldavi, ndodhet ne pjesen jugore te Moldavise dhe banohet nga gagauzet dhe turqit te cilat grupe dallojne pernga tnia dhe kultura me popullsine tjete Moldave. Numri i banoreve eshte perafersisht 169.000 nga te cilet rreth 82.5% jane gaugaze. Komrat eshte qyteti me i madhe, me 40% te popullsise se pergjithshme te regjionit

                                               

Gjeografia e Moldavisë

Moldavia ndodhet ne pjesen lindore te Evropes, ne verilindje te Rumanise. Siperfaqja e pergjithshme e Moldavise eshte 33.843 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 47 00 V, 29 00 L dhe 33.371 km 2 te kesaj siperfaqeje jane toke ndersa 472 km 2 uje. Vija kufitare e Moldavise 1.389 km e gjate dhe e ndane ate nga Rumania 450 km dhe Ukraina 939 km. Klima e Moldavise eshte klime e kontinentale, me dimer me temperatura mesatare dhe vere te nxehte. Pjesa me e madhe e relievit te Moldavise eshte terren i stepave. Pika me e ulte e relievit gjendet pergjate bregut te lumit Dniester 2m; ang.:D ...

                                               

Raionul Anenii Noi

Raionul Anenii Noi eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Anenii Noi. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 81.700 banore.

                                               

Raionul Basarabeasca

Raionul Basarabeasca eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Basarabeasca. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 29.000 banore.

                                               

Raionul Briceni

Raionul Briceni eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Briceni. Qytet tjeter i njohur eshte edhe Lipcani. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 77.800 banore.

                                               

Raionul Nisporeni

Raionul Nisporeni eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Nisporeni. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 65.000. banore. www.nisporeni.com

                                               

Raionul Sîngerei

Raionul Sîngerei eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Sîngerei. Qytet tjeter i njohur eshte edhe Biruinta. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 87.100 banore.

                                               

Raionul Taraclia

Raionul Taraclia eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Taraclia. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 43.100 banore, 66 % e tyre jane bullgare.

                                               

Raionul Ungheni

Raionul Ungheni eshte rajon ne qender te Moldavise, ne ufi me Rumanine. Kryeqytet i rajonit eshte Ungheni. Qytet tjeter i njohur eshte edhe Cornesti. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 110.800 banore.

Raionul Căuseni
                                               

Raionul Căuseni

Raionul Căuseni eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Căuseni.Qytet tjeter i njhur eshte edhe Căinari. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 90.600 banore.

Raionul Donduseni
                                               

Raionul Donduseni

Raionul Donduseni eshte rajon ne veri te Moldavise, ne kufi me Ukrainen. Kryeqytet i rajonit eshte Donduseni. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 46.300 banore.

Raionul Edinet
                                               

Raionul Edinet

Raionul Edinet eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Edinet.Qytet tjeter i johur eshte edhe Cupcini. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 81.200 banore.

Raionul Floresti
                                               

Raionul Floresti

Raionul Floresti eshte rajon ne veri teMoldavise, ne kfi me Ukrainen. Kryeqytet i rajonit eshte Falesti. Qytete tjera te njohura jane edhe Ghindesti dhe Mărculesti. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 89.200 banore.

Raionul Ocnita
                                               

Raionul Ocnita

Raionul Ocnita eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Ocnita. Qytete tjera te njohura jane edhe Otaci dhe Frunză. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 56.600 banore.

Raionul Rîscani
                                               

Raionul Rîscani

Raionul Rîscani eshte rajon ne perendim te Moldavise, ne kufi me Rumanine. Kryeqytet i rajonit eshte Rîscani. Qytet tjeter i njohur eshte edhe Costesti. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 69.300 banore.

Raionul Soldănesti
                                               

Raionul Soldănesti

Raionul Soldănesti eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Soldănesti. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 42.200 banore.

Raionul Stefan Vodă
                                               

Raionul Stefan Vodă

Raionul Stefan Vodă eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Stefan Vodă. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 70.600 banore.

Raionul Străseni
                                               

Raionul Străseni

Raionul Străseni eshte rajon ne Moldavi. Kryeqytet i rajonit eshte Străseni. Qytet tjeter i njohur eshte edhe Bucovăt. Rajoni me 1 janar 2005 ka pasur 88.900 banore.